Nincs engedélyezve a javascript.
Magyarország településrendszere

Magyarország településrendszere

Történelmi vázlat településrendszerünkről

Szállítás:
1-5 munkanap
Készleten
Újszerű antikvár könyv
Elérhető darabszám:
6
1 999.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
A könyv öt fejezetben mutatja be Magyarország településrendszerét, s bemutatja a településrendszer szerepét, jelentőségét az ország társadalmi-gazdasági fejlődésében.
Leírás a könyvről
"A könyv - öt fejezetben - Magyarország településrendszerét mutatja be. Az első fejezetben a 'településrendszer' témaköréhez kapcsolódó alapvető fogalmak értelmezésével, magyarázatával foglalkozunk. Vizsgáljuk a településrendszer fejlődésének, átalakulásának hatótényezőit. Bemutatjuk a településrendszer szerepét, jelentőségét az ország társadalmi-gazdasági fejlődésében.

Megkülönböztetett jelentőségűnek tekintjük - a szakmai közvélemény körében is - a magyar, illetve a magyarországi településrendszer fogalmának helyes értelmezését. E kérdésre, valamint arra keressük a továbbiakban a választ, hogy könyvünk címéül miért ezt választottuk. (Szólunk arról is, hogy miképpen közelítjük meg a mai országhatárokon kívüli magyar településrendszer múltbeli fejlődésének, a szomszédos országokban jelenleg még többségében magyarok lakta térségek települési viszonyainak bemutatását.)

A második fejezet a magyar településrendszer kialakulásának, múltbeli fejlődésének főbb jellemzői vonulatát, sajátosságait vizsgálja abból a szempontból, hogy milyen tanulságokkal szolgálhatnak, milyen értékeket jelentenek a mának. Milyen településeket találtak a Kárpát-medencében a magyarok honfoglalása, illetve megtelepedése előtt. Bemutatjuk a magyarság településfejlesztő tevékenységét Szent István királyunk uralkodásától a XIII. század derekáig, a tatárjárás következményeit az akkori települési viszonyokra. (Ekkor szakadt meg először a magyar településfejlődés organikus folyamata.) Vizsgáljuk a település fejlődés főbb folyamatainak hatótényezőit a késő középkor századaiban, az ország török megszállás időszakában. (Ebben az időszakban szakad meg másodszor a magyar településfejlődés organikus folyamata.) A fejezet záró része a településrendszer fejlődésének, átalakulásának fő vonulatát szemlélteti a XVIII. század elejétől az első világháború végéig, 1918/19-ig. A harmadik fejezet A településrendszer helyzete, fejlődése Trianon után, a második világháború végéig címet viseli." (Részlet az előszóból)
Adatok
Raktári kód:
171309
ISBN:
9633687241
EAN:
9789633687246
Megjelenés:
2004.
Kötésmód:
ragasztott kötött (keménytáblás)
Oldalszám:
160
Méret [mm]:
175 x 240 x 17
Nyelv:
magyar
Tömeg [g]:
550
Hozzászólások