Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. április 27.
Színpadra viszik Stephen King A ragyogását, a főszerepet pedig nem más kapta, mint Ben Stiller!

Színpadra viszik Stephen King A ragyogását, a főszerepet pedig nem más kapta, mint Ben Stiller!

A könyves világ hírei

Nem ez az első eset, hogy Stephen King-regényt dolgoznak át színpadi művé: az eredetileg 1987-ben megjelent Tortúra adaptációja hazánkban is nagy sikernek örvendett. Most viszont egy még régebbi, de annál híresebb történet került terítékre: A ragyogás, amely előszőr 1977-ben látott napvilágot.

Stephen King egyik leghíresebb története, A ragyogás a Sziklás-hegység egyik magaslatán, egy világtól elzárt szállodában játszódik. Itt vállal állást az alkoholizmusából éppen kigyógyult Jack Torrance, vele együtt ideköltözik felesége, Wendy és kisfia, Danny is. Miközben Jack egyre megszállottabban próbálja megírni a szálloda történetét, természetfeletti, látnoki képességekkel rendelkező fia egyre több furcsa jelet lát...

A ragyogás

A ragyogás

Stephen King
Európa Könyvkiadó, 2020.11.20.
"- Minden nagy szállodának vannak botrányai - mondta. - Ahogy kísértet is van minden nagy szállodában. Hogy miért? A fenébe is, az emberek jönnek-mennek. Megesik, hogy valamelyik a szobájában dobja fel a talpát, a szíve, vagy gutaütés, vagy valami ilyesmi. A szálloda babonás hely. Nincs tizenharmadik emelet, nincs tizenhármas szoba, nincs tükör az ajtón, amin az ember bemegy, meg hasonlók."

A nagy sikerű regényt már a könyv megjelenése után három évvel, 1980-ban megfilmesítették Jack Nicholson főszereplésével. Igaz, az írónak nem nyerte el a tetszését a feldolgozás, viszont tagadhatatlan, hogy egy igazi horrorfilmklasszikus lett belőle. Ez alkalommal egy másik megközelítésből, a West Side Story adaptációjáért is felelős, Ivo van Hove rendező, és a Tony-díjas Simon Stevens veszik kezükbe a történetet, ami várhatóan 2023-ban fog debütálni a Broadway színpadán. Egyes források szerint A ragyogás színpadi változata sokkal jobban fog illeszkedni a Mester könyvéhez, mint Kubrick filmjéhez.

A színdarab megjelenését előszőr 2017-ben jelentették be, de sajnos, mint sok más rendezésnek, a Covid–19-járvány ennek is keresztülhúzta a számításait. Viszont jelenleg úgy tűnik, Londonban talán már év végén is be tudják mutatni a darabot, hogy aztán onnan átkerülhessen New Yorkba.

A darab szereposztásáról már nyilvánosságra hozták, hogy a főszereplő Jack Torrance-t nem más, mint Ben Stiller fogja játszani, akit számos filmje közül például az Éjszaka a múzeumban vagy a Zoolanderben hozott alakítása miatt ismerhetünk. Stiller már amúgy is ismerős King világában, és nagy rajongója az írónak. 2020-ban megvásárolta a horroríró egyik novellája, A patkány jogait a megfilmesítés szándékával; ráadásul nem csak a rendezést, a főszerepet is vállalna. A patkány egy frusztrált író történetét meséli el, aki látszólagos delíriumban alkut köt egy patkánnyal, hogy újra képes legyen az írásra. Ám csak később jön rá, lehet, hogy az egészet csak képzelte.

Ben Stillernek a Brodway sem lesz új terület, ugyanis 2011-ben szerepelt John Guare Kék levelek háza című darabjában Edie Falco és Jennifer Jason Leigh mellett. Ezenkívül Stiller mellékszerepet játszott ugyanennek a darabnak az eredeti, 1986-os produkciójában. Tudni lehet még, hogy a műsor két producere Sonia Friedman és Colin Callender lesznek, akik jelenleg is a Broadwayn dolgoznak a Harry Potter és az elátkozott gyermek előadásával. A casting további része és a darab gyártási ütemterve a közeljövőben kerül majd nyilvánosságra.