Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
április 11.
Megjelent az Oroszok Párizsban, a The New York Times bestsellerírójának új könyve

Megjelent az Oroszok Párizsban, a The New York Times bestsellerírójának új könyve

Friss megjelenés

„Párizs tele van oroszokkal – írja Hemingway 1922-ben, miután megérkezik a Szajna parti fővárosba. – Egyfajta gyermeki reménykedéssel áramlanak Párizsba, hogy a dolgok valamiképpen rendbe jönnek, ami egészen elragadó, amikor az ember először találkozik vele, néhány hónap múltán viszont már dühítő kissé. Senki nem tudja, hogyan élnek, leszámítva, hogy eladogatnak ékszereket, arany dísztárgyakat és családi ereklyéket, amiket magukkal hoztak Franciaországba…”

„Roppant szórakoztató, miközben nemritkán szívbemarkoló az orosz menekültek párizsi életének bemutatása.”


The Wall Street Journal

És valóban, a Romanov-dinasztia bukását, a bolsevik hatalomátvételt követően vagyonuktól szinte teljesen megfosztott oroszok ezrei menekülnek a francia fővárosba, s az éjszakai lokálok, a finom borok és ételek nyújtotta élvezetek, a divatos ruhák és ékszerek zavarba ejtő mennyiségű vásárlása, a Gyagilev vezette Orosz Balett fénykorát felváltja a nélkülözés keserve és a munkalehetőségért való küzdelem.

Az olyan kivételes alkotóknak, mint Marc Chagall, vagy Igor Stravinsky, még így is megadatott a siker a George Orwell és F. Scott Fitzgerald által is megörökített húszas évek Párizsában, ám többségüknek nem volt ilyen szerencséje. Egykori tábornok áll a szálloda portáján, admirális várja a kuncsaftokat az autómosóban, miközben a feljebbjutás reményében pincéri és taxisofőri ábrándokat kergetnek. Nagyhercegnők, grófnők varrják a párizsi elit szláv motívumokkal ékített, Coco Chanel tervezte ruháit, a nemrégen még Oroszország-szerte ünnepelt művészek lepukkant albérletekben húzzák meg magukat, álmatlanul és éhesen, a mindent elsöprő honvágytól szenvedve.

„Figyelemre méltó történet. Rappaport lendületesen és avatott kézzel vázolja fel előttünk ezt a kalandos és botrányos korrajzot, amely szórakoztató és tanulságos betekintést enged a XIX. századi London és a viktoriánus korszak kétes figuráinak életébe és viselt dolgaiba.”


Daily Mail

Az ő történetüket írta meg A négy nővér és A forradalom fogságában című bestsellerek szerzője, Helen Rappaport, imponálóan gazdag, eddig feltáratlan forrásokra támaszkodva, rendkívül színes anekdoták és eltalált jellemrajzok sokaságát felvonultatva, az őszinte együttérzés hangját sem nélkülözve.

Oroszok Párizsban

Oroszok Párizsban

Helen Rappaport
Európa Könyvkiadó, 2024.03.08.
Fordította: Tomori Gábor

A szerzőnek az Európa Könyvkiadónál megjelent további kötetei:

A négy nővér

A négy nővér

A Romanov nagyhercegnők elveszett életei

Helen Rappaport
Európa Könyvkiadó, 2021.05.13.
1918. július 17. Négy fiatal nő lesétál annak a jekatyerinburgi háznak a pincéjébe, amely egy ideje már az otthonuk és börtönük. Közülük a legidősebbik huszonhárom, a legfiatalabb mindössze tizenhét éves. Szüleikkel és öccsükkel együtt valamennyiüket brutális módon meggyilkolják. Bűnük csak annyi, hogy minden oroszok cárjának és cárnőjének a lányai.
A forradalom fogságában

A forradalom fogságában

Petrográd 1917

Helen Rappaport
Európa Könyvkiadó, 2023.09.10.
Petrográd, 1917. A Nagy Péter alapította orosz főváros pékségei előtt hosszan és napokig kígyózó sorokban megviselt és dühös asszonyok fagyoskodnak, hogy éhező családjuknak legalább a megszabott fejadagnyi, rossz minőségű kenyeret beszerezhessék. A kórházak alig tudják ellátni a frontról érkező sebesültek seregeit.