Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
május 27.
Április végén mutatkozott be a Broadway színházban az új A nagy Gatsby

Április végén mutatkozott be a Broadway színházban az új A nagy Gatsby

A könyves világ hírei

A Nagy Gatsby időtlen klasszikus, amely újra és újra megérinti az olvasókat. F. Scott Fitzgerald műve a húszas évek Amerikájának fényét és árnyoldalait egyaránt megragadja a gazdag és titokzatos Jay Gatsby történetén keresztül. Művészi tökéletességgel jeleníti meg az ambíció, a szerelmi háromszög és az elveszett remény témáit, amelyeket Fitzgerald a görög tragédiák sorsszerűségéhez hasonlatos módon ábrázol. Az új fordításban még közelebb kerülhetünk az eredeti szöveg hangulatához, melyet Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila új utószavai tesznek még gazdagabbá.

A Nagy Gatsby azokról a pazar túlkapásokról szól, amelyek a gazdagok minden kis szeszélyét kiszolgálták a pompás, de sekélyes ürességben, a háború utáni csillogó és sivár években. Megismerhetjük az amerikai álom haszontalanságát abban az időszakban, amikor sokaknak a pénz, és így a csábítónak tűnő „álomélet” csak egy karnyújtásnyira volt. Így mindenekelőtt ez az álmokból való kiábrándulás története is.

A regény tehát a mai napig aktuális és megkapó: a jelenkori társadalomban, ahol továbbra is az anyagiak és a pénz fontossága körül forognak az értékek, Gatsby története az amerikai álom mélyebb rétegeit idézi fel. Egy olyan világban, ahol a materializmus és a külsőségek uralkodnak, ahol az újgazdagokat ünneplik. Gatsby története tehát továbbra is érvényes, hiszen olyan, mostani világunkra jellemző működésmódokra irányítja a figyelmet, mint a boldogság állandó keresése vagy a belső üresség megélése.

Ezek alapján nem meglepő, hogy majdnem száz évvel a klasszikussá vált könyv megjelenése után a regényből Broadway-musical készült. Zeneszerzője Florence Welch, a méltán híres Florence and the Machine zenekar énekesnője. A musicalt hivatalosan 2024 áprilisában kezdték el játszani.

A The New York Times azt írta, a darab remek; szórakoztató adaptáció a híres jazzkorszakról. (Tehát 1920–30-as évek Amerikájából.) Az Entertainment Weekly, a The Washington Post és a Variety pedig a szereposztást, a többdimenziós előadásmódot és a jelmezeket dicsérte. A darabot Tony-díjra jelölték a jelmeztervezésért, illetve Outer Critics Circle díjra kiemelkedő jelmeztervezés, díszlet, valamint kiemelkedő új musical kategóriákban.

Sok szeretettel ajánljuk ezt az örökérvényű klasszikust elolvasásra; ha még nem tetted, éppen itt az ideje!

A nagy Gatsby
Moobius október karácsony

A nagy Gatsby

F. Scott Fitzgerald
Európa Könyvkiadó, 2023.10.04.
F. Scott Fitzgerald 1925-ben, A nagy Gatsby-vel ért pályája csúcsára: ez az a regénye, amely egymagában is előkelő helyet biztosítana számára a világirodalom nagyjai között.