Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2021. május 13.
„Auschwitzban nagyon könnyű volt meghalni. Életben maradni viszont egész napos elfoglaltságot jelentett.”

„Auschwitzban nagyon könnyű volt meghalni. Életben maradni viszont egész napos elfoglaltságot jelentett.”

Könyvajánló

Mózes Éva 1934. január 31-én, a Szilágy megyei Porcon született, Berettyószéplak közelében, a környék egyetlen zsidó családjába. Magyar származású szülei négy lánygyermeket – Évát, két nővérét, Editet és Alizt és ikertestvérét, Mirjamot – neveltek, emellett mezőgazdasággal foglalkoztak. A II. világháború kirobbanásakor minden megváltozott a békés életű család számára: Mózes Éva alig múlt tízéves, amikor családjával együtt 1944-ben elhurcolták a szilágysomlyói gettóba, majd onnan Auschwitzba.

A családot a megérkezést követően szétszakították, a szülőket és a két nagyobb lánytestvért azonnal gázkamrába vitték, Évát és Mirjamot azonban átadták annak az embernek, akit azóta is mindenki a Halál Angyalaként ismer: dr. Josef Mengelének.

A testvérpár elképzelhetetlen borzalmakkal nézett szembe, szenvedésük talán még a halálnál is borzasztóbb volt… Nap mint nap küzdöttek a túlélésért, miközben társaik körülöttük sorra az éhhalál, a lágerben elterjedt betegségek, valamint a szadista kísérletek áldozativá váltak. Csak Mengele utasításai számítottak: az ikrek genetikai titkának felfedése volt a kizárólagos cél, a „kísérleti alanyokat” nem vették emberszámba. Éva is súlyosan megbetegedett, több hétig volt életveszélyes állapotban a megsemmisítő tábor kíméletlen kísérletek hatásából adódóan.

A testvérpár és a hozzájuk hasonló, nagyságrendileg 180 túlélő gyermek 1945. januárjában szabadult Auschwitz poklából. Éva és Mirjam a kommunista Romániába kerültek vissza, ahol négy évig éltek – szintén holokauszttúlélő – nagynénjüknél. Tizenhat évesen kivándoroltak Izraelbe, ahol Éva majdnem egy évtizedig volt törzsőrmester a hadseregben, miközben mezőgazdasági tanulmányokat folytatva próbáltak beleszokni a holokauszt utáni életbe. Éva itt ismerkedett meg Michael Kor amerikai holokauszttúlélővel, akivel végül a hatvanas években az Egyesült Államokba költözött, és házasságot kötött. A pár Indiana államban telepedett le, és igyekeztek csendes, nyugodt életet élni egészen addig, amíg 1978-ban az NBC csatorna helyi adója meg nem kereste Évát egy interjúfelkéréssel az akkortájt megjelenő Holokauszt című minisorozat kapcsán. Ekkor az egész ország megismerte Eva Mozes Kor nevét, ő pedig eldöntötte: hátralévő életét annak szenteli, hogy a holokauszttal kapcsolatos emlékeit feltárja. Egy 2017-es interjúban így mesélt Wallenstein Róbert újságírónak ezekről az időkről:

„Kezdetben túlélőként, tanúként, mesélőként, de mindenképpen áldozatként jártam előadásokat tartani. Jó volt kiadni magamból a történeteket, de azt is éreztem, hogy valami mélyebb értelmet keresek mindezzel.”

Továbbra is Izraelben élő ikertestvérével elkezdték felkutatni a hozzájuk hasonló Mengele-ikreket, és az évek alatt több mint 120 sorstársukkal vették fel a kapcsolatot. Ugyanakkor a múltbéli szörnyű kísérletek hatására Éva és Mirjam sokat betegeskedett, szinte folyamatos orvosi ellátásra szorult. Végül 1993-ban egy, az ikerkísérleteknek betudható rákbetegség elvitte Mirjamot, és örökre elszakította a testvéreket. Éva nem sokkal ezután saját holokausztmúzeumot alapított azzal a céllal, hogy hiteles keretek között gondozza az övékhez hasonló történeteket, hogy a jövő generáció okulhasson belőlük. Küldetésének érezte, hogy megőrizze a népírtás áldozatainak emlékét, és hogy a gyűlölet és az előítéletek felszámolásával reményt adjon azoknak, akiknek szenvedniük kellett. Sokak egyet nem értését vívta ki, amikor nyilvánosan megbocsátott Hans Munch egykori náci orvosnak, majd 2015-ben kezet rázott Oskar Gröning egykori auschwitzi őrrel, Éva azonban hitt a megbocsátás gyógyító erejében.

„Mindenki maga rendelkezik a saját múltja felett. Csak én tudom lezárni és feloldani a problémákat. Miután megbocsátottam Munchnek és a többi nácinak is, azt éreztem, hogy újjá születtem. Megszűntek a visszatérő rémálmaim, sokkal jobban kezdtem érezni magam a bőrömben. Innentől ered az én igazi fő munkásságom: a megbocsátás misztikus erejének, a test fiziológiai, kémiai és lelki megkönnyebbülésének, felszabadulásának hirdetése. Az, hogy mások bolondnak tartottak és elítéltek, másodlagos volt. Mindig is az érdekelt, hogy az egykori elkövetők valljanak a mai embereknek, figyelmeztessék őket, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő” – mesélte 2017-ben.

Az idős hölgy minden évben ellátogatott Auschwitzba, rendszeresen idegenvezetést tartott a turisták számára – 85 éves korában egy ilyen út során érte a halál.

A Mózes Éva élettörténetét elmesélő Az auschwitzi ikrek megdöbbentő visszafogottsággal és egyszerű elbeszéléssel papírra vetett, szívszorító történet, amely a neves holokauszttúlélő gyermeki emlékeiből íródott. A könyvben megelevenednek a népírtás szörnyűségei; az olvasó tanúja lehet a koncentrációs tábort követő gyógyulás folyamatának, hogy Éva miként volt képes megbocsátani a náciknak.

„Ez a könyv nemcsak arról szól, Éva hogyan élte túl, hanem arról is, hogyan használta fel és öntötte szavakba történetét azért, hogy taníthassa a világot.” (Goodreads olvasói vélemény)

Az auschwitzi ikrek

Az auschwitzi ikrek

Eva Mozes Kor
Alexandra Kiadó (A), 2021.
Mirjam több mint a testvérem. Ő a másik felem. A túlélésünk függ egymástól. Éva és Mirjam az életüket köszönhetik annak, hogy ikrek. Ám könnyen lehet, hogy ami rájuk vár, az a halálnál is rosszabb...