Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. április 30.
A BBC különleges olvasmánylistával ünnepli II. Erzsébet 70 éves uralkodását

A BBC különleges olvasmánylistával ünnepli II. Erzsébet 70 éves uralkodását

Kultúra és életmód

Februárban ünnepelte II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját, amellyel a királynő a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó a brit történelemben.

II. Erzsébet platinum jubileumának megünneplése alkalmából a The Reading Agency hetven regényből, novella antológiából és versgyűjteményből álló összeállítást készített, amelyek 1952 óta jelentek meg a Nemzetközösségben. Az öt hónapos kutatás során a szakértői testület, amely könyvtárosokból, könyvkereskedőkből és irodalomszakértőkből állt, összesen hetven címet választott ki az 54 ország olvasói által megszavazott könyvek hosszú listájáról. Az eredmény pedig egy különleges olvasmánylista, amely 10-10 könyvet ajánl a királynő uralkodásának minden évtizedéből! Ez a lista olyan ragyogó és izgalmas írásokat kínál, amelyeket a Nemzetközösség számos országának szerzői alkottak az elmúlt hetven évben.

„Ez a 31 országot és 6 kontinenst felölelő, valóban nemzetközi gyűjtemény méltó tisztelgése a történelem legszélesebb körben utazott uralkodója előtt” – írta a BBC.

Nem kis meglepetést okozott, hogy egyes, sokak által a listára szánt könyvek végül nem kerültek fel rá – ilyen például A Gyűrűk Ura és a Harry Potter és a bölcsek köve. Pedig mindkét mű a maga korának egyik legnagyobb olvasottságú könyve volt, nem is beszélve arról, hogy mindkettő ízig-vérig brit. Susheila Nasta, a modern irodalom emeritus professzora azt nyilatkozta, hogy a Harry Potter és a bölcsek kövéről nagy vita folyt a lista készítése közben. A kezdeti 153 könyvből álló listát le kellett redukálni a felére. A hosszabb listán még szerepelt a Harry Potter, viszont a rövidítetten már sajnos nem.

„Olyan ember számára lett szabad hely a listán, aki ugyanolyan jó, de akinek a munkája kevésbé ismert. Volt néhány nagyon trükkös döntés” – nyilatkozta Nasta.

A lista számos olyan művet tartalmaz, amiből később ismert sorozatot vagy filmet készítettek: ilyen például Margaret Atwood könyve, a Szolgálólány meséje, John Le Carrétól a Suszter, szabó, baka, kém vagy Yann Martel Pi élete című műve.

Ez egy igazi lehetőség arra, hogy kontinenseken átívelő történeteket fedezzünk fel, olyan könyveket, amelyeket egyébként talán sohasem olvastunk volna el, és olyan szerzőket, akiknek munkája megérdemli, hogy reflektorfénybe kerüljön.

„Ez egy igazán izgalmas módja annak, hogy megosszuk a könyvek iránti szeretetünket minden korosztály olvasóival, hogy a könyves csoportoknak és kölcsönzőknek rengeteg nagyszerű címet adjanak, amelyeket kipróbálhatnak, kölcsönözhetnek, megoszthatnak és megvitathatnak” – nyilatkozták a lista készítői.

A 70 kötetből álló teljes lista megtekinthető a BBC oldalán. Néhány kötet pedig a Moobius online könyváruházban is beszerezhető:

Kazuo Ishiguro: Napok romjai (Anglia, 1989)

Napok romjai

Napok romjai

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2015.
1956 forró nyara. Az előkelő Darlington Hall elegáns főkomornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul. Fő célja azonban nem Dél-Anglia lenyűgöző tájainak megismerése, hanem egy találkozó: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont, akivel valamikor évekig együtt dolgozott.

Yann Martel: Pi élete (Kanada, 2001)

Pi élete

Pi élete

Yann Martel
Európa Könyvkiadó, 2020.10.30.
Pi Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és muszlim is. Megkeresztelkedik, és beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta.

Markus Zusak: A könyvtolvaj (Ausztrália, 2005)

A könyvtolvaj

A könyvtolvaj

Markus Zusak
Európa Könyvkiadó, 2016.
A Halálnak sohasem volt még ennyi dolga, de ő már tudja, hogy ez még csak a kezdet. Mert a Halál bölcs és kíváncsi, szeretne mindent tudni az emberekről. Együtt is érez velük, ha csak ideje engedi. Ő meséli el ezt a történetet, amely egy német kislányról, Lieselről, a családjáról és a barátairól szól.

Eleanor Catton: A fényességek (Új-Zéland, 2013)

A fényességek

A fényességek

Eleanor Catton
Európa Könyvkiadó, 2016.
Eleanor Catton fordulatos, hömpölygő története kerek százötven évvel ezelőtt, az új-zélandi aranyláz idején játszódik, a szigetek legtávolabbi csücskében, ahol szövevényes bűnügyre derül fény. De vajon tisztában vannak-e azzal a tettesek és az áldozatok, hogy mindez csak éppen ennél a csillagállásnál történhetett meg éppen így?

Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek (Anglia, 2019)

A lány, a nő, a többiek

A lány, a nő, a többiek

Bernardine Evaristo
Európa Könyvkiadó, 2021.10.12.
Evaristo rendkívüli érzékenységgel mutatja meg egy emberi élet sokféleségét, sokszínűségét és hogy senki nem fekete-fehér – még akkor sem, ha azt történetesen mi gondoljuk annak. Azokra a dolgokra emlékeztet bennünket, amik összekötnek minket az ismerőseinkkel és a szomszédainkkal, még azokban az időkben is, amikor arra biztatnak bennünket, hogy inkább forduljunk el egymástól.

A jubileumi lista mellett, akiket érdekel II. Erzsébet királynő élete, azok számára is van mit olvasni, hiszen érdekesebbnél érdekesebb életrajzi kötetek jelentek már meg a témában.

Ilyen például Sally Bedell Smith Erzsébet, a királynő – Egy modern uralkodó élete című műve, amely alapjául szolgált a királynő életét bemutató, A korona című Netflix-sorozatnak is. A kötet olvasmányosan és gyakran a királynő megnyerő, humoros stílusában mutatja be, hogyan kellett felnőnie az uralkodáshoz az akkor még 26 éves fiatal nőnek.

Erzsébet, a királynő

Erzsébet, a királynő

Egy modern uralkodó élete

Sally Bedell Smith
Alexandra Kiadó (A), 2016.
A csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? A kötet egy nagy gonddal, mégis olvasmányosan, szórakoztatóan megírt életrajz, amely egyúttal a világ és Európa történetét is bemutatja egy nagyon érdekes szempontból.

Másik megközelítésből, egy oknyomozó újságíró, Clive Irving szemével is betekintést nyerhetünk II. Erzsébet életébe. Az utolsó királynő kevésbé elfogultan mutatja be, hogyan változott át az uralkodóház a modern kor hatására. Irving különleges életrajza egy törékeny intézményt tár elénk, amelynek rendkívül kötelességtudó matriarchája csak úgy tudta biztosítani a monarchia túlélését, hogy fausti paktumot kötött a könyörtelen médiával.

Az utolsó királynő

Az utolsó királynő

Hetven év küzdelem a monarchiáért

Clive Irving
Európa Könyvkiadó
2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett.