Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2019. október 5.
A 21. század legjobb könyvei a The Guardian szerint

A 21. század legjobb könyvei a The Guardian szerint

A The Guardian oldalán közzétett, száz legjobb könyvet tartalmazó listában szép számmal szerepelnek az itthon az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent könyvek.

99. Alain Mabanckou: Törött pohár

Törött pohár

Törött pohár

Alain Mabanckou
Európa Könyvkiadó, 2012.
Törött Pohár megfáradt vén alkesz, korábban iskolai tanító, a helység krónikása, akinek egy nap a kocsmáros füzetet és ceruzát nyom a kezébe, hogy írja le az ott zajló kalandokat, a csodabogár vendégek hőstetteit. A "küldetés"-nek hamar híre megy, és a kocsma hírhedt figurái sorban jelentkeznek Törött Pohárnál...

95. Bob Dylan: Krónikák

Krónikák

Krónikák

Bob Dylan
Európa Könyvkiadó, 2017.04.30.
Bob Dylan nemcsak egy korszak ikonja, hanem ismeretterjesztő, túlélő, és az ellenkultúra spirális mozgásának valóságos lakmuszpapírja egy személyben. Története igazi próba: megmutatja, mi minden történhetett, hányféle visszatérő helyzet állt a talpáról a fejére újra és újra, miközben a könnyűzene – ez az elvben örökké fiatal és amorf képződmény – lassan maga is matuzsálemi korba lépett.

92. Helen Dunmore: Ostrom

Ostrom

Ostrom

Helen Dunmore
Európa Könyvkiadó, 2010.
1941. szeptember, Leningrád. A német erők lassan körülveszik a várost. Létrejön a szörnyű, két és fél évig tartó blokád, a házakra és lakókra bomba- és gránáteső hull, és nemsokára beáll az orosz tél is. Az ostromzár együvé vet egy belső disszidens írót, huszonhárom éves lányát, hatéves kisfiát, egy szintén betiltott, valaha nagy színésznőt, valamint egy orvostanhallgató fiatalembert.

64. Stephen King: Az írásról

58. Tony Judt: A háború után I-II.

A háború után I-II.

A háború után I-II.

Európa története 1945 óta

Tony Judt
Európa Könyvkiadó, 2007.
A neves brit történész ezzel a könyvvel lebontotta azt a vasfüggönyt, amely sokáig kettéválasztotta Európa történetírását is. Tony Judt 1989 decemberében Bécsben, vasúti átszállás közben értesült Ceausescu bukásáról, és ekkor döntötte el, hogy megírja, vagy inkább újraírja a kontinens két felének mint egésznek a történetét.

40. Joan Didion: A mágikus gondolatok éve

A mágikus gondolatok éve

A mágikus gondolatok éve

Joan Didion
Európa Könyvkiadó, 2017.04.30.
Joan Didion évtizedek óta a Nobel-díj várományosa, minden egyes új regényének megjelenése esemény, a tényirodalom körébe tartozó könyvei pedig az ezredvégi amerikai műveltség csúcsteljesítményei. Didion egész életét meghatározta házassága, amelytől ebben a drámai kötetben búcsúzik el.

19. Mark Haddon: A kutya különös esete az éjszakában

A kutya különös esete az éjszakában

A kutya különös esete az éjszakában

Mark Haddon
Európa Könyvkiadó, 2015.
ark Haddon bámulatos beleérzéssel ábrázolja az autista fiú végtelenül racionális gondolkodását, sajátos érzelemvilágát. Könyve izgalmas és megható olvasmány gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

15. Elizabeth Kolbert: A hatodik kihalás

A hatodik kihalás

A hatodik kihalás

Elizabeth Kolbert
Európa Könyvkiadó, 2016.
Az elmúlt félmilliárd évben öt nagy kihalási hullám söpört végig a Földön, ötször történt már meg, hogy drámai módon csökkent a fajok száma. Manapság, ha összeillesztjük a világ minden tájáról szinte naponta érkező híreket, rájöhetünk, hogy a hatodik kihalás napjait éljük!

5. W. G. Sebald: Austerlitz

4. Kazuo Ishiguro: Ne engedj el…

Ne engedj el...

Ne engedj el...

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2016.
A Napok romjai szerzőjének megtévesztő egyszerűséggel kibontakozó remekműve rendkívüli érzékenységgel tárja elénk a remény és az elfogadás, beletörődés időtlen drámáját. A visszafogott nyelvezet csalóka látszata mögött páratlan érzelmi mélység rejlik, melyet kiaknázva, Ishiguro merészen újszerű megközelítésben vizsgálja egy napjainkban igen aktuális társadalmi kérdés erkölcsi szempontjait.

3. Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink

Elhordott múltjaink

Elhordott múltjaink

Szvetlana Alekszijevics
Európa Könyvkiadó, 2016.
Milyen embert hozott létre a "szocialista" társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? Az idei irodalmi Nobel-díj friss tulajdonosa, Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül.