Nincs engedélyezve a javascript.
A liberalizmus vesszőfutása
Szállítás:
1-5 munkanap
Készleten
3 749.-
Eredeti ár:
4 999.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
Fordította: Bojtár Péter
Leírás a könyvről
A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? A történelem vége és az utolsó ember című bestseller írója, Francis Fukuyama új könyvében a klasszikus liberalizmus korszakáig tekint vissza, hogy rámutasson: az eszmerendszer sokszor a saját alapelveinek sem tudott kellő mértékben megfelelni, a liberális demokráciákban is sok embertől megtagadták a törvény előtti egyenlőséget. Ugyanakkor maguk az alapelvek ma is kikezdhetetlenek.

A jobb- és baloldalról érkező kihívások és kritikák az elmúlt évtizedekben a szélsőséges túlzásaikkal hol kiüresítették az eszmerendszert, hol ellenségképet kreáltak belőle. Végeredményül minden esetben a demokráciák és a civil társadalmak szétesését hozták magukkal.
A neves politikai filozófus az eszme történeti kialakulásától követi a liberalizmusról való gondolkodás változásait: hogyan váltott ki erős ellenállást és elégedetlenséget magával a kapitalizmussal szemben a gazdasági neoliberalizmus térnyerése; hogyan vált abszolút értékké, majd a liberalizmus alapjául szolgáló individualizmus és univerzalizmus kritikájává a személyes autonómia; miként használta fel a populista jobboldal az eredetileg progresszív baloldal tudománykritikáját; hogyan kérdőjelezte meg a modern technológia a szólásszabadság liberális elvét; miféle kihívást támaszt a nemzeti identitás a liberalizmussal szemben.
Van-e életképes alternatívája a jobb- vagy a baloldalnak a liberalizmussal szemben? - teszi fel a kérdést Fukuyama, majd vizsgálódásai végén a klasszikus liberalizmusba vetett hit újjáépítéséhez szükséges, átfogó elveket vázolja fel. Ezek alapján a liberalizmus nem fog idejétmúlt vagy "elavult doktrínának"tűnni, hanem olyan eszmének, amely képes válaszokat adni a kor kihívásaira.
Adatok
Raktári kód:
802545
EAN:
9789635048205
Eredeti megnevezés:
Liberalism and its Discontents
Megjelenés:
2024.03.06.
Kötésmód:
ragasztott kartonált (puha)
Oldalszám:
264
Méret [mm]:
124 x 183 x 21
Tömeg [g]:
260
Hozzászólások
 

Szerző

Francis Fukuyama
Francis Fukuyama
Francis Fukuyama japán származású amerikai filozófus 1952-ben született, és jelenleg Kaliforniában él. Politikai közgazdász és író, a Stanford Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének főmunkatársa. Korábban a Johns Hopkins Egyetemen és a George Mason Egyetem Közpolitikai Karán tanított, valamint igazgatóhelyettesként dolgozott az Egyesült Államok Külügyminisztériumának politikatervezői stábjában. A nagy sikerű és nagy vitákat kiváltó A történelem vége és az utolsó ember, Bizalom és A politikai rend eredete szerzője.