Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. május 24.
A hét király halála címmel végre megérkezett Az utolsó királyság-sorozat fináléja

A hét király halála címmel végre megérkezett Az utolsó királyság-sorozat fináléja

Megfilmesítés

Bernard Cornwell nagy sikerű történelmiregény-sorozatából, amely olvasók ezreit tette rajongóvá, 2015-ben a BBC-vel közösen a Netflix készített sorozatot. A történet adaptációja olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy az eredetileg lezáró, 5. évad után most ismételten visszatérnek a már jól ismert karakterek a mozivászonra. Ugyanis a sorozat fináléjaként április 14-én megérkezett A hét király halála címet viselő egész estés mozifilm is, amely méltó zárása lehet a sorozatnak.

Az angolszász história a 9. és 10. századba kalauzolja vissza olvasóját, és vezeti be Anglia születésének történetébe, valamint a viking háborúk időszakába. A főszereplő Uthred, akit még gyermekkorában kiszakítanak megszokott környezetéből, és dán fogságba kerül. Jarl Ragnar és családja neveli fel, majd ifjú vikingként csatlakozik Wessex, az utolsó angolszász királyság elleni hadjárathoz. Azonban Wessex ájtatos királyának legyőzése nem olyan egyszerű, mint ahogy remélték. Mindeközben Uthred, aki ez idő alatt félelmetes harcossá érett, súlyos döntés meghozatalára kényszerül, amely nemcsak az utolsó királyság, hanem az egész sziget sorsát veszélyezteti.

Vajon a szívére hallgat, és a szabadság útját követi, vagy a vér szava lesz az erősebb?

Már a sorozat is felülmúlta a nézői várakozásokat, és igen közkedveltté vált, amelynek egyik legfőbb oka, hogy Uthred szerepére olyan karizmatikus színészt választottak, mint Alexander Dreymon. Továbbá a sorozat az elmúlt évek népszerű adaptációja, a George R. R. Martin regényei nyomán készült Trónok harca minőségével is felveszi a versenyt mind a véres csatajelenetek, mind a politikai fordulatok kidolgozottságában. De karakterábrázolásban is remekel a film; Wessex királya sem marad egyszerű utálható főgonosz: komplex kép rajzolódik ki a rémtettei mögött rejlő motivációiról, magyarázatairól is. A filmben számos, a sorozatból már jól ismert karakter is visszatér. Valamint a rajongók örömére az utolsó, nagyszabású csatára is sor kerül, amelyben a királyok hadba indulnak egymás ellen, és végleg eldől, hogy létrejön-e Anglia a királyságok egyesülésével.

Az utolsó királyság
Akciós filmes kedvencek

Az utolsó királyság

Angolszász históriák 1.

Bernard Cornwell
Alexandra Kiadó (A), 2021.11.15.
Angolszász históriák
A vad északi tenger partján álló Bebbanburgot az idők kezdete óta az Uhtredek háza uralja. A zord erőd Lord Uhtred másodszülött fia, az ifjú Osbert otthona, ám Krisztus után 866 egyik gyönyörű reggelén a távolban feltűnő sárkányhajó mindent megváltoztat; a félelmetes viking had elől nincs menekvés.
Csatadal

Csatadal

Angolszász históriák 4.

Bernard Cornwell
Felperzselt vidék
Akciós filmes kedvencek

Felperzselt vidék

Angolszász históriák 5.

Bernard Cornwell
Királyok alkonya
Akciós filmes kedvencek

Királyok alkonya

Angolszász históriák 6.

Bernard Cornwell
A pogány hadúr
Akciós filmes kedvencek

A pogány hadúr

Angolszász históriák 7.

Bernard Cornwell
Az üres trón

Az üres trón

Angolszász históriák 8.

Bernard Cornwell
A vihar harcosai

A vihar harcosai

Angolszász históriák 9.

Bernard Cornwell

A film a sorozat összes eddigi csúcspontját egyesíti, és megkoronázza azt az ívet, amelyet az öt évad során felépített. Azonban mivel lezárásként készült, fontos, hogy az új nézők számára sok lehet a visszautalás, és kevés a magyarázat, de a sorozat vagy a könyvek ismeretében azonnal a maga teljességében mutatkozik meg a film. Bernard Cornwell elsöprő sikert arató regénysorozata az Európa Könyvkiadó gondozásában érhető el, amely önmagában is emlékezetes olvasói élményt nyújt, amiért érdemes belevetnie az embernek magát ebbe a történelmi világba. Emellett Az utolsó királyság címmel a teljes sorozat is megtalálható a Netflix műsorkínálatában.