Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. május 2.
Mit olvasnak a sztárok?

Mit olvasnak a sztárok?

Könyvajánló

A közösségi médiának köszönhetően gyakran olyan dolgokat is megtudunk egyes hírességekről, amelyekre nem igazán vagyunk kíváncsiak, míg mások inkább a leghétköznapibb dolgokat árulják el magukról Twitteren vagy Instagramon – például hogy mit főznek, milyen zenéket kedvelnek, vagy mit olvasnak.

Bármilyen fényűző életet is él valaki, az olvasás számára ugyanolyan kellemes kikapcsolódást jelenthet, mint másoknak. Néhány rajongót pedig mi sem ösztönöz jobban arra, hogy könyvet ragadjon, mint tudni, hogy a kedvenc híressége miben merül el szívesen a szabadidejében.

A Normális emberek, Sally Rooney azonos című könyvén alapuló televíziós sorozat fiatal sztárja, Daisy Edgar-Jones Instagramon osztotta meg: rajong Bernardine Evaristo A lány, a nő, a többiek című regényéért, amelyben tizenkét nagyon különböző nő életébe nyerünk betekintést, a feltörekvő leszbikus színházi rendezőtől kezdve a 93 éves, tanyán élő idős hölgyön át a nigériai származású takarítóig.

A történet rengeteg apró, de fontos üzenetet hordoz magában, amelyek összességében azt sugallják, hogy a látható és láthatatlan különbségek ellenére a nőknek össze kell fogni, és támogatni egymást, Daisy Edgar-Jones közvetítésével pedig remélhetőleg ez az üzenet még több emberhez fog eljutni.

A lány, a nő, a többiek

A lány, a nő, a többiek

Bernardine Evaristo
Európa Könyvkiadó, 2021.10.12.
Evaristo rendkívüli érzékenységgel mutatja meg egy emberi élet sokféleségét, sokszínűségét és hogy senki nem fekete-fehér – még akkor sem, ha azt történetesen mi gondoljuk annak. Azokra a dolgokra emlékeztet bennünket, amik összekötnek minket az ismerőseinkkel és a szomszédainkkal, még azokban az időkben is, amikor arra biztatnak bennünket, hogy inkább forduljunk el egymástól.

A Netflixen is népszerű, vietnámi származású amerikai humorista, színésznő és író, Ali Wong posztja sajnos már nem elérhető, azonban néhány hónappal ezelőtt a saját elmondása szerint „el volt ájulva” Ocean Vuong Röpke pillanat csak földi ragyogásunk már címében is varázslatos regényétől. A könyvben egy fiatal fiú levélben meséli el az anyjának a családjuk Vietnámtól Amerikáig tartó történetét és saját bimbózó románcát, függőségekkel és frusztrációkkal teli életét.

zvqq8yxfxaclgrm4arqjcu5w0fk.jpg
Ali Wong
Netflix
Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Akciós filmes kedvencek

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

Ocean Vuong
Európa Könyvkiadó
Ocean Vuong könyve brutálisan őszinte, költői nyelven megírt vallomás a szerelemről, a családról, a bevándorlásról, a szegénységről és a szeretetről. A húszas éveiben járó fiú, Kiskutya, anyjának írott levelében meséli el családjuk történetét, amelynek gyökerei a háború sújtotta Vietnámtól az amerikai Hartford városáig nyúlnak.

És ki másnak a tanácsát fogadhatnánk meg leginkább, ha nem egy olyan hírességét, aki annyira szeret olvasni, hogy saját könyvklubja van? Reese Witherspoon havonta ajánl egy kihagyhatatlan olvasmányt követőinek – többek között például Kiley Reid Micsoda időkjét, Erica Bauermeister Illatok őrzője című regényét, vagy Elif Shafak hatalmas nemzetközi sikernek örvendő Az eltűnt fák szigete című, legújabb könyvét.

Az eltűnt fák szigete

Az eltűnt fák szigete

Elif Shafak
Európa Könyvkiadó, 2022.03.17.
Nicosia az egyetlen kettéosztott főváros a világon. Más nyelv, más írás, más emlékezet uralkodik a két oldalon – írja Elif Shafak új regényének elején. Mégis van, ami akadálytalanul jár át a görög és a török Ciprus határán: a szél, a madarak – és a szerelem.

