Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
január 17.
A császár, aki olvasott...

A császár, aki olvasott...

Friss megjelenés

Nincs olyan ember ezen a világon, aki ne hallotta volna már Bonaparte Napóleon nevét, vagy ne ismerné a hadvezérből lett császár tetteit. Kihúzta Franciaországot a káoszból, meghódította fél Európát és kétszer kellett száműzni, hogy a nagyhatalmak végre megszabaduljanak tőle. Sokan állították, már életében, de a halála után is, hogy a Korzikáról származó férfi sorsa a nagyság, és természetszerű volt, hogy ekkora hatalma legyen. Sokan azonban nem tudják, hogy Napóleon amellett, hogy kiváló hadvezér és ravasz politikus volt, kora egyik legnagyobb könyvmolya is.

A nagy Napóleon

A nagy Napóleon

David Pilgrim
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.10.
1808, Franciaország. Egész Európa Bonaparte Napóleon lába előtt hever. Győzedelmes seregei minden ellenséges hadat szétzúztak az Atlanti-óceán partjaitól Oroszországig, rendőrminisztere, Fouché, pedig könyörtelenül elbánik a hatalma ellen szövetkezőkkel - és sokszor az ártatlanokkal.

Bonaparte Napóleon különösen császárként nemcsak a háborút, a stratégiákat és Franciaországot imádta, hanem egyes feljegyzések szerint a könyvekért is odáig volt. Mivel ezekben az időkben nem gyakran tartózkodott országában, a különböző hódítások miatt, ezért egy utazó könyvtárat is összeállíttatott saját maga számára. Mind tudjuk, hogy nem a méret számít, kivéve talán akkor, ha egy császár könyvtáráról van szó. Ugyanis ugyanebben a parancsban leírják, mennyi kötetnek kellett lennie az utazó ládában, és hogy milyen műfajokat preferált az uralkodó. A válogatásban szerepelnie kellett negyvenkötetnyi vallásos irodalomnak, negyven drámának, negyven eposznak, hatvan verseskötetnek, száz regénynek, illetve számtalan emlékiratnak. Egyetlen kikötés volt. A könnyebb utaztathatóság jegyében egynek sem szabadott hosszabbnak lennie hatszáz oldalnál. A könyves ládába, amiket a hadjárataira Napóleon magával vitt, a császár könyvtárosa nagyjából hatvanasával pakolta a könyveket. A láda tölgyfából készült, és kívül-belül bőrrel volt bevonva, hogy a direkt erre a célra újra köttetett könyveket biztonságban tartsa. Ebből is látszik, hogy Napóleon meghaladta korát, mert ez technikailag a jelenbeli Kindle-nek feleltethető meg. Azzal a különbséggel, hogy ami most elfér a te táskádban, arra a francia császárnak külön ládája és könyvtárosa volt.

Ha valakit igazán érdekelnek Bonaparte Napóleon francia császár hétköznapjai, a Moobiuson is megtalálható David Pilgrim A nagy Napóleon című regénye, amely ideális választás a kutakodásra.