Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. február 23.
70 év a trónon

70 év a trónon

Könyvajánló

Nem sok uralkodó, de talán átlagember sem mondhatja el magáról, hogy annyi mindent látott és tapasztalt élete során, mint az Egyesült Királyság uralkodónője, II. Erzsébet. A február 6-án uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő királynő nemcsak szemtanúja volt olyan jelentős történelmi eseményeknek, mint a második világháború, a hidegháború és az Európai Unió születése, de legtöbbjükben tevőlegesen is részt vett, miközben az uralkodása alatt megforduló 14 miniszterelnökkel karöltve irányította országát.

Eseménydús életéről többek között filmek, Netflix-sorozat és rengeteg életrajz, valamint regény született, hogy bepillantást nyerhessünk az 1952 óta trónon lévő királynő mindennapjaiba.

Bár a születésekor még csak a trón harmadik várományosa volt, sorsa tízéves kora környékén megpecsételődött, amikor nagybátyja, VIII. Eduárd lemondott a trónról egy többszörösen elvált amerikai nő, Wallis Simpson kegyeiért, így apja, A király beszéde című filmet is ihlető VI. György lett az uralkodó, idősebbik lánya pedig értelemszerűen az új trónörökös.

Az életét bemutató Netflix-sorozat alapjául is szolgáló Erzsébet, a királynő – Egy modern uralkodó élete életrajzi kötet olvasmányosan, és gyakran a királynő megnyerő, humoros stílusában mutatja be, hogyan kellett felnőnie az uralkodáshoz annak az éppen csak megházasodott és anyává vált fiatal nőnek, akinek 26 éves korában nyakába szakadt az egész Brit Birodalom, és hogyan vezeti azóta is a folyamatosan változó, modernizálódó országát.

Erzsébet, a királynő
Black Friday utolsó darabok

Erzsébet, a királynő

Egy modern uralkodó élete

Sally Bedell Smith
Alexandra Kiadó (A), 2016.
A csillogás és a szóbeszéd ködén át vajon mennyire alkothatunk pontos képet a világ leghíresebb uralkodójáról? A kötet egy nagy gonddal, mégis olvasmányosan, szórakoztatóan megírt életrajz, amely egyúttal a világ és Európa történetét is bemutatja egy nagyon érdekes szempontból.

Ha más szempontból, egy kevésbé elfogult oknyomozó újságíró szemével szeretnénk betekinteni II. Erzsébet életébe, rálátni döntéseinek miértjére, tökéletes olvasmány lehet Clive Irving Az utolsó királynő című kötete, amely páratlan módon közelíti meg azt a hetven évet, amely során a rádiótól a virtuális valóságig jutottunk, és amely merőben megváltoztatta a brit uralkodóház hagyományait is.

Az utolsó királynő
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az utolsó királynő

Hetven év küzdelem a monarchiáért

Clive Irving
Európa Könyvkiadó
2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett.

Ha jobban érdekelnek a regények, mint az életrajzok, és az, hogy milyen volt a divat, a világ és legfőképpen Anglia hetven évvel ezelőtt, közvetlenül a második nagy világégést követően, akkor Jennifer Robson II. Erzsébet ruhája című könyve lesz a tökéletes választás. A regény három hősnő szemén keresztül, a múlt és jelen között mozogva, egy romantikus történetbe foglalva meséli el a királynő menyasszonyi ruhája elkészülésének történetét, miközben fanyar, de valóságos képet fest a korabeli kiábrándult, mégis reményekkel teli Angliáról.

II. Erzsébet ruhája: egy királyi esküvő története
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

II. Erzsébet ruhája: egy királyi esküvő története

Jennifer Robson
Alexandra Kiadó (A)
London, 1947. A várost emberemlékezet óta nem sújtotta ilyen kemény tél, a városlakók az éhezéssel küzdenek, az életet szigorú jegyrendszer szabályozza. A háború utáni Nagy-Britanniában az alig két évvel korábbi győzelem ellenére csöndes kétségbeesés uralkodik. Ann Hughes és Miriam Dassin Norman Hartnell híres mayfairi divatházának hímzői.

Továbbá – noha a történelem számos alkalommal bebizonyította, hogy a legtöbb kivételesen erős és példaértékű nőnek nincs szüksége a másik nem támogatására – II. Erzsébet mögött egész uralkodása alatt egy olyan kőszikla állt, amelyet talán mindannyian irigyelhetünk. A 100. születésnapja előtt alig néhány héttel elhunyt Fülöp herceg ugyanolyan kalandos, ha nem még egy fokkal kalandosabb életet tudhatott maga mögött, mint a felesége, akinek hercegként maga is talán alattvalója volt, iránta való hűsége mégsem ingott meg soha. A Fülöp herceg évszázada bemutatja a szintén uralkodónak született kisgyermek életét, akit egy gyümölcsösládába rejtve menekítettek ki Görögországból, aki rajongott a repülésért, izgatottan figyelte és fogadta be a körülötte zajló változásokat, fanyar humorával vagy megmosolyogtatta, vagy megbotránkoztatta a briteket, és bár sosem koronázták királlyá, a háttérben talán ugyanannyira jelentős szerepet vállalt a Brit Birodalom kormányzásában, mint II. Erzsébet.

Fülöp herceg évszázada
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Fülöp herceg évszázada

Az edinburghi herceg rendkívüli élete

Robert Jobson
Alexandra Kiadó (A), 2022.04.28.
Hogyan vált az elhivatott katona Erzsébet királynő tántoríthatatlan társává, szükség esetén a háttérben megbúvó tanácsadójává majd' 75 éven át, és hogyan modernizálta a brit monarchiát? Fülöp herceg rendkívüli élete mindnyájunk számára példát mutat hűségből és kitartásból.