Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2020. november 2.
Elképesztő kép került elő George R. R. Martinról a Trónok harca sosem bemutatott pilotjából

Elképesztő kép került elő George R. R. Martinról a Trónok harca sosem bemutatott pilotjából

Könyvajánló

Nem sokan tudják, hogy George R. R. Martin egy rövid szerep erejéig beugrott a regényei alapján készült Trónok harca tévésorozatba, ami nem meglepő, hiszen a jelenetet, szinte az eredeti pilot egészével együtt, sosem mutatták be. Mi ment annyira borzalmasan félre a Trónok harca eredeti nyitórészével, hogy hajszálon múlt a sorozat sorsa, és hogyan mentették meg az utolsó pillanatban a készítők? Minden kiderül a Trónok harca készítésének történetét feldolgozó Valar Morghulisból.

Előrendelhető a Trónok harca-sorozat készítésének hivatalos története!
Előrendelhető a Trónok harca-sorozat készítésének hivatalos története!
A Valar Morghulis több mint 50 exkluzív interjún keresztül enged betekintést a világ egyik legismertebb tévésorozatának kulisszatitkaiba.

A szerző blogján közzétett fotót, amelyen egy pentosi magiszter kosztümében látható az Illyrio magisztert eredetileg alakító brit színész, Ian McNeice társaságában, szinte senki sem látta eddig, ahogy a pilot túlnyomó részét sem. Ami azt illeti, igencsak kevés szó esett a Trónok harca képernyőre vitelére tett első próbálkozásról, ami még indulása előtt majdnem megpecsételte minden idők egyik legnépszerűbb tévésorozatának a sorsát. A készítők, szereplők és maga Martin a sorozat történetét feldolgozó interjúkötetben, a Valar Morghulisban beszéltek először részletesen a saját bevallásuk szerint is katasztrofálisan sikerült eredeti pilotról.

A forgatás idején még kezdőnek számító, mára viszont a legkeresettebb sorozatkészítők közé tartozó David Benioff és Dan Weiss így emlékszik vissza a rémálommá alakult első forgatásra:

„Eleinte úgy látszott, hogy jól megy, de csak azért, mert még nem tudtunk semmit. Ahogy haladtunk, a hajszálrepedésekből rések lettek, azokból pedig szakadékok.”

A zöldfülű stáb számtalan kisebb-nagyobb hibát követett el. Az eredetileg Deresnek kiszemelt Doune vára például a Gyalog galoppra emlékeztethette a nézőket, miután a legendás Monty Python-vígjátékot is itt forgatták – ahogy a könyvben Martin megjegyzi, a vár ajándékboltjában műanyag kókuszhéj is kapható –, a pilot hangulata pedig leginkább a Downton Abbey-t idézte, nem pedig a később nézők tízmilliói által követett véres és fordulatos fantasy drámát.

Ennél is nagyobb baj volt azonban, hogy alapvető összefüggések nem derültek ki az első 60 percből, amely így teljes egészében követhetetlen volt a könyveket nem ismerő leendő nézőknek – bár magának Martinnak ilyen gondjai nem voltak:

„Tetszett a pilot. Később jöttem csak rá, hogy nem nekem kéne megítélni, akinek ennyire a szíve csücske. Sokan azt se tudták, hogy Jaime és Cersei testvérek. Na, nekem ezzel nem volt gondom!”

Hogy hogyan kerülték el a készítők a szinte teljesen biztos kaszát, hogyan lett a borzalmasan sikerült első verzióból végül a 21. század legnagyobb sikersorozata, és melyik árva jelenet maradt meg az eredeti pilotból, kiderül James Hibberd nemsokára megjelenő könyvéből, a Valar Morghulisból.

Valar Morghulis
Akciós filmes kedvencek

Valar Morghulis

James Hibberd
Alexandra Kiadó (A), 2020.11.23.
Több százmillióan látták a Trónok harca leghíresebb és leghírhedtebb jeleneteit, ám James Hibberd, az Entertainment Weekly újságírója mindezeket a forgatás kulisszái mögül szemlélte. A több mint 50 exkluzív interjún és a szerző forgatási élményein alapuló Valar Morghulis majdnem annyira fordulatos olvasmány, mint George R.