Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
június 10.
Gyönyörű ruhákba öltöztetett, igaztalanul elmegyógyintézetbe zárt nők, akik egy este erejéig kiszabadulhatnak kórtermük fogságából

Gyönyörű ruhákba öltöztetett, igaztalanul elmegyógyintézetbe zárt nők, akik egy este erejéig kiszabadulhatnak kórtermük fogságából

Előrendelhető újdonság

„Rövid, jól megírt történet, amely azt tárgyalja, hogy milyen szörnyű bánásmódban részesültek a nők a 19. század végén, de mindezt anélkül teszi, hogy a könyv polémia lenne.” - Goodreads, olvasói vélemény

Az Őrült nők bálja című könyvvel Victoria Mas olyan bálba repíti az olvasókat, ahol a valóság mögött egy hátborzongató kísérlet lapul. 1885-ben Párizsban Charcot doktor hipnotizálással segíti az őrültnek ítélt, társadalomból kiszorított nőket a Salpêtrière kórházban. Az igazság azonban ennél mélyebben gyökerezik, hiszen ezek a nők jobbára nemkívánatos feleségek vagy házasságtörő kapcsolatból született lányok, de semmiképp sem őrültek; mégis állandó bezártságban, betegként élik mindennapjaikat. Az évente megrendezésre kerülő Őrült nők bálja jelenti számukra a szabadságot.

De mit akar Charcot doktor valójában a bálon részt vevő nőktől, és miért jelennek meg az eseményen a párizsi társadalom elit férfi tagjai?

Őrült nők bálja
Toplista

Őrült nők bálja

Victoria Mas
Alexandra Kiadó (A), 2023.10.12.
Párizs, 1885. Mindenki hallott már a Salp?tri?re kórházról és a "hisztérikák osztályáról", ahol Charcot doktor, a korszak ünnepelt idegorvosa hipnózis segítségével próbálja meggyógyítani a menthetetlennek elkönyvelt őrült nőket.

A történet több, a társadalom áldozatául esett nő életét követi végig: Louise-t bántalmazta a nagybátyja; Thérèse egy nagyszívű prostituált, aki a Szajnába lökte futtatóját; Eugénie pedig képes beszélni a halottakkal. Három nő, három különböző történet, ugyanaz a sanyarú sors… Eugénie képességét azonban nem képes megmagyarázni az orvoslás, így Geneviève főnővér sziklaszilárd hite megingani látszik a tudományban; ezzel egyúttal lehull a lepel a 19. századi, intézménybe zárt nők sorsáról… Nem várt borzalmakra derül fény.

Victoria Mas az Őrült nők bálja című regényével 2019-ben elnyerte a legjobb elsőkönyveseknek járó rangos Stanislas-díjat, 2021-ben pedig nagy sikerű történetét megfilmesítette a Prime Video.