Nincs engedélyezve a javascript.
A varázsige elve
plecsni-1.png

A varázsige elve

A nyelv hetedik funkciója

Fordító:
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
2 000.-
Korábbi ár:
2 999.-
Eredeti ár:
3 999.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
1980. február 25-én egy mosodáskocsi halálra gázolja Roland Barthes-ot. És ha gyilkosság történt? A korszak értelmiségi és politikai köreiben mindenki gyanús. Jacques Bayard felügyelő és egy fiatal szemiotikus, Simon Herzog nyomozásba kezd.
Nemzetközi ajánlók a könyvről

„Egy Umberto Eco-stílusú intellektuális thriller, amely a műfaj mintaképe; tele feszültséggel, kidolgozott összeesküvésekkel és egzotikus helyszínekkel.”

Esquire

„Binet második regénye egyszerre rejtély és titkok szatírája… Okos és meglepően akciódús kísérlet az absztrakt elmélet és a krimi egyesítésére.”

Kirkus Reviews

„Nem csekély örömet okoz a jeles alakok mulatságos, olykor szatirikus portréja… Mintha egy római politikus ütközött volna azzal a fajta nevelődési regénnyel, amelyet Kingsley Amis írt volna, ha az ő nemzedékhez tartozott volna. Látszólag […] egy burleszk, amely abban az időben játszódik, amikor az irodalomelmélet a csúcson volt; tudálékos, mulatságosan tiszteletlen, és így tovább...”

Nicholas Dames, The New York Times Book Review

„Ravasz, gyakran mulatságos rejtély Umberto Eco A rózsa neve és Tom Stoppard Árkádiájának rajongói számára… A nyelvelmélet néhány kihívást jelentő kérdései mellett a regény tele van drámával – autós üldözések, csonkítások, öngyilkosság, durva szex és többszörös gyilkosságok… Sam Taylor ügyes fordítása politikai vitákat, szónoki párbajokat és még néhány szójátékot is tartalmaz, mint például a visszhang és Eco egymásba játszása…”

Heller McAlpin, NPR

„[Binet] A nyelvhetedik funkciójával elmélyíti a metafikciós szövegszerveződést… Ez a modern regény él a nyelv mögött megbúvó nyelv potenciális erőforrásaival… Szatíra a 20. század értelmiségi és politikai köreiről.”

Publishers Weekly

Leírás a könyvről
A hetedik funkció egy használati utasítás? Egy varázsige? Egy kezelési útmutató? Egy délibáb, mely hisztériát kelt a politika és az értelmiség kis köreiben, akik a főnyereményt látják benne?
Amikor egy kijelentés nem éri be annyival, hogy állít valamit a világról, hanem az a célja, hogy cselekvést váltson ki, megvalósuljon vagy éppen ne, pusztán az egyszerű tény által, hogy a kijelentést megtették. (…) Bizonyos kijelentéseknek arról a képességéről van szó, hogy pusztán a kijelentés tényével valóra váltják, amit kijelentenek.
Ez a varázsige elve, Jakobson „mágikus funkciója”.
Aki ismeri és használni is tudja ezt a nyelvfunkciót, a világ ura lenne. A hatalmának nem lennének korlátai. Megválasztathatná magát minden választáson, fellázíthatná a tömegeket, forradalmakat robbanthatna ki, elcsábíthatna minden nőt, értékesíthetné az elképzelhető összes terméket, birodalmakat építhetne, becsaphatná az egész világot, bármilyen körülmények között elérhetne mindent, amit csak akar.
Az igazi hatalom a nyelv.
1980. február 25-én egy mosodáskocsi halálra gázolja Roland Barthes-ot. És ha gyilkosság történt? A korszak értelmiségi és politikai köreiben mindenki gyanús. Jacques Bayard felügyelő és egy fiatal szemiotikus, Simon Herzog nyomozásba kezd.
Adatok
Raktári kód:
746569
EAN:
9789635045778
Eredeti megnevezés:
La septieme fonction du langage
Megjelenés:
2021.03.25.
Kötésmód:
füles kartonált
Oldalszám:
440
Méret [mm]:
142 x 197 x 32
Tömeg [g]:
460
Hozzászólások
 

Szerző

laurent-binet12.jpg
Laurent Binet
Laurent Binet a HHhH (Grasset, 2010 – az elsőkötetes szerzők Goncourt-díja) és A nyelv hetedik funkciója (Grasset, 2015 – Fnac regény díj és Interallié díj) szerzője. Tíz éven át a Seine-Saint-Denis egyetem bölcsész tanára volt.