Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2020. július 11.
Életfogytiglanra ítélték a Kaliforniai Gyilkost

Életfogytiglanra ítélték a Kaliforniai Gyilkost

Friss megjelenés

A Kaliforniai Gyilkos az 1970-es években 13 gyilkosságot és 50 nemi erőszakot követett el úgy, hogy kilétére aztán negyven évig nem derült fény. Az ő történetét írta meg Michelle McNamara az Eltűnök a sötétben című könyvében, melyből az HBO készített dokumentumfilm-sorozatot.

A Kaliforniai Gyilkosnak nevezett pszichopata ragadozó titokban figyelte meg kiszemelt áldozatait: tökéletesen ismerte a szokásaikat, a napirendjüket, majd a kertvárosi házakba behatolva éjszaka, váratlanul támadta meg őket. Maszkban, gyakran félmeztelenül, kést szorítva a torkuknak.

Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró már 2006-ban elindított egy honlapot a megoldatlan esetekről, 2011-ben pedig könyvet kezdett írni a sorozatgyilkosról, de 2016-ban bekövetkezett halála miatt már nem tudta befejezni. A kötet végül 2018 tavaszán jelent meg, miután két kollégája, Billy Jensen és Paul Haynes sajtó alá rendezte.

A könyv megjelenése akkora sajtóvisszhangot és közfelháborodást váltott ki, ami felélesztette az évtizedekkel korábban elhalt nyomozást, és végül 2018. április 24-én a hatóságok megdönthetetlen DNS-bizonyítékok alapján őrizetbe vették Joseph James DeAngelót.

A könyv alapján készült dokumentumfilm-sorozat első részét június 28-án mutatta be az HBO, az ügyben pedig másnap született hivatalos ítélet: a 74 éves DeAngelo életfogytiglant kapott.

Eltűnök a sötétben

Eltűnök a sötétben

Egy nő megállíthatatlan hajszája a Kaliforniai Gyilkos után

Michelle McNamara
Európa Könyvkiadó, 2020.04.08.
Egy rejtélyes és erőszakos bűnöző ötven betöréses nemi erőszakot követett el és legalább tíz embert gyilkolt meg Kalifornia különböző városaiban az 1970-es évek végétől több mint tíz éven át. Három évtizeddel később Michelle McNamara bűnügyekkel foglalkozó újságíró eredt az elkövető nyomába, megszállottan kutatott és publikált az ügyről, hogy igazságot szolgáltasson az áldozatoknak.