Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. augusztus 25.
Ocean Vuong a hetedik Future Library-szerző

Ocean Vuong a hetedik Future Library-szerző

A könyves világ hírei

A Future Library, azaz a Jövő Könyvtára egy skót művész, Katie Paterson projektje, melynek keretében híres kortárs írók publikálatlan műveit egyfajta időkapszulaként teszik el száz évre. Paterson 2014-ben ezer norvég lucfenyőt ültetett el az Oslo körüli erdőben, ekkor kérte meg az első írót, Margaret Atwoodot, hogy adjon neki egy kéziratot. Atwood több kortárs író is csatlakozott a kezdeményezéshez: David Mitchell, Elif Shafak, Han Kang, Sjón és Karl Ove Knausgard. Őket követi most a sorban hetedikként Ocean Vuong, akinek első prózakötete, a Röpke pillanat csak földi ragyogásunk idén jelent meg magyarul az Európa Könyvkiadó gondozásában.

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Röpke pillanat csak földi ragyogásunk

Ocean Vuong
Európa Könyvkiadó
Ocean Vuong könyve brutálisan őszinte, költői nyelven megírt vallomás a szerelemről, a családról, a bevándorlásról, a szegénységről és a szeretetről. A húszas éveiben járó fiú, Kiskutya, anyjának írott levelében meséli el családjuk történetét, amelynek gyökerei a háború sújtotta Vietnámtól az amerikai Hartford városáig nyúlnak.

A regényeket az oslói nemzeti könyvtár speciálisan kialakított szobájában helyezik, és majd csak 2114-ben kezdik el kiadni, a nyomtatáshoz pedig a Paterson által ültetett fákat használják fel.

Vuong a The Guardian-nak nyilatkozott a projekttel kapcsolatban. A Future Library erősségét abban látja, hogy a résztvevő szerzők nem a jelen közösségének alkotnak, éppen azért, mert szerinte rengeteg problémát a világunkban a YOLO (You Only Live Once – csak egyszer élsz) hozzáállás okoz, aminek következtében sokan megfeledkeznek a következő generációkról.

jovokonyvtara_moobius.jpg
A jövő könyvtára – kortárs regények, melyeket csak 100 év múlva lehet elolvasni
David Mitchell és Elif Shafak is csatlakozott a kezdeményezéshez.