Nincs engedélyezve a javascript.
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
április 17.
„Arról a világról írsz, amelyet ismersz. Köszönhetően annak, hogy hol nőttem fel, rettentően sokat tudok a bűnözés világáról.”

„Arról a világról írsz, amelyet ismersz. Köszönhetően annak, hogy hol nőttem fel, rettentően sokat tudok a bűnözés világáról.”

Interjú

Az angliai Essexben született Martina Cole többek közt pincérnőként és bolti árufeltöltőként is dolgozott, mielőtt az 1992-ben megjelent Veszélyes hölgy elsöprő sikerét követően főállású íróvá vált. Az írónőt ma a kortárs krimi megkérdőjelezhetetlen mestereként tartják számon; csak az angol nyelvterületen több mint 15 millió példányban keltek el a regényei, és több művéből nagy sikerű televíziós adaptáció készült. Cole Kent és Ciprus között osztja meg az idejét, és amikor épp nem a legújabb regényén dolgozik vagy az unokáival foglalkozik, akkor örömmel jótékonykodik – többek közt börtönökben tart kreatívírás-órákat. A magyar olvasók kérdéseit a Moobius továbbította, és igazi interjú stílusban az unokája tette fel neki.

Hogyan váltál íróvá?

Amióta csak az eszemet tudom, imádok olvasni. Mindig is szerettem volna írni egy saját könyvet, így hát megtettem.

A drámai krimik királynőjeként tartanak számon. Miért döntöttél úgy, hogy ebben a műfajban fogsz tevékenykedni?

Arróla világról írsz, amelyet ismersz. Köszönhetően annak, hogy hol nőttem fel,rettentően sokat tudok a bűnözés világáról.

A könyveidben megjelenő események igaz történeteken alapulnak, vagy a képzeleted alkotja őket?

Többnyire a képzelőerőmmel alkotom meg őket, igaz, néha felhasználok valós eseményeket, hogy valószerűbbé tegyem a könyveimet.

Magyarul legutóbb az Elégtétel című könyved jelent meg. Ezt a történetet mi inspirálta?

A hűség nagyon fontos téma minden könyvemben, főleg a családdal szembeni hűség. Az Elégtételben a megtorlás témakörét jártam körül. Egy olyan világot szerettem volna megalkotni, amelyben rengeteg a bosszúvágy.

Amennyire tudjuk, lelkes önkéntes vagy, és börtönökben tartasz kreatívírás-órákat. Mesélnél egy kicsit erről?

A börtönműhelyeket és kreatívírás-órákat már több mint 25 éve kezdtem el. Hiszek a jóvátételben, és abban, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt.

Ez érvényes a rabokra is, úgy gondolom, megérdemlik a lehetőséget, hogy a társadalom hasznosabb tagjává váljanak. Egyébként a Women’s Aid (egy angol családon belüli erőszak ellen harcoló szervezet – a szerk.) nagykövete is vagyok. Érdekességképpen pedig a könyveim évek óta a legkeresettebb könyvek az egész börtönrendszerben, és a könyvesboltokból is a legtöbbet ellopottak országszerte.

Elégtétel

Elégtétel

Cole, Martina
Alexandra Kiadó (A)
Az alig 17 éves Sharon Conwayre csodálatos élet vár, hiszen kedvese és nemsokára megszülető gyermekének apja, Lenny Scott a londoni alvilág egyik legígéretesebb ifjú pénzbehajtója: eszes, hűséges és könyörtelen. Ám Sharonnak rá kell döbbennie, hogy semmi sincs ingyen, és előbb-utóbb valakinek meg kell fizetnie.
Aranyélet

Aranyélet

Cole, Martina
Alexandra Kiadó (A)
Cain Moran jobban akarta Jenny Riley-t, mint bárkit vagy bármit addig az életben. Még Jenny Riley-t szeretni könnyű volt, az már komoly fejfájást okozott neki, hogyan mondja el a feleségének, hogy válni akar… Jenny nem egyszerűen csak egy lány. Nem érdekli, hogy Cain kemény pasi hírében áll - együtt akar vele lenni, és kész.
Bosszú

Bosszú

Cole, Martina
Alexandra Kiadó (A), 2017.09.15.
Martina Cole-t világszerte a krimi koronázatlan királynőjének tartják. Műveiből összesen több mint tizenegymillió példány fogyott világszerte, népszerűsége több mint huszonöt év után is töretlen. Huszadik megjelent regénye, a Bosszú sem okoz csalódást - egyszerre sokkoló, fordulatos és a végletekig nyomasztó, egyszóval hamisítatlan Martina Cole-krimi.
Az Élet

Az Élet

Cole, Martina
Alexandra Kiadó (A), 2014.
Martina Cole hiteles és lebilincselő regénye színes portrét fest egy erőszakkal és árulásokkal terhes családról, melynek tagjait a hűség, a vér és az égő bosszúvágy fűzi egymáshoz... Egy sötét mese az Életről, ahogyan csak Martina Cole képes elmondani.
Alexandra Kiadó (A)

Interjúsorozatunk korábbi beszélgetései

„Eleven a kedvencem, mert ő a Stranger Things sorozat szíve-lelke…”
Interjúsorozatunk keretein belül az első Stranger Things-regény írója, Gwenda Bond mesélt nekünk.
„Láttam, mit vált ki az olvasókból, ha fociról szubjektíven írok.”
Csepelyi Adriennt, a Belemenés című futballkönyv szerzőjét faggattuk.
„Néhanapján muszáj megjutalmaznod magadat egy kis kényeztetéssel.”
A romantikus regények koronázatlan királynője, Milly Johnson válaszolt az olvasók kérdéseire.
„Amerigóvá kellett válnom” – interjú Nemes Péterrel
Interjúsorozatunkban ezúttal Nemes Pétert, az Amerigo című különleges életrajzi kötet szerzőjét kérdeztük.
„Magyarország minden hónapban és minden évszakban más-más arculatát mutatja…”
Interjúsorozatunk Rigó Tibor fotóriporterrel, a Világörökségek Magyarországon album megalkotójával folytatódik.
„Úgy tűnik, későn érő típus vagyok, hogy most jutottam el ide…”
Interjúsorozatunk keretein belül Sandor Papp elsőkönyves író mesél az íróvá válás folyamatáról és Ugorj! című könyvéről.
„Hiszem, hogy a kimondott és a leírt szavak hallhatóvá teszik a szívembe ültetett vágyakozást a jóra…”
Interjúsorozatunk első alanya az Alexandra Kiadó kiemelt szerzője, Eszterhai Katalin.