Nincs engedélyezve a javascript.
Fosztogatók
Olvastam
Kedvenc könyvem

Fosztogatók

Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit

Fordító:
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
3 499 Ft
3+2
1933 és 1945 között speciálisan képzett náci kommandók több millió műkincset raboltak el Hitler személyes parancsára. A háború után eltűnt alkotások közülük sok a mai napig nem került elő, illetve tisztázatlan körülmények között került híres múzeumok birtokába. Ezeknek ered nyomába Anders Rydell lebilincselően izgalmas oknyomozó kötetében.
Leírás a könyvről

Néhány nappal azután, hogy a náci Németország megadta magát, a szövetségesek hihetetlen felfedezést tettek: az osztrák Altaussee falu sóbányájából a valaha volt leglenyűgözőbb művészeti gyűjtemény került elő Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész több száz remekműve rejtőzött a bánya járataiban.

1933 és 1945 között a nácik több millió műkincset és antik tárgyat raboltak el. Hitler személyes parancsára speciálisan képzett csapatokat küldtek Európa különböző részeibe, hogy fosztogassanak. A múzeumok, a galériák, a zsidó családok gyűjteményei jogos zsákmánynak számítottak. A legkiválóbb műalkotásokat Hitler tervezett Führer Múzeumában szándékoztak közzétenni, míg az elfajzottnak ítélt műalkotásokat a nácik számára oly hőn óhajtott külföldi valutára cserélték.

A háború után a műkincsek nagy részét megtalálták, de több mint százezer alkotásnak nyoma veszett. Ezek az elmúlt évtizedben időről időre felbukkantak, sokat közülük a világ legnevesebb múzeumai állítottak ki Párizsban, New Yorkban és Berlinben.A Fosztogatók a nácik fanatikus művészeti megszállottságának, valamint az "elveszett" kincsekért napjainkban folyó elkeseredett jogi és erkölcsi harcnak a lebilincselő története. Milliárdokat érő műalkotásokról esik szó, és az örökösökről, akik a múltjukhoz való jogukért harcolnak.Anders Rydell (1982) svéd író és újságíró, a Konstnären (Művész) című művészeti lap főszerkesztője. Rendszeresen jelennek meg cikkei svéd szakfolyóiratokban. Saját kreatív ügynöksége magazinok, kiállítások és filmek fejlesztésével foglalkozik, és vitafórumokat szervez. Korábban kiadott művei: Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood (Piraterna - A svéd file-megosztók, akik kifosztották Hollywoodot) és Noll Noll - Decenniet som förändrade världen (Nulla-nulla - az évtized, amely megváltoztatta a világot)

A Fosztogatókat 2014-ben jelölték az August Strindbergről elnevezett rangos irodalmi díjra.A Könyvjelző magazin 2015. márciusi számában megjelent cikk: Zsákmányolt kincsek nyomában

Adatok
Raktári kód:
740655
ISBN:
9633575185
EAN:
9789633575185
Eredeti megnevezés:
Plundrarna
Megjelenés:
2015.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
400
Méret [mm]:
145 x 214 x 32
Tömeg [g]:
530
Hozzászólások