Nincs engedélyezve a javascript.
fb_logo_01-1.jpg
Cartaphilus Könyvkiadó
2021. március 25.
A Szép új világ története a Netflixen is!

A Szép új világ története a Netflixen is!

Megfilmesítés

Aldous Huxley Szép új világ című, szinte klasszikussá vált történetéből 2020-ban készített sorozatot a Universal Content Productions, amely eleinte az amerikai Peacock streaming-szolgáltató oldalán debütált, majd nemrég világszerte elérhetővé vált a Netlfixen is.

Aldous Huxley 1931-ben írta meg híres disztópiáját, amely a 26. századi Londonban játszódik. 2540-ben a Boldogságra való puszta törekvés immár kevés, ha egyszer már az Életnél is több, a holtig tartó ifjúság elidegeníthetetlen joga is mindenkinek megadatott. Ki bánja, ha közben a Szabadság és Egyenlőség hiú eszméi s megannyi más kacat – művészet, hit, az önmagáért való tudás – mind oda került, ahová való: a történelem szemétdombjára! Mert aki mást, úgymond, többet akar – Istent, költészetet, jóságot, szabadságot, olykor a magány csendjét vagy épp a bűn katarzisát –, az nem akar mást, mind a boldogtalanságot. Az efféle Vadembernek a Világellenőrök jóindulatú bölcsességgel kormányzott világállamában nincs helye. Jobban teszi hát, ha a földgolyó egy távoli zugába húzódva a sötét múlt kínjaival sanyargatja magát: ínséggel, betegséggel, hideggel, forrósággal, gyötrő szenvedéssel és gyilkos szenvedéllyel.

A sorozatfeldolgozás elképesztően látványos lett, a főszerepeket a Solo: Egy Star Wars-történet című filmből ismert Alden Ehrenreich, a Downton Abbey-ben is szereplő Jessica Brown Findlay és a Trónok harca Viserys Targaryene, Harry Lloyd játszák. Az ígéretes szereplőgárda és a hatalmas gyártási büdzsé ellenére azonban a nagyszabású feldolgozás igen vegyes fogadtatásban részesült mind a nézők, mind pedig a kritikusok részéről. Sokan az alapműtől való eltérést hozták fel negatívumként.

Végül az első évad után az UPC úgy döntött, nem folytatják az adaptációt. Így nyilatkoztak a Deadline újságírójának:

„David Wiener (a sorozat producere – a szerk.) gondolatébresztő és lenyűgöző feldolgozást alkotott. Hálásak vagyunk a szereplőknek és a forgatóstábnak, hogy életre keltették ezt a világot.”

A Szép új világ hamarosan új kiadásban válik előrendelhetővé a Cartaphilus Könyvkiadó jóvoltából. Az első könyv után közel 30 évvel írt, mégis nem a jövőbe, hanem a huszadik-huszonegyedik századba kitekintő Visszatérés a szép új világhoz pedig nagy akciónk keretén belül 50% kedvezménnyel megrendelhető.

Visszatérés a szép új világhoz

Visszatérés a szép új világhoz

Aldous Huxley
Cartaphilus Könyvkiadó, 2019.
Vissza, de nem a jövőbe, hanem a se nem tetszetős se nem fiatalos huszadik-huszonegyedik századba. Hogy a szerző negyedszázaddal korábbi jóslatainak némelyike 1959-re, a Visszatérés megírásának korára valóra vált, vagy jó úton haladt - és persze halad ma is - a megvalósulás felé, az inkább aggodalomra, mint bizakodásra ad és adott okot.