Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2021. november 23.
Elárasztották az ausztrál tinik Ocean Vuong Instagram-oldalát

Elárasztották az ausztrál tinik Ocean Vuong Instagram-oldalát

A könyves világ hírei

Veled is előfordult már, hogy szívesen megkérdezted volna a szerzőt, mégis mire gondolt pontosan az adott mű létrehozásakor?

Az ausztrál diákok ezt meg is tették: miután a tanulmányaikat lezáró HSC-vizsga egyik feladatául kapták, hogy Ocean Vuong Röpke pillanat csak a földi ragyogásunk című regényét elemezzék, kommentekkel árasztották el az író Instagram-oldalát.

Az ausztrál oktatási rendszer záróvizsga-követelményei régiónként eltérőek, számos területen azonban az ún. Higher School Certificate (röviden HSC, magyarul felsőfokú iskolai bizonyítvány) szükséges ahhoz, hogy a gimnázium elvégzése után a felsőoktatásban folytathassák tanulmányaikat. A neves intézmények a diákok HSC-eredményei alapján kiszámított rangsort használják, amikor a jelentkezők közül kiválasztják azokat, akik bekerülnek az egyetemre és annak különböző akadémiai programjaiba, így nem is kérdés, hogy nagyon fontos vizsgákról van szó. Nem meglepő hát, hogy a diákok kétségbeestek, amikor Ocean Vuong gyönyörű, ám fiatal, tapasztalatlan fejjel sokszor nehezen értelmezhető szövegével találták szemben magukat.

Sokan nehezen értelmezték a regény költőiségét, így nem sokkal a vizsgafeladatok kiosztása után a szerző Instagram-oldalát jóformán elárasztották a kamaszok üzenetei. Privát üzenetben és kommentben faggatták a vietnámi származású írót, hogyan kell értelmezni bizonyos kijelentéseket, illetve sok fiatal amiatt panaszkodott, hogy miatta fog megbukni – mindezt némi szlenggel és káromkodással fűszerezve.

Vuong semmit sem értett a helyzetből, külön posztban kérdezett rá, milyen vizsgáról van szó, és miért fog rajta mindenki megbukni. A diákok válaszoltak neki, hogy az ő szövegét, illetve annak egy részletét kell majd elemezniük a szóban forgó vizsgán, de nem tudják maradéktalanul értelmezni a szöveget.

A Röpke pillanat csak a földi ragyogásunk egyszerre meséli el egy migráns család történetét, beszél a szerelemről, az anya hiányáról, szegénységről és szeretetről. A húszas éveiben járó fiú, Kiskutya anyjának írott levelében meséli el családjuk történetét, amelynek gyökerei a háború sújtotta Vietnámtól az amerikai Hartford városáig nyúlnak.

A fiú alámerül anyja bombák szaggatta emlékképeibe, hogy elmesélje a háború okozta traumákat, a kivándorlás és az új otthon keresésének nehézségeit, valamint kettejük függőséggel és frusztrációkkal terhelt kapcsolatát.

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Rendelj három könyvet 3+2 jelzéssel ellátott kiadványaink közül, és további kettőt ajándékba adunk! A kedvezmény öt könyv kosárba rakása után aktiválódik, az öt megrendelt termékből a két legalacsonyabb árút adjuk ajándékba. Az akció más kedvezményekkel, kuponajánlatokkal nem összevonható, az akcióban szereplő könyvekre további %-os kedvezmények nem vehetők igénybe, a 3+2 akció keretein belül leadott rendelések esetén fix összegű, végösszegből levonásra kerülő kupon nem felhasználható.

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

Ocean Vuong
Európa Könyvkiadó
Ocean Vuong könyve brutálisan őszinte, költői nyelven megírt vallomás a szerelemről, a családról, a bevándorlásról, a szegénységről és a szeretetről. A húszas éveiben járó fiú, Kiskutya, anyjának írott levelében meséli el családjuk történetét, amelynek gyökerei a háború sújtotta Vietnámtól az amerikai Hartford városáig nyúlnak.