Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. július 15.
A japán kultúra egy sötét, eddig ismeretlen időszakának története

A japán kultúra egy sötét, eddig ismeretlen időszakának története

Friss megjelenés

A keleti kultúrák szokásai és jellegzetességei olyan távoliak számunka, hogy emiatt szinte varázslatosnak tűnnek. A nyugati társadalomnak a téma iránti kíváncsiságát mi sem bizonyítja jobban, mint a Keletet bemutató könyvek és filmfeldolgozások nagy népszerűsége – gondoljunk csak az Egy gésa emlékirataira vagy a 2018 sikerkönyvének bizonyuló Pacsinkóra. A számos elbeszélés mellett is azonban akadnak a keleti történelemnek olyan korszakai, melyek nagy jelentőségük ellenére sokunk számára ismeretlenek. A szlovák származású, harcművészetekben jártas amerikai írónő, Ana Johns épp egy ilyen időszakot dolgozott fel debütáló Nő fehér kimonóban című regényében: története a II. világháború utáni Japánba repíti az olvasót.

A két szálon futó mű egyrészt bemutatja az 1950-es években élő fiatal japán lány, Naoko történetét, aki szíve alatt egy amerikai tengerész gyermekét hordja, azonban családja jó híréért szörnyű döntések meghozatalára kényszerül. Másrészt megismerkedhetünk a napjaink Amerikájában élő Tori Kovaccsal, aki egy különleges levél megtalálása után hosszú utazásra indul, hogy feltárja a családja valódi múltját.

A szerzőt egy különleges családi történet ihlette a könyv megírására, ugyanis a haditengerészetnél dolgozó édesapja a háború után beleszeretett egy gyönyörű japán lányba, a nő családja azonban származása miatt megtagadta őt mint udvarlót. Ana Johns édesapja visszaemlékezéseinek hatására komoly kutatómunkába kezdett, mely során egy szörnyű, ám a japán nők számára annál meghatározóbb történelmi korszak rajzolódott ki előtte.

A Nő fehér kimonóban kitalált történet, azonban a szereplőket, fontos helyszíneket és momentumokat valós események és személyek ihlették. Többek között például az oisói árvaház, amelyről Naoko tudomást szerez a történet során, a létező Elizabeth Saunders Otthonról lett mintázva, amelyet kifejezetten amerikai férfiak és japán nők „tiltott” gyermekeinek hoztak létre. A háború előtt, alatt és után több mint 10 ezer ilyen csecsemő született, de mindössze valamivel több mint 700 került az árvaházba. Ami talán még érdekesebb, hogy Naoko és az anyaotthonban lévő lányok karaktereit és életútjait az Elizabeth Saunders Otthonból örökbeadott nők történetei ihlették, akikkel Johns San Diegóban találkozott és készített interjút. Ennek a női közösségének máig tagja..

A Nő fehér kimonóban meghatározó történelmi regény, amit minden, a japán kultúra iránt érdeklődő olvasó számára ajánlunk. A könyv azonban nem csak a keleti hagyományok megjelenítése miatt fontos, hiszen a kulturális kötöttségek és a családi tradíciók témaköre olyan, amelyről mindannyiunknak van személyes tapasztalata is. Karen Dionne amerikai írónő a következőképpen ajánlja a kötetet:

„Erős és szívszorító történelmi regény, az emberi lélek fékezhetetlenségének buja és mesteri példája.”

Nő fehér kimonóban
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Nő fehér kimonóban

Ana Johns
Alexandra Kiadó (A), 2020.
A 17 éves Naoko szomorú jövő elé néz az 1950-es évek Japánjában: szülei feleségül akarják adni édesapja egyik üzlettársának fiához, hogy ezzel biztosítsák a család társadalmi pozícióját. Nagyratörő terveik azonban dugába dőlnek, amikor kiderül, lányuk gyermeket vár titkos szerelmétől, egy amerikai tengerésztől.