Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2022. március 23.
Elindult az Amerigo Tot életét és munkásságát bemutató interaktív weboldal

Elindult az Amerigo Tot életét és munkásságát bemutató interaktív weboldal

A könyves világ hírei

Amerigo Tot, vagy más néven Tóth Imre, a huszadik század egyik legnagyobb magyar származású, de élete nagy részében Olaszországban élő és alkotó szobrászművésze. Életútja filmbe illő fordulatokat vett, miután Magyarországot elhagyva Németországba ment, hogy tagja lehessen a Bauhaus-mozgalomnak. Az, hogy ezt az utat gyalog tette meg, nem tűnik nagy dolognak, a haláltáborból való szökéséhez, illetve onnan Olaszországba való meneküléséhez viszonyítva. Kitartó és kemény munkájának köszönhetően olyan világhírű műalkotásokat hagyott hátra, mint a Termini pályaudvar homlokzati fríze, vagy a hazánkban található Csurgói Madonna, A Mag apoteózisa és a vatikáni Szent Péter-bazilika magyar kápolnája számára készített domborműve.

Római műtermében többek között olyan ikonikus művészek fordultak meg, mint Pablo Picasso, Federico Fellini vagy Salvador Dali.

Így örömmel fogadtuk, hogy egyévnyi előkészület után nemrég elindult az Amerigo Tot életét és munkásságát bemutató weboldal Nemes Péternek köszönhetően, aki már egy korábban megjelent életrajzi könyvvel is igyekezett közismertebbé tenni a szobrászművészt. A nagyon szép és igényes honlap három nyelven, magyarul, angolul és olaszul is olvasható, ahol szinte mindent meg lehet tudni Amerigo Totról, amire csak kíváncsiak lehetnek az érdeklődők.

Fontosabb évszámokra bontva végig lehet követni az életét 1909-es születésétől egészen 1984-ben bekövetkezett haláláig. Ezenkívül bizonyos műveit is meg lehet tekinteni, melyek külön aloldalakon kaptak helyet. Az alapos munkának köszönhetően 273 rajzról, 360 szoborról és 9 kerámiáról készült képet láthatnak közelebbről az oldal látogatói.

A weboldalon létrehoztak egy fotóarchívumot is, ahova már 483 kép került fel. A gyűjtemény ezzel még korántsem teljes, ugyanis az oldal létrehozóinak célja, hogy összegyűjtsék a művészről valaha készült összes képet.

„Amerigo Tot az 1930-as évektől kezdve dokumentálta műveit. Római műtermében, a Via Margutta 7.-ben mindig felbukkant egy fotós, hogy rögzítse a művész portréját és azt a miliőt, ami körbevette. Archívumunk a korszak olyan ünnepelt fotográfusaitól őriz felvételeket, mint Milton Gendel, Elio Sorci, Cosimo Boccardi, Pasquale De Antonis, vagy Ingrid Lockemann.”

Az oldal bemutatását még itt sem lehetne lezárni, hiszen számos más érdekességet is tartogat, mint például a szoborkereső, ahol egy térképen összegyűjtötték az összes szobrot, amit Tot készített, így, ha valaki kedvet kapna élőben is megtekinteni azokat, ennek segítségével az összes szobor pontos helyét meg tudna határozni.

A weboldal nyújtotta élményhez még többet hozzáadhat, ha elolvassuk Nemes Péter Amerigo – Egy szobrász, aki meghódította Rómát című könyvét. A kötet felkerült a Margó-díj 2019-ben debütált írók top 10-es listájára.

„A könyv bevezetőjében viszonylag részletesen leírtam, hogy egy fehérvárcsurgói mosókonyhában talált kötegnyi vázlatrajz keltette fel az érdeklődésemet a téma iránt, de ha mélyebbre ások, a valódi ok, amiért ez a könyv megszületett, az egy nagy kérdőjel, hogy egy ilyen karizmatikus figurát, akinél a negyvenes évek végén minden ünnepelt művész és politikus megfordult, aki gyakorlatilag a semmiből világkarriert épített, hogyan felejthetett el a köztudat. Kísérletet tettem hát, hogy vajon ennyi évtized távlatából újraéleszthető-e egy személyiség, egy ember teljes lénye, hogy méltóbb helyre kerüljön a művészettörténet térképén.”

Amerigo

Amerigo

Egy szobrász, aki meghódította Rómát

Nemes Péter
Európa Könyvkiadó, 2019.04.18.
Amerigo, a huszadik század besorolhatatlan és zabolázhatatlan kalandora gyalog érkezett Németországból Itáliába. Magyarként lett az olasz képzőművészeti nagydíj nyertese, az albán kormány megbízott szobrásza, az amerikai galériások kedvence. Az ő domborműve köszönti a Rómába érkezőket, róla írt titokzatosan Szerb Antal az Utas és holdvilág-ban.