Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. január 31.
„Az számít nőnek, akit este 11-kor nőnek kezelnek a HÉV-megállóban?”

„Az számít nőnek, akit este 11-kor nőnek kezelnek a HÉV-megállóban?”

A könyves világ hírei

Rendkívül izgalmas gendervita zajlott január 8-án a 444 stúdiójában. A meghívottak, Vay Blanka és Balogh Zsófi – akik személyesen is érintettek a genderidentitás és az LMBT-mozgalom témáiban – határozott, kritikus állásponttal nyilatkoztak. A vita központi témái az LMBT-mozgalmon belüli ellentétek és a genderviták voltak, amelyek az utóbbi időben Magyarországon is egyre gyakrabban kerülnek terítékre.

Vay Blanka 36 éves házas férfiként ébredt rá, hogy nőként szeretné leélni az életét. Tavaly ősszel jelentette meg Saját ketrec című könyvét az Európa Könyvkiadó gondozásában, amelyben transzneműségének történetét meséli el.

„Ha minden félelemtől és aggodalomtól szabadon választhatna, holnap hogy kelne fel, férfiként vagy nőként?” – idézte fel a sorsdöntő kérdést könyvében. Emellett a Szabad nem elnevezésű, genderügyekkel foglalkozó blog szerkesztője, korábban pedig környezetvédelmi aktivistaként tevékenykedett. Jelenleg idejét Berlin és Magyarország között megosztva él.

Saját ketrec

Saját ketrec

Vay Blanka
Európa Könyvkiadó, 2021.10.15.
A Saját ketrec őszinte, bátor, kíméletlen és vicces könyv önmagunk megismeréséről, az elfogadásról és az újjászületésről, arról, hogy mind boldogan akarunk élni.

A másik meghívott Balogh Zsófi, a Partizán műsorvezetője, aki nem hagyományos, baloldali megközelítésből kritizálja az LMBTQ-mozgalmat és a genderügyeket. Balogh Zsófinak Zsófilter címmel futott heti műsora ősszel, emellett énekesnőként és nőjogi aktivistaként tevékenykedik.

„[A visszaigazolás mások részéről] nem kerül senkinek semmibe… tehát ez nem olyan nagy ügy. Az érintetteknek ez baromi fontos. Mint ahogy a melegek sem otthon, a négy fal között akarnak melegek lenni, és nem gondolják azt, hogy ez ennyi lenne, hasonlóan vannak a transzneműek is: szeretnék, ha ez oké lenne a társadalom részére. …Semmi olyan nem történik ilyenkor, ami ne történne akkor, amikor a melegek kérik ki maguknak azokat a polgárjogi alapvető dolgokat, amikre nekik ahhoz van szükségük, hogy normális életet éljenek” – hangzott el Vay Blankától a beszélgetés során.

Vitájukon többek között szóba került: (forrás: 444)

  • Mi a baloldali kritika lényege a mozgalommal szemben?
  • Mit jelent a genderidentitás?
  • Honnan jön az LMBTQ különböző betűivel jelölt csoportok szövetsége?
  • Mit jelentenek a nem bináris identitások?
  • Mi az a kritika, ami még belefér, és mi a transzfóbia?
  • És mit jelent nőnek lenni?
  • „Nem reális elvárás a transzneműséggel szemben, hogy ez legyen a világon az első dolog, amivel kapcsolatban nem lehet tévedni.”

    A teljes podcast itt hallgatható meg: https://negynegynegy.podbean.com/e/gender-vita/