Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2023. május 15.
Nagy-Britannia egyik legnagyobb hatású LMBTQ+ aktivistájának első könyve

Nagy-Britannia egyik legnagyobb hatású LMBTQ+ aktivistájának első könyve

Friss megjelenés

Merész, megrendítő és zavarba ejtően vicces könyv az Európa Könyvkiadó kínálatában.

Napjaink egyik legmegosztóbb társadalmi kérdésköre a különböző nemi kisebbségek köré szerveződik. Nagy problémát jelent a homo- és transzfóbia, amely rengeteg ember életét keseríti meg hazánkban és világszerte egyaránt. Az elmúlt években egyre több olyan könyv jelent meg a könyvpiacon, amelyben érintett személyek mesélnek a mindennapi életük nehezített körülményeiről, hogy milyen a társadalom peremén, kitaszítottként élni, és hogy milyen lelki csatákat kellett saját magukkal is megvívniuk ezen az úton.

Az Európa Könyvkiadó gondozásában most Paris Lees közismert angol újságíró, LMBTQ+ aktivista önéletrajzi ihletésű regénye a közelmúltban jelent meg.

Az egyszerre merész és sokszor zavarba ejtően vicces regény nemcsak arra ad lehetőséget, hogy a nemi kisebbségben élők nehézségeit megismerhessük, hanem arra is, hogy újragondoljuk mindazt, amit az évszázadok alatt társadalmilag belénk kódolt férfi-nő viszonyokról hiszünk.

Az angliai Hucknallben élő Byron tizenhárom éves, és legnagyobb vágya, hogy kitörhessen városából. Számára a szabályok csak arra valók, hogy megszeghesse őket, őrülten bulizik, drogozik, portyázik, és bármikor belekóstol a hedonizmus világába. Kiborítja a város lakóinak tétlensége, hogy a helybeliek élőhalottként közlekednek az utcán, félnek, és túlságosan kishitűek ahhoz, hogy változtatni merjenek a kilátástalan életükön. A kinézete miatt rendszeresen megverik iskola után, az apja is folyamatosan megalázza, és még az anyja sem törődik vele. Azonban Notthingham bulinegyedében egy teljesen új és szabad világ nyílik meg előtte. Megismerkedik Lady Die-vel és a Bukott Dívák társaságával, ám amikor minden a helyére kerülne, egy váratlan találkozás mindent megváltoztat.

Milyen érzés lánynak lenni

Milyen érzés lánynak lenni

Paris Lees
Európa Könyvkiadó, 2023.04.20.
Az új évezred hajnalán vagyunk. Madonna legújabb albuma a slágerlisták élén áll, a tévénézőket pedig éppen a Big Brother valóságshow szegezi a képernyő elé. Az angliai Hucknallben élő tizenhárom éves Byron legnagyobb vágya, hogy bármi áron kitörjön a városból.

„Egy szívszorító emlékirat káprázatos irodalmi köntösbe burkolva. Lees egy telefonbeszélgetés keretében elmondta: két meglehetősen súlyos mentális egészségkárosodást szenvedett, miközben egy olyan könyvet írt, amely nem egyszerűen transzmemoár, hanem egy gyönyörű emberi történet az önmeghatározásról.” - Nick Levine, anothermag.com

2021-ben szintén az Európa Könyvkiadónál jelent meg Vay Blanka Saját ketrec című regénye, amelyben traszneműségének történetét meséli el. A kötetet a 2021-es őszi Margón mutatták be, ahol Karafiáth Orsolya beszélgetett a szerzővel és a két meghívott vendéggel. 2015 karácsonya előtt Vay Blankának egyetlen eldöntendő kérdést kellett megválaszolnia, amellyel azt kockáztatta, hogy az egész életét a feje tetejére állítja. A válasz azonban árvízként sodorta magával régi életét.

Saját ketrec

Saját ketrec

Vay Blanka
Európa Könyvkiadó, 2021.10.15.
A Saját ketrec őszinte, bátor, kíméletlen és vicces könyv önmagunk megismeréséről, az elfogadásról és az újjászületésről, arról, hogy mind boldogan akarunk élni.

A Saját ketrec egy válasz története, hogy hogyan jut el egy 30-as éveit taposó, házas férfi, aki a társadalmi normák szerint teljes és boldog életet él, odáig, hogy a privilegizált társadalmi státuszát feladva felvállalja önmagát, és a továbbiakban nőként azonosítsa magát.

Egy átalakulástörténet, amely nemcsak egy ember életéről mesél nekünk, hanem mindarról, ahogy a nőkről, férfiakról, férfias nőkről és nőies férfiakról, nemi szerepekről, családról, igazi barátokról, sorstársakról, magányról, feladásról, kudarcokról, kitartásról, álmok megvalósításáról és megvalósulásáról, a test átalakulásáról és egy új megismeréséről gondolkodunk. Hogy milyen elvárásokat támaszt felénk a társadalom, a politika.

Mindkét könyv többről szól a nemi kisebbséghez való tartozásnál, mert legalább annyira mesél önmagunkról és a minket körülvevő társadalomról. Arról, hogy „komoly hagyománya van, annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok”, és ahogy Vay Blanka is fogalmazott egy interjújában, „nem tudok mást, jobbat, mélyebbet, radikálisabbat, politikusabbat és kevésbé politikusabbat mondani, mint hogy legyünk kedvesek egymással, és senki ne baszogasson senkit. Tényleg. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak.”