Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
október 30.
Károly életrajzával folytatódik a brit királyi családról szóló könyveink sora

Károly életrajzával folytatódik a brit királyi családról szóló könyveink sora

Előrendelhető újdonság

„Emberként veleszületett hajlamunk van arra, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjunk le, túl gyorsan ítéljünk meg embereket, és kellő mérlegelés nélkül kudarcosnak vagy hősnek mondjuk őket.” (Károly)

Többévnyi alapos háttérmunka és kitartó kutatás után végre kijelentette Sally Bedell Smith: „Elkészült a könyv.” A könyv, melyet akkor is érdemes kezünkbe venni, ha nem kifejezetten rajongunk a történelmi, politikai tárgyú kötetekért. Ez a műalkotás olyan szemszögből világítja meg számunkra a brit királyi családot, hogy teljesen átértékeljük majd személyüket. Emberekként, és nem politikai személyekként kezeli őket az írónő, amivel az egész történet olvasása gördülékenyebbé, könnyebben feldolgozhatóvá válik. A 20. század és napjaink történetében is igen fontos szerepet betöltő Károlynak csak azért, mert királyi sarjnak született, még nem volt könnyű dolga. Pont ellenkezőleg. Nap mint nap meg kellett ugrania a szeretett édesapja által felállított akadályokat, és közben a magányosság érzése lengte körbe. Szerelmi élete sem örvend nagy kiegyensúlyozottságnak. Diana hercegné halálát követően Kamillával házasodott össze. Idővel házassága is tönkrement, sőt mindenki szemében elkényeztetett arisztokrataként él. Gyermekeivel ugyancsak komplikált viszonyt ápol.
Azonban tényleg csak ennyi lapulna egy ember történetében? Bizony, nem! Vagy legalábbis reméljük, hiszen a brit monarchia megmentésének záloga lehet Károly herceg, aki immár, Erzsébet halálával a királyi címet viseli. Az, hogy Károly bal lábbal vagy éppenséggel jó kedvvel kezdi a napját, egész Európa életét befolyásolja. De hogyan is kezdhetne hozzá az uralkodáshoz, ha már 70 éve várakozik a színre lépésre, és már-már úgy tűnt, tényleg soha nem lesz alkalma uralkodni?

Károly

Károly

Hét évtized a trón árnyékában

Sally Bedell Smith
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.16.
A hét évtizedet, majd' egy egész emberéletet édesanyja, Nagy-Britannia királynőjének árnyékában töltő Károly életútja tökéletesen példázza azokat a feszültségeket és ellentmondásokat, amelyek a világ egyik leghosszabb múltra visszatekintő királyságát és annak megítélését jellemzik.

Előzetesen érdemes megemlíteni, hogy Sally Bedell Smith mint Amerika egyik legelismertebb újságírója és életrajzírója ugyancsak nagy energiát fektetett előző mesterművének megírásába, amely II. Erzsébet királynő, az uralkodásával nyugalmat hozó példakép életéről szól. Megmutatja, hogy akármilyen hihetetlen is elképzelni, a világszerte ismert emberek is voltak kisgyerekek, és bizony őket is érhetik váratlan fordulatok. Ez Erzsébet esetében például a trónra kerülés volt. Az írónő szépen megragadja a lényeget, és próbál a lehető legtöbb élethelyzetre példát hozni a királynő életéből. Őt is sodorta a sors olyan körülmények közé, hogy katonai teherautókat kellett szerelnie, vagy palotákban kihúzott háttal és magasra szegett állal sétálnia. Azonban a nap végén ő is csak hazament a corgi kiskutyáit megszeretgetni, és minőségi időt tölteni gyermekeivel, valamint lelki társával, Fülöp edinburgh-i herceggel. Erzsébet királynő mindenki fejében úgy élt mindig is, mint az alázat és kitartás példaképe. Ha esetleg még nagyobb tudásra szeretnél szert tenni az adott témakörben, számos hasonló könyvvel is szolgálhatunk. II. Erzsébet királynő élete és a királyi család, továbbá Az utolsó királynő szintén gyönyörűen összefoglalják, milyen nyomás és pompa rejtőzik a nagy felelősség mögött. Ha valami még hétköznapibb történetre vágysz egy nem túl hétköznapi szerelmespárról, a II. Erzsébet évszázada: egy királyi esküvő története a legmegfelelőbb könyv számodra. Abban az esetben, ha jobban érdeklődsz Fülöp herceg perspektívája iránt – mert az biztos, hogy ő is máshogy élete meg ugyanazokat az eseményeket, mint Erzsébet –, akkor válaszd a Fülöp herceg évszázada című olvasmányt. Ha pedig készen állsz a szívszorító és meghökkentő valóságra, Diana utolsó nyara segít megérteni, milyen az, ha megpróbálsz beilleszkedni a címeres házba nem kékvérűként.

