Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2019. augusztus 20.
Az olvasás további 5 előnye

Az olvasás további 5 előnye

Kultúra és életmód

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük az olvasás öt olyan pozitív hatását, ami még a legellenállóbb könyvkerülőt is meggyőzheti az olvasás hasznosságáról. Ha azonban ez sem elég, érkezzen újabb öt tudományosan bizonyított előny!

1. Erősíti az analitikus gondolkodást

Előfordult már veled, hogy egy krimiregény olvasása közben hamarabb rájöttél a megoldásra, mint a történet szereplői? Ha igen, akkor képes voltál a kritikus-analitikus gondolkodásmódot alkalmazni, és összerakni, kielemezni a történet apró darabkáit. Ugyanez az elemző gondolkodás segíthet akkor is, amikor értékelünk egy történetet: Jól volt megírva? Fejlődött a szereplők személyisége közben? Nem volt erőltetett atörténet vezetés? Minden könyvmoly életében elérkezik az a könyv, amit muszáj megbeszélnie valakivel, és ilyenkor bizony alaposan átgondolt érvekre és ellenérvekre van szükségünk.

2. Javítja a koncentrációs készséget

A mindennapos rohanás és az állandó internetkapcsolat mellett a figyelmünk millió részre oszlik, a multi-tasking a lételemünk lett. Mindössze öt perc alatt az átlagos ember 5-6 különböző irányba váltogatja a figyelmét: foglalkozik egy munkafeladattal, megnézi az e-mailjeit, chatel néhány barátjával, rápillant a mobiltelefonjára, és még a munkatársaival is vált egypár szót. Amikor olvasunk, a figyelmünk kizárólag a történetre összpontosul, minden más zavaró tényezőt kizárunk. Ha minden reggel 15-20 percet olvasással tölt az ember, bizonyítottan jobban megy majd a koncentráció az irodában is.

3. Fejleszti az íráskészséget

Az íráskészség javulása összefüggésben van a szókincs bővülésével. A már kiadott, jól megírt könyvek olvasása bizonyítottan segíti az olvasó íráskészségének fejlődését is, hiszen a hanglejtés, a folytonosság és más írók stílusának megfigyelése hatással van a saját írói stílusra is – még akkor is, ha a tehetségünket többnyire csak e-mailekben élhetjük ki.

4. Külső és belső nyugalmat teremt

Egy jó könyv olvasása mindig kikapcsolódást jelent. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a téma, amiről olvasunk, egyfajta belső békét, nyugalmat hoz a mindennapjainkba. A spirituális szövegek olvasása csökkentheti a vérnyomást, míg az önfejlesztő könyvek számos esetben elősegítették a hangulatingadozások és az enyhe mentális betegségek javulását.

5. Élethosszig tartó szórakozás

Igen, egy jó könyv sokszor költséges lehet. Ugyanakkor kedvenc történeteinket megoszthatjuk a barátainkkal, a családunkkal, évek múlva újraolvashatjuk, és az egész életen át tartó értéket találhatunk bennük. Mindenki számára létezik megfelelő műfaj, csak egy kis időt kell adni a felfedezéséhez, amíg végül valami elvarázsol és az olvasás szerelmesévé tesz minket.

Ideje felkelni tehát a számítógép elől, letenni a mobilt, és felütni egy jó könyvet!