Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2022. március 23.
A Romanov-botrányhős, akinek palotájában ma Üzbegisztán államfője él

A Romanov-botrányhős, akinek palotájában ma Üzbegisztán államfője él

Interjú

Édesanyja francia, édesapja dán, apai ági nagyapja görög, nagyanyja orosz, továbbá elsőági unokatestvére a néhai Fülöp hercegnek. Michel de Gréce görög–dán királyi herceg családtagjainak közös vonása, hogy mindannyian nagy európai uralkodóházak tagjai voltak, mára azonban ő maga – uralkodói kötelességei mellett – egy bántalmazott gyerekekkel foglalkozó alapítvány feje, és író. Rómában született, egész életében utazott, Párizsban politikai tanulmányokat folytatott, hosszú évekig élt New Yorkban, majd a görög monarchiában folytatott tevékenységeit követően a történelem felé fordult.

Rendkívüli személyekről ír, miközben ő maga is az.

A mindig elfoglalt görög–dán királyi herceg Navarrai Mészáros Mártonnal készített videóinterjújában elárult néhány kulisszatitkot a magyar nyelven is megjelent Szentpétervári fehér éjszakák című regényéről, közben pedig mesélt páratlan családfájáról, a munkáiról és a magyar történelem iránti lelkesedéséről is.

1547-ben IV. Rettegett Iván orosz cár feleségül vette Anasztaszija Romanovna Zaharina-Jurjevát; hat közös gyermekük a Romanov-dinasztia első generációjává vált. Azé a Romanov-dinasztiáé, akiknek leszármazottait, II. Miklóst – az utolsó orosz cárt – és családját 1918-ban a jekatyerinburgi erdőben kegyelmet nem ismerően kivégeztek a bolsevikok. Bár a dinasztia ezzel hivatalosan kihalt, felmenőik a mai napig élnek, 300 éves történelmük pedig rengeteg titkot és kalandot rejt magában.

Ennek a családnak volt a tagja Olga Konsztantyinovna Romanova, Michel de Gréce nagyanyja, és annak a Nyikolaj Konsztantyinovna Romanovának a testvére, akinek létezését az orosz történelem megpróbálta eltagadni, és aki a Szentpétervári fehér éjszakák főhőse.

Egy rendkívüli, de félreértett ember, botrányhős, akit tévedésből száműztek Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe. A helyzet fásulttá is tehette volna, ő azonban felvirágoztatta a várost, és három felesége mellett is mindvégig őrülten szerelmes maradt amerikai szeretőjébe, Fanny Learbe.

Rokonának létezéséről moszkvai könyvtárosok világosították fel a görög–dán királyi herceget, aki azután felkereste Nikolaj Moszkvában élő unokáját, és az ő történetei, emlékei alapján papírra vetette a Romanovok vállalhatatlan botrányhősének tartott herceg páratlan életét, akire talán már csak maroknyi orosz emlékezett.

Szentpétervári fehér éjszakák
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Szentpétervári fehér éjszakák

Michel de Gréce
Alexandra Kiadó (A), 2021.11.19.
Daliás nagyherceg, tehetséges katona, felvilágosult gondolkodó; javíthatatlan nőcsábász, állítólagos gyémánttolvaj, a cári család őrültnek nyilvánított fekete báránya, akit legszívesebben kitöröltek volna a dinasztia emlékezetéből.

Michel de Gréce görög–dán királyi herceg a kiadó jelenlegi tervei szerint meghívott vendége lesz a 2022. szeptember 29. és október 2. között megrendezendő, 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak a Millenáris Parkban, ahol az érdeklődők talán személyesen is beszélgethetnek majd vele az uralkodóházakról, a műveiről és odaadó munkájáról.