„Egyszerűen csak beleszülettem ebbe a helyzetbe. Elhatároztam, hogy a legtöbbet hozom ki belőle, és mindent megteszek, hogy segítsek. És remélem, egy kicsit jobb kondícióban hagyom magam mögött a dolgokat, mint, ahogy találtam őket.”

Ha közelebbről szeretnénk szemügyre venni Károly helyzetét, láthatjuk, nemcsak a fentebb említett problémákkal kellett szembenéznie. Sokan talán élethelyzetét és a körülötte fennforgó drámákat érdekesebbnek találják, mint magát a személyt. Egész életén át készült egy olyan munkára, amely 24/7-es éberséget igényel, és csak akkor töltheti be a posztot, ha már édesanyja temetésén túl van. Sőt, újabb tőrdöfés számára: a felmérések szerint az emberek többsége inkább kihagyta volna a trónöröklési sorrendből, és fiát, Vilmos walesi herceget részesíti előnyben. Azt a Vilmos herceget, aki az egész világ által csodált Dianával való házasságából született. Egy olyan házasságból, ami nem szerelemből történt, hanem a családi nyomás hatására. Mindemellett Diana nem volt mentálisan stabil. Miután Károly, avagy Charles, megbirkózott volt felesége halálával, és sikerült újra talpra állnia, belépett életébe Kamilla. Akivel immár 40 év kihívásokkal teli házasságot tudhatnak maguk mögött. Míg a Dianával való kapcsolat egy ráerőszakolt „szerelem” volt, Kamillával egy tomboló lamúrt élt meg, melyet mindenki ellenzett. Mind a két kapcsolata megosztja a közvéleményt, noha az intim szerelmi életünk a privát szféránk része, amelyet a magunk javára kell gondoznunk, nem engedve külső befolyásnak.

„Komolyan azt várja tőlem, hogy én legyek az első walesi herceg a történelemben, akinek nem lesz szeretője?”

Minden nehézség ellenére igenis törődött környezetével. 30 éven át harcolt GMO-k (genetikailag módosított szervezetek) ellen. A klímaváltozást és az erdők védelmét szívügyének tekinti. A ’The Prince's Trust’ egyesült királyságbeli jótékonysági szervezet is az ő nevéhez köthető. Ennek segítségével a 11 és 30 év közötti, munkanélküli vagy iskolai nehézségekkel küzdő, kirekesztés okán veszélyeztetett fiatalok segítséget kapnak a társadalomba való beilleszkedéshez. Talán azért is viselte ennyire szívén a sorsukat, mert ő maga sem találta helyét a társadalomban, és a királyi családból is mindig egy kicsit kilógott. Akadnak, akik szerint a Károly és édesapja közötti viszony, vagy a Károly és gyermekei közötti viszony ábrázolása nem elég árnyalt a műben; mégis, amit egy könyvbe lehetett, azt Sally Bedell Smith belesűrítette.

Kiváló karácsonyi ajándékötlet a történelem szerelmeseinek! Magadtól magadnak vagy szeretteidnek a karácsonyfa alá.

Egy dolgot ne felejts el: Időben megrendelni!

Olvass az angol királyi családról:

II. Erzsébet királynő élete és a királyi család

II. Erzsébet királynő élete és a királyi család

Alexandra Kiadó (A), 2022.11.18.
Ebből a lenyűgöző, festmények és fotók garmadájával illusztrált könyvből minden fontos részletet megtudhatunk II. Erzsébet uralkodásáról, a királyi család tagjairól és a brit monarchia történetéről.
Az utolsó királynő

Az utolsó királynő

Hetven év küzdelem a monarchiáért

Clive Irving
Európa Könyvkiadó
2019-ben úgy tűnt, a királynő végre fesztelenül mozog a Windsorok új generációja által teremtett modern világban, miközben a Brexit-kampány ironikus módon arra ösztönözte a briteket, hogy hagyjanak fel végre a vágyakozással az iránt a dicsőséges kor iránt, amely valójában sohasem létezett.
Fülöp herceg évszázada

Fülöp herceg évszázada

Az edinburghi herceg rendkívüli élete

Robert Jobson
Alexandra Kiadó (A), 2022.04.28.
Hogyan vált az elhivatott katona Erzsébet királynő tántoríthatatlan társává, szükség esetén a háttérben megbúvó tanácsadójává majd' 75 éven át, és hogyan modernizálta a brit monarchiát? Fülöp herceg rendkívüli élete mindnyájunk számára példát mutat hűségből és kitartásból.
Diana utolsó nyara

Diana utolsó nyara

Antonio Caprarica
Európa Könyvkiadó, 2018.
Csak boldog akart lenni.
Eleinte minden oka megvolt rá: szerelmi házassággal bekerült a királyi családba, élvezte az azzal járó előnyöket, a bokacsattogtatást, a magánrepülőt, a különvonatot, a luxust - és a kitüntető figyelmet. A sajtóét is! Ő lett a monarchia legnépszerűbb márkája, "a szívek hercegnéje", a divatikon, a szépség és az érzékenység, az empátia jelképe.