Nincs engedélyezve a javascript.
mobius_brand_elemek6.jpg
Moobius online könyváruház | Az ország legjobb könyves ajánlatai
2022. január 16.
Egy friss felmérés szerint a Booker-díj jelenleg a legfontosabb irodalmi elismerés

Egy friss felmérés szerint a Booker-díj jelenleg a legfontosabb irodalmi elismerés

A könyves világ hírei

A Nielsen Book által végzett nemzetközi felmérés, amelyet eredetileg 2020 nyarán végeztek el, majd 2021 nyarán megismételtek, mindkét alkalommal azt az eredményt hozta, miszerint a kiadók, írók, könyvkereskedők és a média képviselői jelenleg a Booker-díjat tartják a legfontosabb irodalmi díjnak. A Booker mellett a Pulitzert is a legismertebb irodalmi díjak közé sorolták. Ezeket az Egyesült Királyságban a Costa, a British Book Awards és a Women’s Prize For Fiction, az Egyesült Államokban pedig az amerikai Nemzeti Könyvdíj és a Newbery Prizes követi.

Nemzetközi viszonylatban szintén a Booker végzett az első helyen.

A Nielsen kutatása azt is megállapította, hogy egy díj megítélésekor az eladásokra gyakorolt potenciális hatás a legfontosabb tényező, szemben a hazai vagy nemzetközi státusszal. Ez a különbség 2020 és 2021 között növekedett – ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy a világjárvány miatt az eladási számok még fontosabbá váltak. A Nielsen kutatása egyébként egy meg nem nevezett nemzetközi irodalmi díj megbízásából készült.

A Booker-díj az angol nyelvterület vezető irodalmi díja, amellyel több mint öt évtizede ismerik el a kiemelkedő szépirodalmi műveket.

A díjat minden évben az adott év legjobb olyan angol nyelvű regényének ítéli oda a szakmai zsűri, amelyet az Egyesült Királyságban vagy Írországban adtak ki. A nyertes 50 000 fontot, hat további kiválasztott szerző fejenként 2500 font jutalmat kap. Mind a nyertes, mind a kiválasztott szerzők számára garantált a globális olvasóközönség, és a díjkiosztót követően a könyveladások drámai növekedésére számíthatnak. 2021-ben Damon Galgut dél-afrikai regény- és drámaíró nyerte el The Promise című regényével. Ízelítő a Moobius Booker-díjas könyvkínálatából:

Az 1993-as Booker-díj nyertese: Roddy Doyle: Paddy Clarke, hahaha

Paddy Clarke, hahaha
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Paddy Clarke, hahaha

Roddy Doyle
Európa Könyvkiadó, 2020.08.14.
1968-at írunk. Paddy Clarke tízéves, és dúl benne a felfedezés vágya. Olyan mohón olvas, ahogy csak gyerekek tudnak, és úgy gyűjti a tényeket, mint a felnőttek az ősz hajszálakat és a parkolójegyeket. Vadóc barátaival focizik, kovbojosat játszik, Barrytown-szerte belekarcolja a nevét a száradó betonba, gyújtogat.

2013: Eleanor Catton: A fényességek

A fényességek
Black Friday utolsó darabok

A fényességek

Eleanor Catton
Európa Könyvkiadó, 2016.
Eleanor Catton fordulatos, hömpölygő története kerek százötven évvel ezelőtt, az új-zélandi aranyláz idején játszódik, a szigetek legtávolabbi csücskében, ahol szövevényes bűnügyre derül fény. De vajon tisztában vannak-e azzal a tettesek és az áldozatok, hogy mindez csak éppen ennél a csillagállásnál történhetett meg éppen így?

2015: Marlon James: A Brief History of Seven Killings

A szerzőtől hamarosan az Alexandra Kiadó gondozásában jelenik meg a hatalmas nemzetközi sikernek örvendő Fekete párduc, vörös farkas című kötet:

Fekete leopárd, vörös farkas
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Fekete leopárd, vörös farkas

Marlon James
Alexandra Kiadó (A), 2022.10.27.
„A gyermek halott. Ezenfelül nincs mit tudni.” - indul Marlon James monumentális fantasyregénye, hogy aztán félezer oldalon át regélje el az említett gyermek utáni kutatás részleteit, egy a megszokott fantasyuniverzumoktól merőben elütő világba vetve az olvasót.

2019: Bernardine Evaristo: A lány, a nő, a többiek

A lány, a nő, a többiek
Utolsó darab!

A lány, a nő, a többiek

Bernardine Evaristo
Európa Könyvkiadó, 2021.10.12.
Evaristo rendkívüli érzékenységgel mutatja meg egy emberi élet sokféleségét, sokszínűségét és hogy senki nem fekete-fehér – még akkor sem, ha azt történetesen mi gondoljuk annak. Azokra a dolgokra emlékeztet bennünket, amik összekötnek minket az ismerőseinkkel és a szomszédainkkal, még azokban az időkben is, amikor arra biztatnak bennünket, hogy inkább forduljunk el egymástól.