Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
november 30.
Karácsonyi ajándékötletek a történelem rajongóinak

Karácsonyi ajándékötletek a történelem rajongóinak

Könyvajánló

A legizgalmasabb történeteket az élet szüli. Erre a történelem a legjobb példa, amely néha talán megismétli önmagát, de azt soha nem unalmasan teszi. Következzen néhány olyan könyv, amelyek nemcsak a múltról, de talán egy kicsit a jelenünkről is szólnak; amelyek tanulsággal szolgálhatnak számunkra, és mondanivalójukat magunkkal vihetjük az életbe. Nem csak történelemrajongóknak!

Ivan Sciapeconi: Negyven kabát és egy gomb

1942 nyara. Negyven zsidó gyermek száll le a vonatról Nonantola állomásán az olaszországi Modena tartományban. Recha Freier szervezete segítségével sikerült elszökniük a szinte biztos halált jelentő náci Németországból, és kísérőikkel együtt Palesztinába tartanak, ám a háború az útjukba áll. Így kötnek ki Nonantolában, ahol a falu szélén álló Villa Emmában lelnek menedékre. Az igaz történeten alapuló regény a második világháború felnőttek által okozott borzalmait a gyerekek szemén keresztül mutatja be, ahogy a gettók és a biztos halál árnyékból az idillbe és az átmeneti biztonságba menekülnek, ám vélt hibáik miatt itt sem lelhetnek békére. Olyan sötét idők bemutatására vállalkozik ez a könyv, amikor mindenki egymás ellensége volt, de talán ilyenkor volt a leginkább szükség a bátorságra és az emberségre, hogy legyőzhető legyen a sötétség és a közöny.

Negyven kabát és egy gomb

Negyven kabát és egy gomb

Ivan Sciapeconi
Alexandra Kiadó (A), 2023.10.10.
A Negyven kabát és egy gomb a második világháború egyik legkülönösebb igaz történetét kelti életre, és megmutatja, hogy az emberség és a bátorság ragyogása a legsötétebb időkben is reményt nyújthat - ha nem engedünk a félelemnek és a közönynek.

Jean-Jacques Felstein: Auschwitz hegedűse

A kicsi Jean-Jacques alapvető, gyermekként megélt traumatikus élménye édesanyja távolléte és hidegsége. Ahogy idősebb lesz, a családi asztalnál elejtett szavakból, kihallgatott beszélgetésfoszlányokból és legfőképpen a hallgatásból, az asztal melletti üres helyekből bontakozik ki előtte a történet, amit korán meghalt édesanyjával esélye sem lesz megbeszélni. Nincs olyan ember ezen a világon, aki ne ismerné Auschwitz és a koncentrációs táborok borzalmait, ez a könyv azonban egy teljesen új megvilágításban láttatja az eseményeket. Az író fiatalon elhurcolt anyja, Elsa fontos szerepet töltött be a tábor életében, egy női zenekar tagja volt, amely az őrök és Mengele szórakoztatására jött létre. A mű ennek a kettőségnek, a művészeti nagyságnak és az emberi gonoszságnak különös egyvelegén keresztül mutatja be a kivégzőtábor működését, ahogy az író túlélőkkel beszélgetve próbálja meg felfejteni, mi is történt az anyjával.

Auschwitz hegedűse

Auschwitz hegedűse

A zenének a pokolban is szólnia kell

Jean-Jacques Felstein
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.02.
A kicsi Jean-Jacques alapvető élménye édesanyja távolléte és hidegsége. Ahogy idősebb lesz, a családi asztalnál elejtett szavakból, kihallgatott beszélgetésfoszlányokból és legfőképpen a hallgatásból, az asztal melletti üres helyekből bontakozik ki előtte a történet, amit korán meghalt édesanyjával esélye sem lesz megbeszélni.

Erin Litteken: Ukrajna lányai

1929, kijevi járás, Szovjetunió. A tizenhat éves Kátya boldogan él szerető családjával, és a közös jövőről álmodozik a szomszédban élő szerelmével. Egy nap Sztálin aktivistái érkeznek a falujukba, hogy a parasztokat kolhozba tereljék; a meggyőzés először szép szóval zajlik, majd közvetlenebb módszerek kerülnek elő… A regény két idősíkot, két nőt, két életet és két traumát kapcsol össze. A közös pont a veszteség érzése és a félelem, hogy egyik pillanatról a másikra minden széteshet. A könyv szépen mutatja be az ukrán nép rendíthetetlenségét és bátorságát még a legsötétebb pillanatokban is, amelyekből bőven kijutott a múltban és a jelenben egyaránt. Megrendítő erejű történelmi regény arról, hogy a traumákon talán csak egymás segítségével juthatunk keresztül.

Ukrajna lányai

Ukrajna lányai

Erin Litteken
Cartaphilus Könyvkiadó, 2023.04.17.
1929, kijevi járás, Szovjetunió. A tizenhat éves Kátya boldogan él szerető családjával, és a közös jövőről álmodozik a szomszédban élő szerelmével. Egy nap Sztálin aktivistái érkeznek a falujukba, hogy a parasztokat kolhozba tereljék; a meggyőzés először szép szóval zajlik, majd közvetlenebb módszerek kerülnek elő.

