Nincs engedélyezve a javascript.
Felperzselt föld
Olvastam
Kedvenc könyvem

Felperzselt föld

Sztálin erőszakuralma

Fordító:
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
5 990 helyett
4 493 Ft
-25 %
A Felperzselt föld óriási - és az orosz levéltárakból jelentős részben csak a legutóbbi időkben előkerült - forrásanyag segítségével, a Szovjetunió mindennapjaiból vett példák sokaságának bemutatásával plasztikusan írja le a Sztálin nevéhez fűződő korszak történetét.
Leírás a könyvről

"Sztálin azért tette mindezt, mert tetszett neki. Nem tudta türtőztetni magát." (Martin Amis)A berlini professzor könyve nagyszabású történelmi összefoglalás, mely három éve a Lipcsei Könyvvásár nagydíjasaként a nagyközönség körében is hatalmas sikert aratott.

A Felperzselt föld óriási - és az orosz levéltárakból jelentős részben csak a legutóbbi időkben előkerült - forrásanyag segítségével, a Szovjetunió mindennapjaiból vett példák sokaságának bemutatásával plasztikusan írja le a Sztálin nevéhez fűződő korszak történetét.

Nem új felfedezés, hogy Sztálin uralmának mennyire központi eleme az erőszak. Baberowski ennek is utánajár: vizsgálja, hogyan lehetséges ilyen határ- és gátlástalan önkényuralom kiépítése, hogyan lehetséges, hogy kisszámú bűnöző egy egész országot foglyul ejtsen, rákényszerítve hatalmát és rettenetes stílusát. Baberowski szerint a tömeges erőszak, a terror nem üzemi baleset volt, hanem a sztálini diktatúra lényegéhez tartozott. A szerző egyedi jelenségnek tekinti ezt a diktatúrát, más történészi vélekedésekkel szemben nem rokonítja, nem hasonlítja a Harmadik Birodalom Németországával. Az erőszak a sztálini hatalomgyakorlás esszenciája. Baberowski szerint a sztálini diktatúra véget nem érő háború, melyet a bolsevikok az orosz nép ellen folytattak, a terrort pedig nem csupán az magyarázza, hogy a bolsevikok igencsak kedvező tapasztalatokat szerezhettek az erőszak célszerűségéről, hanem a vezérek szellemi és mentális irányultsága is. Ennek köszönhető az elvetemült pszichopata Sztálin vezéri szerepe: a grúz bankrabló személyében "a gyilkolás bőrkabátot viselő macsó-kultusza ölt testet". Ez a könyv mégsem a sztálinizmus pszichopatológiáját és lélektani történetét írja le. A sztálinizmus - állítja Baberowski - olyan zsarnokság volt, amely gyengeségből és a kudarcai miatti frusztrációból indított háborút saját népe ellen.

Ehhez foghatóan alapos, ekkora tudással és ilyen ragyogó stílusban megírt könyvet, mely ennyi újdonsággal is szolgált volna a történészszakmának és a történelem iránt érdeklődő nagyközönségnek egyaránt, aligha írtak még ebben a tárgyban.Fordította: Győri LászlóOlvasson bele: Részlet a könyvbőlA Könyvjelző magazin 2015. márciusi számában megjelent cikk: Sztálin országlása. Amit még nem mondtak elA Könyvjelző magazin 2015. decemberi számában megjelent cikk: Újra igény van a Sztálinkultuszra?

Adatok
Raktári kód:
741174
ISBN:
9630799317
EAN:
9789630799317
Eredeti megnevezés:
Verbrannte Erde - Stalins Herrschaft der Gewalt
Megjelenés:
2016.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
600
Méret [mm]:
160 x 235 x 47
Tömeg [g]:
890
Hozzászólások
Tibor Janosi-Mozes
Tibor Janosi-Mozes
2015. július 28. 7:41
Válaszolok
Ebook formátumban megvásárolható a könyv?
Szerkeszto
Szerkeszto
2015. július 28. 10:12
Válaszolok
Kedves Tibor, ez a könyvünk sajnos nincs forgalomban e-book formátumban. Üdvözlettel, Európa Könyvkiadó
helena lesko
helena lesko
2015. december 28. 20:23
Válaszolok
Lehet tudni, mi az oka annak, hogy nem rendelhető a könyv? Egyáltalán nem is lehet számítani arra, hogy elérhető lesz valahol? Üdv. Helena
dr. Csonka Judit
dr. Csonka Judit
2016. március 8. 15:20
Válaszolok
T. Kiadó! Miért nem kapható a könyv, már többször és több helyen kerestem, de mindig 'nem rendelhető' a státusza.