Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
szeptember 5.
A Szólásszabadság című bestseller szerzőjének új könyve

A Szólásszabadság című bestseller szerzőjének új könyve

Előrendelhető újdonság

A 2023 tavaszán megjelent kötetet a Financial Times az év legjobb könyvének választotta, 2024-ben pedig a könyv elnyerte a rangos Lionel Gelber-díjat

1955-ben született. Brit politikai elemző, esszéista, az Oxfordi és a Stanford Egyetem professzora, tizenegy könyv szerzője. Írásait – többek között – a The Guardian és a The New York Review of Books magazin publikálja. Kutatásai és könyvei legfőbb témáját az elmúlt évszázad közép-kelet-európai történelme és jelene adja. A magyarországi politikai viszonyokkal nemcsak a rendszerváltáskor volt tisztában, hanem a jelenlegi Orbán-rendszert is alaposan ismeri. Rendszeresen utazik hazánkba, hogy „közelről nézze a történelmet”. Nincs olyan rangos díj, amelyet ne kapott volna meg a liberális kormányoktól Közép-Kelet-Európában. Magyarországon Nagy Imre-emlékéremmel tüntették ki. A Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta. Munkásságát 2006-ban Orwell-díjjal, 2017-ben pedig Nagy Károly-díjjal ismerték el, mely utóbbit korábban többek között Angela Merkel és Ferenc pápa is megkapta.

„Egy 850 millió lakost számláló hatalmas kontinensről ad panorámaképet, amely éppúgy odafigyel arra, mit mondanak az utcán Pristinában, mint arra, mit Párizsban. Nagyon tisztességes és melegszívű könyv.”

Financial Times

ash.webp

Fotó: Aleksander Kaczorowski

„Az éleslátó Garton Ashnek a felszabadult és virágzó Európa előtti impozáns tisztelgésébe némi nyugtalanság és csalódottság is vegyül.”

The Independent

„Számomra olybá tűnik, hogy Hamlet jól megtestesítené az Európai Uniót is, amely sok nagy döntésnél jellemzően sokáig tétovázik, majd egyik alternatíva mellett sem dönt” – írja eleven humoráról tanúságot téve, fél évszázad alatt a kontinensen tett utazásaira és ott szerzett tapasztalataira támaszkodva a brit történész, aki az egykori keleti blokk országainak ellenzéki vezetőivel éppúgy személyes barátságot ápolt, mint ahogy a nyugati államfők is kikérték a tanácsait európai ügyeket érintő kérdésekben. A Szólásszabadság szerzője új könyvében – mely megkapó ötvözete a memoárnak, a riportnak és a társadalomkritikának – személyes találkozások, beszélgetések, anekdoták felelevenítésével a 20. század második felének és a 21. század elejének Európáját járja be keresztül-kasul. Ott lehetünk a normandiai partraszálláskor, a ’68-as francia diáktüntetések forgatagában, a lengyel Szolidaritás megalakulásakor a gdański Lenin Hajógyárban, ’89-ben a budapesti Hősök terén, a marokkói határzárnál a menekültválság idején, valamint napjaink ukrán frontvonalain.

S bár az „egész, szabad és békés” Európa eszméje mostanság megingani látszik, közös otthonunk újbóli felépítése még korántsem veszett ügy. Ennek igazolásául szolgál e könyv.

Fordította: Pék Zoltán

„Létezik-e a valóságban, vagy Európa pusztán egy vágyálom? Ez a szoros megfigyeléseken alapuló könyv mindkét lehetőséggel számol.”

Kirkus Reviews

Európa

Európa

A személyes tapasztalatok kontinense

Timothy Garton Ash
Európa Könyvkiadó, 2024.09.10.
Fordította: Pék Zoltán

„Ez a megindító, Európához írt szerelmes levél ötvözi az emlékiratok, a politikai elemzés és a társadalomkritika hangját, hogy egy olyan kontinens jövőjéről elmélkedjen, amelyet még mindig kísért a múltja. Garton Ash nem fél belegondolni, mi és hogyan siklott félre az európai elképzelésekben, ahogy abba sem, hogyan hozhatóak helyre mindezek.”

Lea Ypi, a Szabadon szerzője

Szólásszabadság

Szólásszabadság

A globálisan összekapcsolt világ tíz alapelve

Timothy Garton Ash
Európa Könyvkiadó, 2022.09.13.
Soha nem volt ekkora szólásszabadság a világon, mint amit manapság megélünk. Köszönhetően az internetnek és a közösségi hálónak. Ennek az ellenkezője is igaz: soha nem volt ekkora hatása egy-egy közösségre az elhallgattatásnak, a hálóról való letiltásnak, azaz a szólásszabadság korlátozásának.