Nincs engedélyezve a javascript.
Európa Könyvkiadó
október 5.
A 21. század legjobb könyvei a The Guardian szerint

A 21. század legjobb könyvei a The Guardian szerint

Kiemelt híreink

A The Guardian oldalán közzétett, száz legjobb könyvet tartalmazó listában szép számmal szerepelnek az itthon az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvek.

99. Alain Mabanckou: Törött pohár

Törött pohár

Törött pohár

Mabanckou, Alain
Európa Könyvkiadó, 2012.
Törött Pohár megfáradt vén alkesz, korábban iskolai tanító, a helység krónikása, akinek egy nap a kocsmáros füzetet és ceruzát nyom a kezébe, hogy írja le az ott zajló kalandokat, a csodabogár vendégek hőstetteit. A "küldetés"-nek hamar híre megy, és a kocsma hírhedt figurái sorban jelentkeznek Törött Pohárnál...

95. Bob Dylan: Krónikák

Krónikák

Krónikák

Dylan, Bob
Európa Könyvkiadó, 2017.04.30.
Bob Dylan nemcsak egy korszak ikonja, hanem ismeretterjesztő, túlélő, és az ellenkultúra spirális mozgásának valóságos lakmuszpapírja egy személyben. Története igazi próba: megmutatja, mi minden történhetett, hányféle visszatérő helyzet állt a talpáról a fejére újra és újra, miközben a könnyűzene – ez az elvben örökké fiatal és amorf képződmény – lassan maga is matuzsálemi korba lépett.

92. Helen Dunmore: Ostrom

Ostrom

Ostrom

Dunmore, Helen
Európa Könyvkiadó, 2010.
1941. szeptember, Leningrád. A német erők lassan körülveszik a várost. Létrejön a szörnyű, két és fél évig tartó blokád, a házakra és lakókra bomba- és gránáteső hull, és nemsokára beáll az orosz tél is. Az ostromzár együvé vet egy belső disszidens írót, huszonhárom éves lányát, hatéves kisfiát, egy szintén betiltott, valaha nagy színésznőt, valamint egy orvostanhallgató fiatalembert.

64. Stephen King: Az írásról

58. Tony Judt: A háború után I-II.

Európa Könyvkiadó

40. Joan Didion: A mágikus gondolatok éve

A mágikus gondolatok éve

A mágikus gondolatok éve

Didion, Joan
Európa Könyvkiadó, 2017.04.30.
Joan Didion évtizedek óta a Nobel-díj várományosa, minden egyes új regényének megjelenése esemény, a tényirodalom körébe tartozó könyvei pedig az ezredvégi amerikai műveltség csúcsteljesítményei. Didion egész életét meghatározta házassága, amelytől ebben a drámai kötetben búcsúzik el.

19. Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

Európa Könyvkiadó

15. Elizabeth Kolbert: A hatodik kihalás

A hatodik kihalás

A hatodik kihalás

Kolbert, Elizabeth
Európa Könyvkiadó, 2016.
Az elmúlt félmilliárd évben öt nagy kihalási hullám söpört végig a Földön, ötször történt már meg, hogy drámai módon csökkent a fajok száma. Manapság, ha összeillesztjük a világ minden tájáról szinte naponta érkező híreket, rájöhetünk, hogy a hatodik kihalás napjait éljük!

5. W. G. Sebald: Austerlitz

4. Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…

Ne engedj el...

Ne engedj el...

Ishiguro, Kazuo
Európa Könyvkiadó, 2016.
A Napok romjai szerzőjének megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás, beletörődés időtlen drámáját. A visszafogott nyelvezet csalóka látszata mögött páratlan érzelmi mélység rejlik, melyet kiaknázva, Ishiguro merészen újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.

3. Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Elhordott múltjaink

Elhordott múltjaink

Alekszijevics, Szvetlana
Európa Könyvkiadó, 2016.
Milyen embert hozott létre a "szocialista" társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? Az idei irodalmi Nobel-díj friss tulajdonosa, Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül.