Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. május 17.
Az elmúlt 25 év legnépszerűbb könyvei Amerikában

Az elmúlt 25 év legnépszerűbb könyvei Amerikában

A könyves világ hírei

Az amerikai könyvhírek egyik leghíresebb platformja az 1972 óta működő, főként kiadókat, irodalmi ügynökségeket és könyvtárosokat megcélzó Publishers Weekly hetimagazin egy 150 kötetet számláló listában szedte össze az elmúlt 25 év legnépszerűbb könyveit.

A könyveladási statisztikák alapján készült lista legrégebbi eleme George Orwell 1960-ban megjelent regénye, az 1984, a legújabb pedig Barack Obama 2020-ban publikált elnöki memoárja, az Egy ígéret földje.

1984
Árfelező hónap!

1984

George Orwell
Európa Könyvkiadó, 2021.02.19.
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt.

A 150 címet tartalmazó lista azonban nemcsak igen nagy időszakot ölel fel, de valódi műfaji változatosságot is kínál, hiszen bár a leggyakoribb elemei a fantasy-, a krimi- és a romantikus regények, de megtalálhatóak benne olyan motivációs könyvek is, mint Michelle Obama életrajza vagy az Az a kilenc hónap címet viselő, több mint 10 millió kismama által ajánlott, várandósságról szóló olvasmány, valamint gyermekkönyvek is.

Az a kilenc hónap

Az a kilenc hónap

Heidi Murkoff
Alexandra Kiadó (A)
A kismamák generációinak bibliájául szolgáló Az a kilenc hónap vadonatúj ötödik kiadása telis-tele van elengedhetetlen ismeretekkel, praktikus tanácsokkal, fontos bölcsességekkel, könnyedén alkalmazható tippekkel és temérdek hasznos és megnyugtató információval.

Ez utóbbiak annyira népszerűek, hogy csak Jeff Kinney, az Egy ropi naplója szerzőjének tizenegy, A Grincs és a Kalapos Macska írójának, dr. Seussnak nyolc története is helyet kapott a legnépszerűbb könyvek között, közülük pedig a legelőkelőbb helyezést a szerző Ó, azok a helyek, ahová elmész! című meseregénye kapta a lista legelején: a 4. helyen.

Szerencsére a gyermekkönyvek, az elmúlt két évtized valószínűleg itthon is a legnépszerűbbek közé tartozó fantasyregényeinek – mint például a 8. helyen szereplő Az éhezők viadala, a három helyet is bezsebelő Alkonyat (The Twilight Saga) – és olyan egyedülálló könyvsikerek, mint a Pi élete és A könyvtolvaj kavalkádjában igazi klasszikusok is megbújnak, mint a magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent Rozsban a fogó, az Állatfarm, A Legyek Ura és F. Scott Fitzgerald legnépszerűbb kötete, a filmre is vitt és színpadra is állított A nagy Gatsby.

Pi élete
Árfelező hónap!

Pi élete

Yann Martel
Európa Könyvkiadó, 2020.10.30.
Pi Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és muszlim is. Megkeresztelkedik, és beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta.
A könyvtolvaj

A könyvtolvaj

Markus Zusak
Európa Könyvkiadó, 2016.
A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi. Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól.
Rozsban a fogó
Árfelező hónap!

Rozsban a fogó

Jerome David Salinger
Állatfarm

Állatfarm

Magyar - angol kétnyelvű

George Orwell
A Legyek Ura
Árfelező hónap!

A Legyek Ura

William Golding

És hogy mi áll a lista első helyén?

A 2000-es évek vitathatatlanul legnépszerűbb és leghíresebb írójának, J. K. Rowlingnak összesen 10 kötete szerepel a listán – a Harry Potter és a Félvér herceg kétszer is, különböző kiadásokban a 2. és a 123. helyet is elfoglalja – az írónő, és ezek szerint az elmúlt 25 év legnépszerűbb regénye azonban a Harry Potter-sorozat utolsó eleme, az angol nyelven 2007-ben publikált Harry Potter és a Halál ereklyéi.

jkrowling_1501492263-1.jpg
J. K. Rowling a Harry Potter és a halál ereklyéi eredeti kiadásával

Ha tehát szívesen olvasnál valamit, de nincs ötleted, mit, érdemes átnézni az elmúlt 25 év legnépszerűbb könyveinek listáját, ahol egyszerre kaptak helyet a korábban említett, kivétel nélkül fantasztikus regények, valamint olyan különleges történetek, mint például Mark Haddon detektívtörténete, A kutya különös esete az éjszakában, amelynek a főszereplője egy autista fiú; vagy Kathryn Stockett 1960-as években játszódó, színes bőrű cselédek sorsába mély bepillantást engedő A segítség című regénye.

A kutya különös esete az éjszakában

A kutya különös esete az éjszakában

Mark Haddon
Európa Könyvkiadó
A tizenöt éves Christopher autista: nagyon sokat tud a matematikáról és a fizikáról, de nagyon keveset az emberi érzelmekről. Nem szereti, ha hozzáérnek, és nem hajlandó megérinteni semmit, ami sárga vagy barna.
A segítség 1-2.
Árfelező hónap!

A segítség 1-2.

Kathryn Stockett
Európa Könyvkiadó
Európa Kapszula Könyvtár
A Segítség a hatvanas évek elejére, Jacksonba, az amerikai Dél egy tipikus kisvárosába visz bennünket, ahol a fehérek úgy érzik, a világ örök rendje a szegregáció, a feketék pedig véletlenül sem merik elmondani igazi érzéseiket. De közben másutt már zajlik a fekete polgárjogi mozgalom, és a fokozatos, lassú enyhülés híre eljut a kisvárosba is.