Azonban mindezek közül is kiemelkedik egy kötet: Reese Witherspoon ugyanis a Vadon című filmben vállalt főszerepe után engedélyt kért egyenesen a szerzőtől, Cheryl Strayedtől, hogy nyilvánosan véleményt alkothasson a film alapjául szolgáló életrajzi regényről, és elmondhassa, hogy ez a kedvenc olvasmánya!

A Magyarországon is egyre ismertebbé váló Jonathan Van Ness sztárfodrász, podcaster, humorista, a Queer Eye amerikai realitysorozat egyik főszereplője mindig is a szívén viselte más emberek sorsát, és szívesen áll olyan mozgalmak élére szócsőként, mint a Black Lives Matter és az LMBTQ+ jogok. Az aktivista 2020 végén az Amazonnak árulta el, mi volt abban az évben a négy kedvenc olvasmánya.

homepage_hero_1.png
Jonathan Van Ness
jonathanvanness.com

„A tökéletes nyári olvasmány számomra olyan, mint a brokkoli sajttal a tetején: tápláló, ad valamit, amire szükséged van, de közben szórakoztató és könnyen befogadható.”

A listáját pedig Kiley Reid Micsoda idők című regénye vezeti, amelyben ezek szerint minden megvan, ami JVN számára tökéletessé tesz egy regényt: a társadalmi és faji különbségek komoly témáját feldolgozó alapötlet szórakoztató, befogadható módon tálalva

Micsoda idők

Micsoda idők

Kiley Reid
Pioneer Books
Alix Chamberlain fehér, jómódú és sikeres; tudja, hogy mit akar, és meg is szerzi azt. Népszerű blogger, aki üzleti vállalkozását más nők önbizalmának növelésére építi. Emira Tucker fekete, megélhetési gondokkal küzd, és fogalma sincs, mit akar az élettől. Tanácstalanul sodródik, és amíg nincs más, gazdag fehér nők gyermekeire vigyáz, többek között Alixére is.

És bár a kedvenc sztárjaink főként újabb megjelenésű, „mai” könyvekért rajonganak, vannak, akik inkább az örökzöld klasszikusokat kedvelik. A Guns N’ Roses frontemberének, Axl Rose-nak, a négyszeres Grammy-díjas Lenny Kravitznek, a pár évvel ezelőtt Take Me To Church című dalával igazán népszerűvé váló ír Hoziernek, de még a Nirvana rég elhunyt frontemberének, Kurt Cobainnek is J. D. Salinger 1951-es regénye, a Rozsban a fogó a kedvence.

Rozsban a fogó

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Európa Könyvkiadó, 2021.03.17.
Holden Caulfield tizenhét éves amerikai gimnazista, akit éppen a negyedik iskolából rúgtak ki. Első személyben mondja el a kicsapása utáni három napjának történetét, melyet New Yorkban éjszakai mulatóhelyeken, kétes hírű szállodában s az utcán tölt el. Közben mindent megpróbál, hogy a világgal, az emberekkel normális kapcsolatot alakítson ki, de sikertelenül.

Jelen listánkat pedig egy szintén meghatározó irodalmi alkotás, Ayn Rand Az ősforrás című alkotása zárja, ami 1943-as megjelenése óta a közélet olyan meghatározó alakjait ragadja magával, mint Mark Cuban milliárdos üzletember, valamint a gonzó újságírás és a Félelem és reszketés Las Vegasban atyja, Hunter S. Thompson.

Az ősforrás

Az ősforrás

Ayn Rand
Alexandra Kiadó (A)
A huszadik század egyik meghatározó irodalmi alkotása, Az ősforrás 1943-as megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. A romantikus és filozofikus mű az 1930-as évek pezsgő időszakában, New York világvárossá válásának idején játszódik. Főhőse, Howard Roark, az alkotó szellemű, megalkuvást nem tűrő építész fáradhatatlanul harcol mindazok ellen, akik alávetik saját énjüket mások akaratának.

Amellett tehát, hogy ámulva figyeljük kedvenc hírességeink kirakatba tett életét, magánéleti botrányaikat, fényűző életstílusukat vagy drága ruháikat, figyeljünk oda arra is, milyen olvasnivalókat ajánlanak, hiszen a legtöbben szívesen osztják meg követőikkel; kedvenc regényeik pedig gyakran fontos társadalmi üzeneteket hordoznak!