Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. március 13.
Megérkezett Az utolsó királyság befejező évada a Netflixre!

Megérkezett Az utolsó királyság befejező évada a Netflixre!

Megfilmesítés

Bár elég sokat kellett várniuk a rajongóknak, most majdnem két év várakozás után végre újra izgalommal követhetik a harcos Uhtred kalandjait a Netflixen: március 9-én visszatér ötödik és egyben befejező évadával Az utolsó királyság.

A sorozat az elmúlt évek egyik legnépszerűbb történelmi fikciós drámája, ami Bernard Cornwell nagy sikerű, Angolszász históriák című könyvsorozatán alapszik.

Az első két évadot a Netflix a BBC-vel közösen készítette, míg végül a harmadik évadtól a sorozatgyártás teljes egészében a streamingszolgáltatóhoz került. A forgatást 2021 júniusában fejezték be Magyarországon. A világjárvány miatt, ami a film- és sorozatkészítést is megnehezítette, sokáig nem volt biztos, mikor fogják tudni megjelentetni a befejezést.

Az utolsó királyság a kilencedik és tizedik században játszódik a viking hódítások alatt, amikor is Angliát hét királyságra osztják fel. Az angolszász földeket sok helyen fokozatosan támadják, fosztogatják és uralják a vikingek. A történet körülbelül negyven évet ölel fel a sorozat negyedik évadának végére. Ennek alapjául szolgált az első nyolc kötet a könyvsorozatból, az utolsó évad pedig a 9. és a 10. köteten alapszik.

A vihar harcosai
Black Friday utolsó darabok

A vihar harcosai

Angolszász históriák 9.

Bernard Cornwell
Alexandra Kiadó (A), 2021.11.20.
Angolszász históriák
Hosszú évtizedek véres háborúi után az angolszász földeken törékeny béke honol. Wessexet és a dánok uralma alól felszabadított Kelet-Angliát a néhai Alfréd király fia, Edward uralja, míg Merciát Alfréd lánya, Aethelflaed igazgatja.

A találgatások mellett, amelyek a történet lehetséges kimeneteléről szólnak, a Netflix azért adott némi segítséget. Íme, az évad hivatalos szinopszisa:

„Évek teltek el az elmúlt évad eseményei óta, és Edward király még mindig arra törekszik, hogy egyesítse a szász királyságokat, hogy ezzel beteljesítse néhai apja álmát. Noha a dánok és a szászok között régóta fennáll a béke, ez a harmónia veszélyben van – nemcsak egy új dán invázió, hanem egy szász lázadás miatt is. Uhtredet bízták meg Edward törvénytelen fia, Anglia leendő királya, Aethelstan védelmével. De az áruló Lord Aethelhelmnek tervei vannak azzal kapcsolatban, hogy unokája, Aelfweard, Edward másik fia uralkodhasson.

Így követjük Uhtredet, ahogy szembenéz legnagyobb ellenségeivel, és mérhetetlen veszteséget szenved végzetének beteljesítésére irányuló törekvése során. Mindeközben Edward vékony jégen táncol a békefenntartás és tekintélyelvűség között, ahogy harcol a széttört királyságok összekovácsolásáért. De a sors meglepő fordulatot vesz, és Uhtred rájön, hogy az Anglia egyesítéséért való törekvés kapcsolatban állhat a saját személyes sorsával is…”

A bejelentés óta sok minden kiderült már az évad készítésével összefüggésben. Ilyen az a hír is, amit Alexander Dreymon, a főhőst, Uhtredet jásztó színész erősített meg. Az utolsó évad legalább egy epizódját ő rendezte, amiről így nyilatkozott:

„Uhtredet játszani öt évadon át csodálatos utazás volt. És igazán hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam a rendezésre. Ennek köszönhetően még jobban tudom értékelni a stáb látványos tehetségét és ügyességét. Alig várom, hogy megosszam a rajongókkal, akik nélkül mindez nem lenne lehetséges.”

Bár a rajongók örömét keserítheti, hogy ez lesz az utolsó évad, azonban jó hír, hogy Dreymon a londoni MCM Comic Conon bejelentette: bár a sorozat befejeződik, még egyszer, utoljára felölti páncélját egy egész estés film kedvéért, amely Uhtred történetének végső lezárását fogja adni.

A várható film a Hét királynak meg kell halnia címet kapta, és amiről a Netflix bejelentő nyilatkozatában Nigel Marchant ügyvezető producer elmondta:

„Bár az ötödik évad teljesen lezárja a sorozatot, mindig volt még egy történet, amit el akartunk mondani. A Netflix elképesztő támogatásával és a rajongók kielégíthetetlen étvágyával, hogy többet láthassanak, egyszerűen nem tudunk ellenállni egy utolsó utazásnak Uhtreddel.”

Aki ennél is mélyebbre akar ásni a vikingek és Anglia történetében, annak jó hír, hogy az Alexandra Kiadó gondozásában újra megjelennek az Angolszász históriák régóta elérhetetlen kötetei. Új kiadásban érkezik a teljes sorozat magyarul, amiből az első négy kötet, már október óta be is szerezhető – a folytatás pedig hamarosan érkezik!

Az utolsó királyság
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az utolsó királyság

Angolszász históriák 1.

Bernard Cornwell
Csatadal
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Csatadal

Angolszász históriák 4.

Bernard Cornwell
Felperzselt vidék
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Felperzselt vidék

Angolszász históriák 5.

Bernard Cornwell
Királyok alkonya
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Királyok alkonya

Angolszász históriák 6.

Bernard Cornwell
A pogány hadúr
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

A pogány hadúr

Angolszász históriák 7.

Bernard Cornwell
A vihar harcosai
Black Friday utolsó darabok

A vihar harcosai

Angolszász históriák 9.

Bernard Cornwell