Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. február 15.
„A háború nem egy újságírók, tévériporterek, filmek által előadott történet. A háborút napról napra, éjszakáról éjszakára élik.”

„A háború nem egy újságírók, tévériporterek, filmek által előadott történet. A háborút napról napra, éjszakáról éjszakára élik.”

Könyvajánló

Az Életszépítők magazin ezúttal cseppet sem szokványos könyvre hívta fel olvasói figyelmét. A 2013-ban alapított folyóirat feladatának tekinti a szemléletformálást is, éppen ezért egyáltalán nem meglepő, hogy Jeva Szkaliecka Nem tudod, mi a háború című könyvét ilyen fontosnak tartják.

„Csak fekszem az ágyon, és életemben először azon gondolkodom, mennyire nagyon szeretnék élni. A szívem minden egyes bombarobbanással megáll. A percekbe, a másodpercekbe kapaszkodom. Soha nem voltam még ilyen közel a halálhoz.”

A mű középpontjában egy 12 éves lány áll, aki Ukrajna második legnagyobb városában lakik nagymamájával, ahol pontosan olyan az élete, amilyennek egy ilyen korban lévő kislány életének lennie kell. Napjai nagy részét azzal tölti, hogy olyan tevékenységeket végez és tanul, amik érdeklik és határozottan feltöltik. Fest, zongorázik, nyelvet tanul, eljár a barátaival kikapcsolódni, nagy lelkesedéssel és szorgalommal készíti el házi feladatait. Ezek ellenére, azonban Jeva életét mindennek nevezhetjük csak nem szokványosnak, éppen 10 nappal azután ugyanis, hogy a 12. születésnapját ünnepli, 2022. február 24-én Oroszország megtámadja Ukrajnát, és kitör a háború.

Nem tudod, mi a háború

Nem tudod, mi a háború

Egy ukrán kislány naplója

Jeva Szkaliecka
Európa Könyvkiadó, 2022.11.09.
Fontos, megrázó, végső soron mégis reményt keltő kordokumentum a jelenleg is zajló orosz–ukrán háborúról, egy ukrán kislány naplóbejegyzéseiből. Jeva Szkaliecka története a tizenkettedik születésnapján kezdődik Harkivban, a városban, ahol kiskora óta a nagymamájával él.

„Egy hosszú és bonyodalmas út végén az életem tündérmesévé vált: egy gyönyörű ház és meleg, otthonos környezet várt. (…)

Jeva 67 napot örökít meg, a háború kitörésétől kezdve egészen a menekülésig, pincében való bujkálásig, mígnem új otthont lelnek.

Egy lány története, aki Anne Frankhoz hasonlóan ismerteti a világgal a háború borzalmait, s ráébreszti arra az olvasót, hogy úgy tűnik, az ember nem tanul hibáiból.

"Hálás vagyok Istennek és minden kedves embernek, akiket menet közben ismertem meg. Minden rendben lesz. Ez az, amiben hiszek.”

Dacára mindennek a köré a paradox állítás köré szerveződik a könyv, hogy minden rosszban van valami jó. Egy háború, amelynek folyamán mégis van alkalma megtapasztalni az emberi összetartás elsöprő erejét, empátiáját, valamint Európa szépségeit.