Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. március 23.
A Romanov-botrányhős, akinek palotájában ma Üzbegisztán államfője él

A Romanov-botrányhős, akinek palotájában ma Üzbegisztán államfője él

Interjú

Édesanyja francia, édesapja dán, apai ági nagyapja görög, nagyanyja orosz, továbbá elsőági unokatestvére a néhai Fülöp hercegnek. Michel de Gréce görög–dán királyi herceg családtagjainak közös vonása, hogy mindannyian nagy európai uralkodóházak tagjai voltak, mára azonban ő maga – uralkodói kötelességei mellett – egy bántalmazott gyerekekkel foglalkozó alapítvány feje, és író. Rómában született, egész életében utazott, Párizsban politikai tanulmányokat folytatott, hosszú évekig élt New Yorkban, majd a görög monarchiában folytatott tevékenységeit követően a történelem felé fordult.

Rendkívüli személyekről ír, miközben ő maga is az.

A mindig elfoglalt görög–dán királyi herceg Navarrai Mészáros Mártonnal készített videóinterjújában elárult néhány kulisszatitkot a magyar nyelven is megjelent Szentpétervári fehér éjszakák című regényéről, közben pedig mesélt páratlan családfájáról, a munkáiról és a magyar történelem iránti lelkesedéséről is.

1547-ben IV. Rettegett Iván orosz cár feleségül vette Anasztaszija Romanovna Zaharina-Jurjevát; hat közös gyermekük a Romanov-dinasztia első generációjává vált. Azé a Romanov-dinasztiáé, akiknek leszármazottait, II. Miklóst – az utolsó orosz cárt – és családját 1918-ban a jekatyerinburgi erdőben kegyelmet nem ismerően kivégeztek a bolsevikok. Bár a dinasztia ezzel hivatalosan kihalt, felmenőik a mai napig élnek, 300 éves történelmük pedig rengeteg titkot és kalandot rejt magában.

Ennek a családnak volt a tagja Olga Konsztantyinovna Romanova, Michel de Gréce nagyanyja, és annak a Nyikolaj Konsztantyinovna Romanovának a testvére, akinek létezését az orosz történelem megpróbálta eltagadni, és aki a Szentpétervári fehér éjszakák főhőse.

Egy rendkívüli, de félreértett ember, botrányhős, akit tévedésből száműztek Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe. A helyzet fásulttá is tehette volna, ő azonban felvirágoztatta a várost, és három felesége mellett is mindvégig őrülten szerelmes maradt amerikai szeretőjébe, Fanny Learbe.

Rokonának létezéséről moszkvai könyvtárosok világosították fel a görög–dán királyi herceget, aki azután felkereste Nikolaj Moszkvában élő unokáját, és az ő történetei, emlékei alapján papírra vetette a Romanovok vállalhatatlan botrányhősének tartott herceg páratlan életét, akire talán már csak maroknyi orosz emlékezett.

Szentpétervári fehér éjszakák
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Szentpétervári fehér éjszakák

Michel de Gréce
Alexandra Kiadó (A), 2021.11.19.
Daliás nagyherceg, tehetséges katona, felvilágosult gondolkodó; javíthatatlan nőcsábász, állítólagos gyémánttolvaj, a cári család őrültnek nyilvánított fekete báránya, akit legszívesebben kitöröltek volna a dinasztia emlékezetéből.

Michel de Gréce görög–dán királyi herceg a kiadó jelenlegi tervei szerint meghívott vendége lesz a 2022. szeptember 29. és október 2. között megrendezendő, 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak a Millenáris Parkban, ahol az érdeklődők talán személyesen is beszélgethetnek majd vele az uralkodóházakról, a műveiről és odaadó munkájáról.