Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
március 14.
A 2023-as év is Petőfi Sándor jegyében telik majd!

A 2023-as év is Petőfi Sándor jegyében telik majd!

A könyves világ hírei

Országszerte számos formában tisztelegnek a magyar nemzet hőse előtt a hozzá kapcsolódó rendezvények.

Az egyik ilyen program a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) legújabb, állandó kiállítása

Költő lenni vagy nem lenni címmel. A tárlat szakítva a hagyományokkal nem a kultikus, mindenki által ismert életrajzra épül, hanem olyan motívumokat is megjelenít, amelyek Petőfi műveiben kiemelt helyet foglalnak el.

Akárcsak Harsányi Zsolt Petőfi című történelmi regénye, amely elképesztő érzékletességgel tárja elénk a magyar irodalom egyik, ha nem a legnagyobb hatású költőjének lélekrajzát.

A sokoldalú szerző számos regényes életrajzot megírt már, ennélfogva a magyar irodalmi tradíció részévé vált. Művei nagy népszerűségnek örvendtek, ám legnagyobb sikereit a kissé felszínesebb, könnyedebb, olvasmányosabb hangvételű könyveivel érte el.

„Itt-ott legendákban, száról-szájra adott történetekben még sokáig felbukkan, esküdtek is, hogy látták. Ha a csillag villámgyors útja végighasít az emberiség felett a mennybolton, a vakító fényesség után behunyt szem egy darabig még látja a csodálatos csillag vonalát.”

Petőfi
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Petőfi

Harsányi Zsolt
Alexandra Kiadó (A), 2021.10.29.
"Itt-ott legendákban, szájról-szájra adott történetekben még sokáig felbukkan. Esküdtek is, hogy látták. Ha a csillag villámgyors útja végighasít az emberiség felett a mennybolton, a vakító fényesség után behunyt szem egy darabig még látja a csodálatos csillag vonalát."

E történelmi regény titka abban rejlik, hogy Petőfi legendáját sikertörténetként ábrázolja, amely a közösségi megváltás lehetőségét hozta el a magyarok számára.

Petőfi volt az, aki először írt műveiben a „világszabadságról”; teljesen új hangként szólalt meg a magyar irodalomban, amely nagy hatást gyakorolt az emberekre. Harsányi azonban nem engedett a Petőfi-kultusznak, és nem idealizálta őt. Általa megismerhetjük a költő esendő, emberi arcát, valamint a szervesen munkálkodó hazafit.

Szendrey Júlia titkai
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Szendrey Júlia titkai

A nemzet özvegye

Szendrey Júlia
Alexandra Kiadó (A), 2021.11.18.
Szendrey Júlia egyszerre volt a "feleségek felesége", és saját és a nemzet gyászát eláruló bukott és megvetett nő. Egyszerre volt a költő fiát elhanyagoló rossz anya, és második férjétől született három gyermekét példásan nevelő, gondos asszony.

Petőfi Sándor életének egyik legmeghatározóbb momentuma, amikor 1846 augusztusában egy erdélyi körútra utazott, amelynek végcélja Kolozsvár volt. A hosszú út egyik megállója Nagykároly volt, ahol először megpillantotta Szendrey Júliát. Innentől kezdve szerelmükben gyorsan történtek az események: Júlia 17 éves volt, amikor megismerkedtek, 18 évesen lett feleség, 19 évesen anya és 20 évesen özvegy. Bár kapcsolatuk számos nehézségen ment keresztül, és szerelmük tragikus véget ért, Júlia mégis élete végéig őrizte a költő emlékét.

A könyv Szedrey Júlia naplórészleteit, válogatott műveit tartalmazza, egyben Szana Tamás 1891-es keletkezésű, kortárs forrásokból táplálkozó életrajzát.

"…sokkal szebb és jobb a költő álomképének lenni, s őt a távolság magasztos fényköréből lelkesíteni és buzdítani."