Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. szeptember 13.
II. Erzsébet királynőre emlékezünk

II. Erzsébet királynőre emlékezünk

Kultúra és életmód

„Eposzba illő élete során a királynő mindvégig úgy játszotta szerepét, mint egy színészóriás – az egyetlen ember, akivel kapcsolatban valóban el lehet mondani, hogy színpada az egész világ.” (Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő)

„A világ összes filmese felforgathatná az egész földgolyót, akkor se találnának senkit, akire így ráillik ez a szerep.” (Winston Churchill in: Andrew Roberts: Churchill I–II. – Kéz a kézben a sorssal)

96 éves korában elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi királyságok uralkodója, valamint a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje. A királynőt négy gyermeke (Károly, Anna, András és Eduárd), nyolc unokája és tizenkettő dédunokája, valamint a teljes brit nemzet gyászolja.

II. Erzsébet 2022 februárjában ünnepelte megkoronázásának 70. évfordulóját, így jogosan viseli a brit történelem leghosszabb ideig hivatalban lévő uralkodója címet, valamint 2015 óta, a szaúd-arábiai király halálával ő lett a világ legidősebb uralkodója is. A királynő a hosszú évtizedek alatt mindig törekedett arra, hogy eleget tegyen a folyamatosan változó közvélemény igényeinek, miközben természetesen megőrizte a koronához kapcsolódó hagyományokat, tradíciókat is.

Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy népe ne egy távoli idegenként tekintsen rá, hanem közel érezzék magukhoz, ezért gyakran tett városi sétákat, melyek alkalmával az embereknek lehetősége volt akár beszélgetni is vele. Feltűnő, dekoratív kalapok, egyszínű ruházat – a királynő jól ismert öltözéke mindig lehetővé tette, hogy kiemelkedjen a tömegből.

II. Erzsébet több mint hetvenéves uralkodása és példamutatása számos könyvet ihletett, így nem is emlékezhetnénk rá méltóbb módon, mint azok szavaival, akik a legtöbb időt töltötték az uralkodói szerep mögött rejtőző ember megismerésével.

Sally Bedell Smith: Erzsébet, a királynő – A legendás uralkodó élete

„II. Erzsébetnek rendkívülinek kell lennie, ugyanakkor alattvalói elvárják, hogy mindeközben emberi maradjon – ha nem is éppen átlagember. Uralkodóként végig azon fáradozott, hogy mindkét követelménynek megfeleljen.”

Erzsébet, a királynő
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Erzsébet, a királynő

A legendás uralkodó élete

Sally Bedell Smith
Alexandra Kiadó (A)
II. Erzsébet már életében legendává vált, és nem csupán uralkodásának példátlan hossza miatt. A huszonöt éves korában trónra került királynő az állandóságot testesítette meg alattvalói, sőt az egész világ számára, és az egyik utolsó tanúja volt a 20. század sorsfordító eseményeinek. Halálával minden túlzás nélkül egy korszak zárult le.

Clive Irving: Az utolsó királynő – Hetven év küzdelem a monarchiáért

„A királynő mindig tudatában volt annak, hogy még ha nőként érez is fájdalmat és meghatottságot, uralkodóként mindig takarékosan kell bánni velük. […] Akárcsak Thatcherben, a királynőben is volt vas: vasfegyelem, hogy mindig olyan királyi legyen, ahogyan tanították. Olyan életre volt ítélve, amelyben fenn kellett tartania ezt a királyságot.”

Az utolsó királynő
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az utolsó királynő

Hetven év küzdelem a monarchiáért

Clive Irving
Európa Könyvkiadó
2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett.

Robert Jobson: Fülöp herceg évszázada – Az edinburghi herceg rendkívüli élete

„Erzsébet és Fülöp házassága nem egy dinasztikus megállapodás volt, nem egy másik hatalommal megkötött szövetség záloga, mint oly sok királyi frigy a történelemben. Igazi szerelem volt köztük, amely a kölcsönös vonzódás és hűség alapjaira épült.”

Fülöp herceg évszázada
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Fülöp herceg évszázada

Az edinburghi herceg rendkívüli élete

Robert Jobson
Alexandra Kiadó (A), 2022.04.28.
Hogyan vált az elhivatott katona Erzsébet királynő tántoríthatatlan társává, szükség esetén a háttérben megbúvó tanácsadójává majd' 75 éven át, és hogyan modernizálta a brit monarchiát? Fülöp herceg rendkívüli élete mindnyájunk számára példát mutat hűségből és kitartásból.

Jennifer Robson: II. Erzsébet ruhája – Egy királyi esküvő története

„Miriam nem számított rá, hogy Erzsébet hercegnő ennyire gyönyörű lesz: a mosolya elbűvölő volt, szép szeme boldogan csillogott. A királyba karolt, és a királyné is megjelent.”

II. Erzsébet ruhája: egy királyi esküvő története
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

II. Erzsébet ruhája: egy királyi esküvő története

Jennifer Robson
Alexandra Kiadó (A)
London, 1947. A várost emberemlékezet óta nem sújtotta ilyen kemény tél, a városlakók az éhezéssel küzdenek, az életet szigorú jegyrendszer szabályozza. A háború utáni Nagy-Britanniában az alig két évvel korábbi győzelem ellenére csöndes kétségbeesés uralkodik. Ann Hughes és Miriam Dassin Norman Hartnell híres mayfairi divatházának hímzői.

Előkészületben:

II. Erzsébet királynő élete és a királyi család
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

II. Erzsébet királynő élete és a királyi család

Alexandra Kiadó (A), 2022.11.18.
Ebből a lenyűgöző, festmények és fotók garmadájával illusztrált könyvből minden fontos részletet megtudhatunk II. Erzsébet uralkodásáról, a királyi család tagjairól és a brit monarchia történetéről.