Nincs engedélyezve a javascript.
Rejtélyes vatikáni diplomácia

Rejtélyes vatikáni diplomácia

Mit tesz a pápa a békéért?

Szállítás:
1-5 munkanap
Készleten
3 749.-
Eredeti ár:
4 999.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
A könyvben a pápák békekezdeményezéseit vesszük górcső alá. A történeti visszatekintés sajnálatos aktualitást kapott, mely arra is rávilágít: minden esélyt meg kell ragadni a békés rendezés érdekében, s ebben a pápák szerepe - beleértve a jelenlegi egyházfőét - esetenként mindenki másénál fontosabb lehet.
Leírás a könyvről
Azt reméltük, a kilencvenes évek délszláv háborúi után Európában nem ropognak többé a fegyverek, s nem kell aggódnunk az atombombák esetleges bevetése miatt. Ám 2022. február 24-én az orosz csapatok offenzívát indítottak Ukrajna ellen, amivel a Kreml nemcsak Európát, hanem az egész világot veszélybe sodorta. A háborúban sok tízezren vesztették életüket mindkét oldalon. Ferenc pápa igyekezett minden tőle telhetőt megtenni az öldöklés megfékezése érdekében, de a Szentszék diplomáciai lehetőségei korlátozottak. Amint a pápa egy interjúban elmondta, a Vatikánnak nincs béketerve, csak a "béke szolgája" lehet, ami azt jelenti: kapcsolatban áll a felekkel, és szükség esetén közvetít. Ferencet érték bírálatok amiatt, hogy személy szerint nem ítélte el a konfliktus kirobbantásáért Vlagyimir Putyin elnököt, de - mint a pápa rámutatott - a Vatikán Oroszországgal is fenn akarja tartani a diplomáciai csatornákat.
A mindenkori pápa a 20. század elejétől vált a megbékélés fontos hírnökévé. XV. Benedek volt az első "békepápa", aki az első világháború idején enciklikákban igyekezett elejét venni a nagyobb vérontásnak. Az őt követő XI. Piusz határozottan lépett fel a totalitárius rezsimekkel szemben. A nácizmus elleni leghatározottabb kiállásnak számított német területen, hogy a szentmiséken felolvasták az enciklikáját. A második világháború alatt szolgáló XII. Piusz sokszor hangoztatta, "igazságos békére" van szükség. Bár 1944-től már sokat foglalkozott azzal, milyen lesz a háború utáni új világrend, az általa felvázolt igazságos társadalom nem valósult meg, a hidegháború újabb fenyegetést jelentett a békére. Az egyházfők közül a legsikeresebb "válságkezelő" XXIII. János volt, akinek nagy szerepe volt abban, hogy az 1962-es kubai rakétaválság nem torkollott nukleáris háborúba.

A könyvben a pápák békekezdeményezéseit vesszük górcső alá. A történeti visszatekintés sajnálatos aktualitást kapott, mely arra is rávilágít: minden esélyt meg kell ragadni a békés rendezés érdekében, s ebben a pápák szerepe - beleértve a jelenlegi egyházfőét - esetenként mindenki másénál fontosabb lehet.
Adatok
Raktári kód:
803351
EAN:
9789635047758
Megjelenés:
2023.04.20.
Kötésmód:
ragasztott kartonált (puha)
Oldalszám:
384
Méret [mm]:
142 x 197 x 29
Tömeg [g]:
400
Hozzászólások
 

Szerző

Rónay Tamás
Rónay Tamás
Rónay Tamás a Népszava Pethő Tibor-emlékéremmel és Fejtő Ferenc-díjjal kitüntetett külpolitikai rovatvezetője, több egyháztörténeti mű szerzője. Kanyarok után a pápai trónon címmel XVI. Benedekről, Forgószél a Vatikánban címmel XXIII. Jánosról, Halló, itt Ferenc pápa! címmel pedig Jorge Mario Bergoglióról írt monográfiát. Az Egyházi rejtélyek nyomában című munkájában Júdástól a pandémiáig tekintette át a katolikus egyház történelmének kevéssé ismert pillanatait. 2021-ben jelent meg Angela Merkel, volt német kancellárról szóló életrajza.