Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
július 12.
94 éves korában elhunyt Milan Kundera

94 éves korában elhunyt Milan Kundera

A könyves világ hírei

2023. július 11-én, 94 éves korában hosszú betegeskedés után elhunyt a világhírű, Jeruzsálem-, Herder- és Franz Kafka-díjas cseh író, költő, Milan Kundera.

Ő volt a világ legsikeresebb, legtöbbet fordított cseh származású szerzője. Művei hazánkban az Európa Könyvkiadó gondozásában olvashatók.

Milan Kundera 1929-ben született Brnóban. Az 1965-ben megjelent, a kommunista személyi kultuszt kifigurázó Tréfa című regényének hatalmas botránya, majd szerepvállalása a „prágai tavasz” során párizsi emigrációra kényszerítette, 1981 óta francia állampolgárként élt, majd 1993-tól már csak francia nyelven publikálta műveit.

A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével vált nemzetközi szinten is igazán ismertté. Műveit 44 különböző nyelvre fordították le.

Kundera számára a regény különleges műfaj volt, amelyben az író az emberi létezés mibenlétét és nagy kérdéseit firtatja, hanem a képzelet segítségével próbálja meg a modern létezés vonatkozásait feltárni. Célja volt, hogy történetein keresztül az adott társadalmi körülményekben megjelenő emberi sorsok alakulásáról meséljen.

Milan Kundera 2020-ban a szülővárosában, Brnóban működő Morva Tartományi Könyvtárnak (MZK) adományozza a teljes saját gyűjteményét, melyben többek között a szerző csehül és a világ több mint negyven nyelvén megjelent művei találhatóak. Úgy vélte: „a könyvek könyvtárba valók.” Majd 2023-ban, 94. születésnapja alkalmából az MZK ezekből az anyagokból önálló Milan Kundera könyvtárat nyitott Brnóban.

Most szomorú szívvel búcsúzik tőle az irodalmi világ. John Updike szerint Kundera ragyogósága és eredetisége abban a tisztaságban és szellemességben rejlett, amellyel magát az olvasót is a történetei részesévé tette. Anthony Burgess megemlékezésében a cseh szerző inspiráló erejét emelte ki, Salman Rushdie szerint pedig „a legjobb művészek egyike volt szerte a világon”. A Times magazin úgy emlékszik rá, mint a legszomorúbb, legviccesebb és legszeretetreméltóbb író.