Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. október 13.
„Nem tudok mást, jobbat, mélyebbet, radikálisabbat, politikusabbat és kevésbé politikusabbat mondani, mint hogy legyünk kedvesek egymással, és senki ne baszogasson senkit.”

„Nem tudok mást, jobbat, mélyebbet, radikálisabbat, politikusabbat és kevésbé politikusabbat mondani, mint hogy legyünk kedvesek egymással, és senki ne baszogasson senkit.”

A könyves világ hírei

„Ha minden félelem nélkül választhatnék, hogyan kelnék fel holnap? Férfiként vagy nőként?”

Vay Blankának egyetlen rövid, eldöntendő kérdést kellett megválaszolnia 2015 karácsonya előtt, de az egész élete múlt rajta. Pontosabban két élet. Egy korábbi és egy új. A válasz viszont árvízként sodorta el a régit. Saját ketrec című életrajzi könyve ennek a válasznak a története. Hogy miért dönt úgy egy harminchat éves, házas férfi, hogy feladja kényelmes, privilegizált társadalmi státuszát, és a továbbiakban nőként azonosítja magát, és választja inkább önmagát és az életet.

A könyvben a szerző a saját tranzíciójának történetét mutatja be – pontosabban azt inkább apropóul használva beszél arról, amit átalakulása során tanult. Mesél nőkről, férfiakról, férfias nőkről és nőies férfiakról, családról, igazi barátokról, sorstársakról, magányról, feladásról, kudarcokról és kitartásról, álmok megvalósításáról és megvalósulásáról, a test átalakulásáról és egy új megismeréséről, férfiak pillantásairól, nők mosolyáról, zsebes nadrágokról és harisnyákról, első táncokról és első randikról, az ölelés intimitásáról, és mindeközben sokat beszél a nemi szerepekről, a társadalmi elvárásokról, a politikáról, a jogokról, Berlinről, a kisoroszi szigetcsúcsról és a jelenkor Magyarországáról. Ismeretlenül is ismerős történetek ezek.

A Saját ketrec őszinte, bátor, kíméletlen és vicces könyv önmagunk megismeréséről, az elfogadásról és az újjászületésről; arról, hogy mind boldogan akarunk élni.Olvasmányos, nem fél a kényes, nehéz kérdésektől, és attól sem, hogy önmagán nevessen.

Saját ketrec

Saját ketrec

Vay Blanka
Európa Könyvkiadó, 2021.10.15.
A Saját ketrec őszinte, bátor, kíméletlen és vicces könyv önmagunk megismeréséről, az elfogadásról és az újjászületésről, arról, hogy mind boldogan akarunk élni.

Vay Blanka a kötetet október 15-én, pénteken 17:45-kor mutatja be a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár színpadán. Beszélgetőtársai Gaborják Ádám, a könyv szerkesztője és Bolba Márta evangélikus lelkész lesznek. Moderátor: Karafitáth Orsolya.

Fotó: Polina Georgescu