Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
december 22.
Alex Hay debütáló regényében mintha csak a Downton Abbey pompája találkozna az Ocean"s Eleven szellemességével.

Alex Hay debütáló regényében mintha csak a Downton Abbey pompája találkozna az Ocean's Eleven szellemességével.

Friss megjelenés

Régi mondás már, hogy soha ne húzz ujjat a személyzettel, mert akik kiszolgálnak, azok tudják a legkönnyebben megkeseríteni az életedet. Főleg, ha rafináltak, tapasztaltak, mindenre elszántak, és hajtja őket a bosszú. Mindemellett pedig akkor még nagyobb bajban vagy, ha a tolvajok és szélhámosok világából jönnek. Pont úgy, mint ennek a könyvnek a főszereplője, Mrs. King. A De Vries-ház házvezetőnőjeként dolgozó asszonyt minden ok nélkül elbocsájtják állásából, de ő megesküszik, hogy bosszút áll a házon. Csapatot gyűjt magának, akikkel kitervel egy körmönfont rablást egy báli éjszakán a házban. Minden egyes értékes tárgyat elemelnek majd a mulatozók tudta nélkül, és eltűnnek, mielőtt bárki is a nyomukra lelne. Azonban Mrs. Kingnek nem is igazán az értékek kellenek. Őt sokkal jobban érdekli az a sötét titok, amely a ház pompája mögött bújik meg. A kérdés már csak az, hogy érdemes-e érte nagy árat fizetni?

Alex Hay regénye egy igazi műfaji keverék. A klasszikus „Heist” (magyar nevén „tolvaj”/„rabló”) műfaj, amelyben a főszereplő szövetkezik számos más tehetséges karakterrel, hogy közösen hajtsanak végre egy csavaros rablást, már számos remek regényt és filmet szült. Itt az író azzal fűszerezi meg a már jól bejáratott alapsémát, hogy a történetet hátrébb helyezi az időben, 1905-be, és helyszínének nem egy bankot vagy egy múzeumot ad meg, hanem egy előkelő, úri házat. Így kapunk egy nagyon érdekes hibridet, amely mind a kaland, mind a társadalmi dráma szerelmeseit ki fogja elégíteni. Azonban sem a rablás, sem a róla szóló könyv nem lehetne érdekes a benne lévő karakterek nélkül. Mrs. King az összeverbuválódott csoport vezetője, a terv is tőle származik, hogy hogyan szabadítják meg korábbi munkaadóit a vagyonuktól. Csatlakozik még hozzá egy minden kétes ügyben jártas zálogház-tulajdonos asszony, egy tehetséges színésznő, egy álmodozó varrónő és a De Vries-ház Mrs. King előtti házvezetőnője is.

Házvezetőnők

Házvezetőnők

Az év bálja. Az évszázad rablása.

Alex Hay
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.20.
Soha ne húzz ujjat a személyzettel…
Mrs. King nem átlagos házvezetőnő. A szélhámosok és tolvajok világába született asszony szívós munkával küzdötte fel magát, és most London egyik legelőkelőbb háztartását vezeti. A ragyogó kincsekkel teli ház úrnője vagyonát és befolyását hirdeti, ám az árnyak között sötét titkok bújnak meg.

Az író remek munkát végez a helyszín és a kor bemutatásával. A XX. század eleji London éppen csak megindult a modernitás felé, de a korrupció minden csillogáson áttűnik. A De Vries-ház hét emeletnyi magasságával kiemelkedik még London gazdagabb környékén is, és a benne lévő kincsek ideális célpontként szolgálnak az elegáns bosszúra vágyó Mrs. Kingnek. A regény fő fókusza a rablás megszervezésének és végrehajtásának leírásából áll, Hay pedig profihoz méltóan bánik az izgalom és a feszültség adagolásával. Mindemellett azonban a könyv nem felejt el tartalmas lenni, ugyanis a báli eseményeken kívül az író számos kommentárt fűz a különböző társadalmi rétegek egymáshoz való viszonyához és ennek a viszonynak a változásához az új évszázadban. Így válik ez a csavarosan megírt mű egyszerre lebilincselővé és elgondolkodtatóvá.