Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. augusztus 9.
Az idei könyvfesztivál díszvendége, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics átveszi a Budapest Nagydíjat

Az idei könyvfesztivál díszvendége, a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics átveszi a Budapest Nagydíjat

A könyves világ hírei

A megszokott, de megújult helyszínen, a Millenárison nyitja meg kapuit 2022. szeptember 29-én a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az idei díszvendég kiléte valójában senkit nem érhet meglepetésként, hiszen a szervezők 2020 óta szeretnék vendégül látni a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevicset – aki eddig a vírushelyzet miatt nem tudta elfogadni a meghívást.

A belorusz író, oknyomozó újságíró 1948-ban született Ukrajnában, de Fehéroroszországban nőtt fel. 2000-ben a Lukasenko-rezsim üldöztetése miatt Nyugat-Európába távozott, a következő évtizedben Párizsban, Göteborgban és Berlinben élt, végül 2012-ben tért vissza Minszkbe.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Budapest főpolgármesterével, a Főváros támogatásával huszonöt esztendeje alapította meg a Budapest Nagydíjat, amelyet a tehetséges író, Szvetlana Alekszijevics vehet idén át.

A Magyarországon külföldi írónak adható legrangosabb elismeréssé vált díjat olyan világhírű alkotóknak ítélték oda, mint Mario Varga Llosa, Michel Houellebecq, Jorge Semprún, Günter Grass, Ljudmila Ulickaja, Umberto Eco, Jonathan Franzen, Amos Oz, Bret Easton Ellis, Daniel Kehlmann vagy Karl Ove Knausgård.

A könyvfesztiválon egyébként minden évben díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, amely idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Bázissal (a szlovákiai Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesülettel) együttműködve hozza el a szlovák és a szlovákiai magyar irodalom legjavát.

„A gyerekkönyvesek a D épületben, a többiek a B épületben, illetve a parkban felállított pavilonokban várják az olvasás és a könyvek rajongóit. Ahogy eddig, idén is sok új kiadvány lát napvilágot, és reményeink szerint ugyanolyan zsúfolt termekben mutathatják be programjaikat a könyvkiadók. Változás a korábbiakhoz képest, hogy végre egy méltó helyszínen rendezhetjük meg a fesztivál megnyitóját és a kiemelt, nagyszámú közönséget vonzó programokat” – olvasható a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hivatalos weboldalán.

Szvetlana Alekszijevics művei:

Csernobili ima
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics
Európa Könyvkiadó
"Halál rejtőzött mindenütt, de ez valamilyen más halál volt. Új maszkokat viselt, korábban ismeretlen külsőt öltött."
"Mi ez - a múlt vagy a jövő?"
1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla...
Utolsó tanúk
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Utolsó tanúk

Gyermekként a második világháborúban

Szvetlana Alekszijevics
Európa Könyvkiadó, 2020.12.10.
1985-ben Szvetlana Alekszijevics, egy ismeretlen, fiatal fehérorosz újságírónő egyszerre két könyvet jelentetett meg a második világháborúról (Nők a tűzvonalban, Utolsó tanúk), mindkettő érzések, élmények és szenvedések szinte teljesen ismeretlen világát tárta fel. A háborús irodalomban a nők és a gyerekek addig csak mellékszereplők lehettek a férfiak mellett.
Elhordott múltjaink
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Elhordott múltjaink

Szvetlana Alekszijevics
Európa Könyvkiadó, 2020.12.04.
Milyen embert hozott létre a „szocialista” társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? Meg tudtunk, meg akartunk-e változni a bukása óta, vagy továbbra is makacsul magunkban hordozzuk az akkor kialakult reflexeinket? És milyen emberi tragédiák rejtőznek az egyszerű szókapcsolat, „a kommunizmus bukása” mögött?
Fiúk cinkkoporsóban
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Fiúk cinkkoporsóban

Szvetlana Alekszijevics
Európa Könyvkiadó
A Fiúk cinkkoporsóban a Szovjetunió széthullásának kaotikus napjaiban jelent meg. Azokban az időkben, amikor korábban betiltott könyvek tucatjai szembesítették az oroszokat (és a Szovjetunió más népeit) huszadik századi múltjuk borzalmaival, Alekszijevics egyszer csak óriási indulatok kereszttüzében találta magát.