Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
május 27.
A Házvezetőnők a hónap thrillere a Waterstones könyvkereskedésnél

A Házvezetőnők a hónap thrillere a Waterstones könyvkereskedésnél

A könyves világ hírei

Alex Hay tavaly novemberben megjelent, ragyogóan felépített és a valóságtól csodálatosan elrugaszkodott krimijében egy előkelő mayfairi rezidencia megalázott női alkalmazottai tökéletes bosszúként egy merész rablásra készülnek. A regény méltán lett a hónap thrillere a brit Waterstonesnál.

„Egy ragyogóan szórakoztató bosszútörténet, mesés karakterekkel – egy fergeteges alvilági kaland.”

Best

Régi mondás már, hogy soha ne húzz ujjat a személyzettel, mert akik kiszolgálnak, azok tudják a legkönnyebben megkeseríteni az életedet. Főleg, ha rafináltak, tapasztaltak, mindenre elszántak, és hajtja őket a bosszú. Mindemellett pedig akkor még nagyobb bajban vagy, ha a tolvajok és szélhámosok világából jönnek. Pont úgy, mint ennek a könyvnek a főszereplője, Mrs. King. A De Vries-ház házvezetőnőjeként dolgozó asszonyt minden ok nélkül elbocsátják állásából, de ő megesküszik, hogy bosszút áll a házon. Csapatot gyűjt magának, akikkel kitervel egy körmönfont rablást egy báli éjszakán a házban. Minden egyes értékes tárgyat elemelnek majd a mulatozók tudta nélkül, és eltűnnek, mielőtt bárki is a nyomukra lelne. Azonban Mrs. Kingnek nem is igazán az értékek kellenek. Őt sokkal jobban érdekli az a sötét titok, amely a ház pompája mögött bújik meg. A kérdés már csak az, hogy érdemes-e érte nagy árat fizetni?

„Alex Hay lendületes tempót diktál ebben a szellemes thrillerben, amely egyben társadalmi kritika is a kiszolgáltatottak helyzetéről.”


                  The Washington Post

Alex Hay regénye igazi műfaji keverék. A klasszikus „Heist” (magyar nevén „tolvaj”/„rabló”) műfaj, amelyben a főszereplő szövetkezik számos más tehetséges karakterrel, hogy közösen hajtsanak végre egy fondorlatos rablást, már számos remek regényt és filmet szült. Itt az író azzal fűszerezi meg a már jól bejáratott alapsémát, hogy a történetet hátrébb helyezi az időben, 1905-be, és nem egy bankot vagy egy múzeumot választ helyszínül, hanem egy előkelő, úri házat. Így kapunk egy nagyon érdekes hibridet, amely mind a kaland, mind a társadalmi dráma szerelmeseit ki fogja elégíteni. Azonban sem a rablás, sem a róla szóló könyv nem lehetne érdekes a karakterek nélkül. Mrs. King az összeverbuválódott csoport vezetője, a terv is tőle származik, hogy hogyan szabadítják meg korábbi munkaadóit a vagyonuktól. Csatlakozik még hozzá egy minden kétes ügyben jártas zálogház-tulajdonos asszony, egy tehetséges színésznő, egy álmodozó varrónő és a De Vries-ház Mrs. King előtti házvezetőnője is.

„Egy nyakatekert rablás története egy elbűvölően ravasz bemutatkozó regény formájában.”

The Times

Az író remek munkát végez a helyszín és a kor bemutatásával. A 20. század eleji London éppen csak megindult a modernitás felé, de a korrupció minden csillogáson áttűnik. A De Vries-ház hétemeletnyi magasságával kiemelkedik még London gazdagabb környékén is, és a benne lévő kincsek ideális célpontként szolgálnak az elegáns bosszúra vágyó Mrs. Kingnek. A regény középpontjában a rablás megszervezésének és végrehajtásának leírása áll, Hay pedig profi, ami az izgalom és a feszültség adagolását illeti. Mindemellett a könyv tartalmas olvasmány, ugyanis a báli eseményeken kívül számos elbeszélői kommentárt olvashatunk a különböző társadalmi rétegek egymáshoz való viszonyáról és e viszony új évszázadbeli megváltozásáról. Így válik ez a csavarosan megírt mű egyszerre lebilincselővé és elgondolkodtatóvá.