Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2019. szeptember 11.
„Ezt a történetet el kell mesélni”

„Ezt a történetet el kell mesélni”

Az Alexandra Kiadó Pénzzé tett gyermekek című újdonságában Ellis Reed, a súlyos anyagi gondokkal küzdő riporter szakmai sikereket remélve készít fotót két kisfiúról. 2 gyerek eladó – áll a mellettük lévő táblán. A kép publikálása azonban váratlan, tragikus következményekkel jár a fotón szereplők számára. Ellis az újság titkárnőjével, Lilliannel együtt útnak indul, hogy helyrehozzák a hibáikat, és újra egyesítsék a szétszakadt családot.

Kristina McMorris könyvét egy valóban létező fotó inspirálta, ami tökéletesen illusztrálja a nagy gazdasági világválság kegyetlenségét. A regény magával ragadó történet szeretetről, megváltásról, és a végül mindannyiunkat hazavezető váratlan utakról. Mikor a könyv megírásáról kérdezték, McMorris a következőképpen nyilatkozott:

„A fotó szinte kísértett… Amikor megláttam az először 1978-ban publikált újságképet, amin négy gyermeket eladásra kínálnak a saját otthonuk előtt, zsigeri reakciót váltott ki belőlem. Egy édesanyát láttam, aki eladja a gyermekeit, hogy azoknak talán jobb életük lehessen, de valójában nem fogtam fel, hogy pénzt kér értük cserébe.

Végül kutatásba kezdtem. Találtam egy cikket a gyermekekről, akik azóta felnőttek, és újra egymásra találtak évtizedekkel az elválasztásuk után. A történetük, miszerint mindössze 2 dollárért keltek el mezőgazdasági munkaerőnek, hihetetlenül szívszorító volt. Nem is voltam biztos benne, hogy képes lennék regényt írni erről az érzésről. De aztán… Észrevettem egy rövid megjegyzést – egy lenyűgöző állítást – a riporterről, aki az eredeti képet készítette. Nem szeretnék az olvasóknak túl sok mindent előre elárulni, de annyit elmondhatok, teljesen megváltoztatta a képhez való hozzáállásomat, és rögtön tudtam: ezt a történetet el kell mesélni.”

Pénzzé tett gyermekek

Pénzzé tett gyermekek

Kristina McMorris
Alexandra Kiadó (A), 2019.09.02.
2 gyerek eladó, áll a felirat a táblán, mellette pedig két kisfiú üldögél reményvesztetten a farmház lépcsőjén. A megrázó életkép tökéletesen megragadja az 1929-es nagy gazdasági világválság valóságát, ahol családok válnak földönfutóvá egy szempillantás alatt, és a kilátástalanság lehetetlen döntésekre kényszeríti őket.