Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
január 4.
Míg a Joaquin Phoenix szereplésével készült Napóleont már a mozikban vetítik, az Alexandra Kiadó könyve már a könyvesboltok polcaira került.

Míg a Joaquin Phoenix szereplésével készült Napóleont már a mozikban vetítik, az Alexandra Kiadó könyve már a könyvesboltok polcaira került.

Friss megjelenés

Mit lehetne elmondani Napóleonról, amit nem mondtak már el róla korábban? Hazájához hűséges katona, ambiciózus tiszt, kiváló diplomata, ravasz és kiszámíthatatlan stratéga. A franciák tehetséges hadvezére, aki császári rangra emelkedett, és kiemelte országát a káoszból, amibe a forradalom taszította. Napóleonban megvolt minden adottság, hogy dicsőséges vezetővé váljon, és felemelkedésének története már-már sorsszerűnek is nevezhető. Rendet teremtett, felvirágoztatta országát, és habár a várva várt demokráciát nem hozta el, de meghódította a fél világot. Egy ponton az életében ő volt a leghatalmasabb ember a Földön, ám a hatalomnak nagy ára van. Azt fent is kell tartani. Bármi áron… Erre az időszakra koncentrál David Pilgrim történelmi munkája, A nagy Napóleon. 1808-ban, amikor senki nem állhatta útját, Bonaparte Napóleon akkor már császárként úgy döntött, lerohanja Spanyolországot, hogy leszámoljon a Bourbon-dinasztiával. Ki láthatta volna előre azt a láncreakciót, amit ez a hadjárat megindít? Ki gondolhatta volna akkor, hogy a tehetséges császár néhány év leforgása alatt mindenét elveszíti, és kétszer is száműzik trónjáról? A francia Ikarosz túl közel repült a Naphoz, amikor többet követelt magának, mint amennyit egy ember elbír.

A nagy Napóleon

A nagy Napóleon

David Pilgrim
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.10.
1808, Franciaország. Egész Európa Bonaparte Napóleon lába előtt hever. Győzedelmes seregei minden ellenséges hadat szétzúztak az Atlanti-óceán partjaitól Oroszországig, rendőrminisztere, Fouché, pedig könyörtelenül elbánik a hatalma ellen szövetkezőkkel - és sokszor az ártatlanokkal.

Az író remekül ragadja meg a császár életének talán legizgalmasabb éveit, amelyek a nagyságtól a bukásig tartottak. A tartalmas kutatómunkával alátámasztott könyv egy igazi, klasszikus történelmi regény, amely a megalomániájába burkolódzó főszereplőjén kívül számos érdekes karaktert is bemutat a francia császári udvarban. Ott van Talleyrand, az igazi túlélőként élő diplomata, akit sem a forradalom káosza, sem a császári terror nem tudott megsemmisíteni. A terror megtestesítőjeként működő Fouché, Napóleon rendőrminisztere, aki félelemben tartja az állam ellenségeit és az ártatlanokat egyaránt, és aki miatt nem egy bűntelen végzi a vérpadon. Ő talán az egyetlen, akitől még maga a császár is tart, hiszen jól tudja, hogy országa milyen könnyedén tudott megszabadulni előző uralkodóitól. Minden császárnak kell egy utód, hiszen ami tovább él, ami igazán számít a történelemben, az a dinasztia. Lehet Napóleon bármekkora uralkodó, ha nem sikerül maga után örököst hagynia, akkor császársága a porba hullik, ahonnan felemelkedett. A hatalma csúcsán álló vezető épp ezért mindent elkövet, hogy gyereke szülessen. Walewska Mária, a császár lengyel szeretője lesz az, akitől fia születik. A császár kálváriáját azonban már ez sem tudja megakadályozni. Spanyolország, Oroszország, Waterloo. Talán ez a három legfontosabb helyszín Napóleon bukásának történetében, amely élénken megelevenedik mind az olvasó, mind a mozinéző szeme előtt.

David Pilgrim átfogóan, de mégis izgalmasan ír a korszakról, amely Európa, de talán az egész világ történelmét megváltoztatta, és arról az emberről, aki annyira nagy hatalomra tett szert, hogy a kontinens uralkodói többször összefogtak ellene, hogy térdre kényszerítsék. Napóleon vesztét azonban, mint minden nagy hatalmú ember, saját maga okozta, amikor nem látta be, hogy minden kvalitása ellenére ő is csak halandó.