Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. május 16.
Az elfelejtett stetl elnyerte a Nemzeti Zsidó Könyvdíjat

Az elfelejtett stetl elnyerte a Nemzeti Zsidó Könyvdíjat

A könyves világ hírei

Előfordulhat, hogy egy városkáról elfeledkezzen a világ?

Max Gross debütáló regényében az apró lengyelországi stetl, Kreskol évtizedek óta boldog elfeledettségben él, a civilizáció vívmányaitól érintetlenül, változatlanul. Lakói zavartalan békességben töltik napjaikat, mit sem tudva a holokauszt borzalmairól vagy a hidegháborúról. Itt nincsenek autók, nincs elektromosság, sem internet vagy vezetékes víz. Ám egy friss házasságban kipattanó botrány dagadni kezd, túlnő a városka határain, és ennek eredményeképpen a kreskoliak egyszer csak szembesülnek a 21. század létezésével. A külvilág pedig mindent megtesz, hogy a keblére ölelje és magához emelje az elfelejtett várost – akár akarják a lakói, akár nem. A különleges könyv nagy visszhangot keltett a nemzetközi sajtóban, a Publishers Weekly szerint:

„Élénk és ötletes... Gross szórakoztató, olykor nyugtalanító meséje kacagtató pillanatokat kínál, és egyszerre mutat rá élesen az emberi ostobaságra, ellenálló képességre és a hit erejére.”

Ugyanakkor az önfeledt szórakozás mellett kulturális szempontból is fontos alkotásról van szó. Ezt bizonyítja, hogy a 2021-es évben Az elfelejtett stetl nyerte el a zsidó közösség legrangosabb irodalmi díjának számító, észak-amerikai Nemzeti Zsidó Könyvdíjat. A Zsidó Könyvtanács azokat a kiemelkedő szépirodalmi vagy életrajzi alkotásokat jutalmazza az elismeréssel, amelyek „fontos beszélgetések indítójaként szolgálhatnak a zsidó életről, identitásról, szokásokról vagy történelemről, és szerepet vállalnak az elkövetkező generációk tanításában”.

Az elfelejtett stetl
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az elfelejtett stetl

Max Gross
Európa Könyvkiadó, 2021.05.31.
Előfordulhat, hogy egy városkáról elfeledkezzen a világ?
Az apró lengyelországi stetl, Kreskol évtizedek óta él boldog elfeledettségben, a civilizáció vívmányaitól érintetlenül, változatlanul. Lakói zavartalan békességben töltik napjaikat, mit sem tudva a holokauszt borzalmairól vagy a hidegháborúról.