Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. július 9.
Bernardine Evaristo Girl, Woman, Other című könyve nyerte a Brit Könyvdíjat

Bernardine Evaristo Girl, Woman, Other című könyve nyerte a Brit Könyvdíjat

Könyvajánló

A British Book Awards (Brit Könyvdíj) arany töltőtollhegyet mintázó díjait először 1990-ben adták át, az év könyve díjat 1994 óta ítélik oda. A díj történetében először idén díjaztak fekete írókat.

A legjobb első könyvért járó elismerést Candice Carty-Williams kapta a „fekete Bridget Jonesként” emlegetett Queenie című regényéért, aki azt mondta, egyszerre büszke és szomorú is emiatt, és reméli, nem ő lesz az utolsó, aki megkapja ezt a díjat.

Az év legjobb könyve Bernardine Evaristo: Girl, Woman, Other című regénye lett. A szerző tavaly ugyanezért a könyvéért Margaret Atwooddal megosztva kapta a Booker-díjat. Evaristo megtiszteltetésnek nevezte a díjat, egyúttal úgy vélte, érdekes kultúrtörténeti pillanatnak vagyunk tanúi, hiszen a Black Lives Matter-mozgalom soha nem látott mértékű önvizsgálatra sarkallta a könyvszakmát. A regény jövőre jelenik meg magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában.

A krimikategóriának is fekete bőrű nyertese lett, a díjat Oyinkan Braithwaite a Hugicám, a sorozatgyilkos című könyve kapta.