„Gyönyörűen megírt történet az ukrán történelem egyik legszörnyűbb epizódjáról, amely egyszerre szívszorító és időszerű.”   -   Fiona Valpy, az Emlékek tengere szerzője

Pat Barker: A nők jussa a hallgatás

A gyönyörű Briszéisz gyerekkorától kezdve tudja, hogy a nők jussa a hallgatás. A Trója mellett fekvő Lürnésszosz királyának ifjú feleségeként nem sokkal több egyszerű tenyészállatnál, ám ez a sors is összehasonlíthatatlanul jobb annál, mint ami városának feldúlása után vár rá. Pat Barker regénye egy mitológiai újraértelmezés – a nők szemszögéből. A trójai háború új köntösbe öltözik ebben a regényben, és egy frissebb szemszögből ábrázolja a már jól ismert karaktereket és eseményeket. Mindenkinek ajánlható, aki szereti a történelmi vagy mitológiai fikciókat, és azoknak is, akik csak most kezdenek el megismerkedni a görög kultúrával.

A nők jussa a hallgatás

A nők jussa a hallgatás

A héroszok történeteit évezredek óta zengik. Most áldozataikon a sor.

Pat Barker
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.17.
A gyönyörű Briszéisz gyerekkorától kezdve tudja, hogy a nők jussa a hallgatás. A Trója mellett fekvő Lürnésszosz királyának ifjú feleségeként nem sokkal több egyszerű tenyészállatnál, ám ez a sors is összehasonlíthatatlanul jobb annál, mint ami városának feldúlása után vár rá.

„Barker Íliász-újraértelmezése különösen időszerű háborúkkal, menekültekkel és magára hagyott nők és gyermekek seregével teli, vészterhes korunkban.”  -   BookPage

David Pilgrim: A nagy Napóleon

1808, Franciaország. Egész Európa Bonaparte Napóleon lába előtt hever. Győzedelmes seregei minden ellenséges hadat szétzúztak az Atlanti-óceán partjaitól Oroszországig, rendőrminisztere, Fouché pedig könyörtelenül elbánik a hatalma ellen szövetkezőkkel – és sokszor az ártatlanokkal. David Pilgrim könyve nem finomkodik, a hatalmas császár és zseniális hadvezér életének minden aspektusát körbejárja, ebben a hamisíthatatlanul klasszikus történelmi regényben. Az éppen a hatalma csúcsán lévő császár udvarát és közvetlen környezetét mutatja be, úgy, ahogy még soha nem láthattuk. Azonban minden dicsőségben ott van előre kódolva a bukás is, amelyet a francia császár sem kerülhet el és hamarosan olyan döntést hoz, amely később áttételesen a vesztét okozza, először Oroszországban, majd Waterloonál.

A nagy Napóleon

A nagy Napóleon

David Pilgrim
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.10.
1808, Franciaország. Egész Európa Bonaparte Napóleon lába előtt hever. Győzedelmes seregei minden ellenséges hadat szétzúztak az Atlanti-óceán partjaitól Oroszországig, rendőrminisztere, Fouché, pedig könyörtelenül elbánik a hatalma ellen szövetkezőkkel - és sokszor az ártatlanokkal.

Helen Rappaport: A forradalom fogságában

Petrográd, 1917. A Nagy Péter alapította orosz főváros pékségei előtt hosszan és napokig kígyózó sorokban megviselt és dühös asszonyok fagyoskodnak, hogy éhező családjuknak legalább a megszabott fejadagnyi, rossz minőségű kenyeret beszerezhessék. A kórházak alig tudják ellátni a frontról érkező sebesültek seregeit. Az 1917-es orosz forradalom egy minden szempontból sorsdöntő esemény volt a világ történelmében. Oroszország gyökeresen megváltozott azokban a napokban, majd az elkövetkező években a polgárháború alatt. A hatalmi berendezkedés átszerveződött, mindent központosítottak, és zsarnok zsarnokot váltott. Rappaport ezeknek a sötét éveknek a kaotikus kezdetét írta meg történelmi iratokból táplálkozva, érdekfeszítő és elgondolkodtató módon, amely minden olvasót a foteljához szegez majd egy békés karácsonyi estén.

A forradalom fogságában

A forradalom fogságában

Petrográd 1917

Helen Rappaport
Európa Könyvkiadó, 2023.09.10.
Petrográd, 1917. A Nagy Péter alapította orosz főváros pékségei előtt hosszan és napokig kígyózó sorokban megviselt és dühös asszonyok fagyoskodnak, hogy éhező családjuknak legalább a megszabott fejadagnyi, rossz minőségű kenyeret beszerezhessék. A kórházak alig tudják ellátni a frontról érkező sebesültek seregeit.

„Az itt ábrázolt múlt drámaibb Csehovnál, tragikusabb Tolsztojnál és romantikusabb Paszternaknál… Rappaport szemtanúk elképesztő karaktereiből álló, hatalmas seregletével vázolja fel és hozza közelebb hozzánk a történelem egy igazán izgalmas fejezetét.”   -    Evening Standard