Nincs engedélyezve a javascript.
19225522_317022815414458_3302470712254555130_n-1.jpg
Alexandra Kiadó
2023. július 28.
Hogy milyen receptek várnak rád A hivatalos Vaják szakácskönyvben? Hadd mutassunk párat!

Hogy milyen receptek várnak rád A hivatalos Vaják szakácskönyvben? Hadd mutassunk párat!

Előrendelhető újdonság

Mit jelent a vaják szó?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, milyen a Vaják világa. Andrzej Sapkowski lengyel író nevéhez köthető a dark (sötét) fantasy műfajában kiemelkedő könyvsorozat. Egyszerre olvashatunk hétköznapi emberekről és természetfeletti képességekkel felruházott tündékről, törpékről, vagy éppen egyszarvúakról. A történet főhőse, név szerint Ríviai Geralt, mindvégig a természetfeletti lények kiirtását tartja legfőbb céljának. Ő a legreprezentatívabb figurája a Vajáknak Kifejezetten sokoldalú a könyvsorozat, hiszen magába foglalja mind a népmesék, mind a szláv-lengyel mitológiák, sőt még a tolkieni mitológiák jellegzetességeit is. Nem a sablonos jók a rosszak ellen alapelvet követik a történetek, mert jó pár példa van arra, hogy a rosszak jót cselekednek, és arra is, hogy a jók letérnek a helyes útról.

vajak.jpg

A Vaják, avagy a The Witcher címről ismert Netflix-drámasorozatot alaptémájában Andrzej Sapkowski könyvsorozata ihlette. Immár három évaddal gazdagodott a sorozatgyűjtemény, de július 27-ig a harmadik évad második felét nem találjuk meg a streamingszolgáltató oldalán. Érdekesség, hogy az egész sorozat kifejezetten vegyes értékeléseket kapott, mégis, 2024-ben várható a negyedik évad, sőt már az ötödik évad forgatása is szóba került. Amennyire nagy nézettségnek örvendett az első két évad, olyan ütemben csökkent az érdeklődők száma. A legtöbb esetben az eredeti könyvsorozat rajongói és a The Witcher videójátékok kedvelői gyarapították a nézők számát, azonban kifejezetten rossz kritikát kapott már az első két évad is, a harmadik évad pedig messze nem azt a hatást nyújtotta, amit elvártak volna tőle. A harmadik évad után olyan váratlan fordulat történt a szereposztásban, mely minden The Witcher-rajongónak felkeltette az érdeklődését.

Henry Cavill, a sorozatban Ríviai Geralt, számos nagyobb filmben feltűnt már, többek között az Acélemberben és a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala című filmekben egyaránt. Mindennek ellenére a Netflix-sorozat harmadik évadában való szereplését megannyi negatív kritikával illették, miszerint nem nyújtotta a tőle telhető maximumot munkája során. Ezzel szemben sokan azon az állásponton vannak, hogy Henry miatt lett egy kicsit színvonalasabb az amúgy középszerű fantasy. Hiába áll nagy költségvetés rendelkezésre a Schmidt Hissrich által írt forgatókönyv megvalósítására, a CGI-díszletek (például zöld háttér) nem megfelelő illeszkedése a szereplők körvonalaihoz, és az, hogy Henry helyett Liam Hemsworth fog feltűnni a harmadik évad második felétől, az ismert sorozatot egyre lejjebb csúsztatja a nézettségi listán. Henry elmondása szerint „geek”-ként, azaz igazi „kockaként” imádta a The Witcher és a Warhammer játékokat, így maximális odaadással bele tudta élni magát a történetbe, azonban a kreatív csapatbeli nézetkülönbségekre hivatkozva otthagyja a vegyes érzelmeket kiváltó sorozatot. A helyzeten az sem segít, hogy nem használják ki a történetben lévő potenciált a szemkápráztató elemek és kulcsfontosságú csavarok megalkotásával, amitől még inkább egyhangúvá válik a történet.

Hiába a sok negatív kritika és a nézettségi szám visszaesése, még így is az egyik legfelkapottabb műsorok közé tartozik a Vaják.

A hivatalos Vaják szakácskönyvről

Karolina Krupecka és Anita Sarna a Sarna Nerds’ Kitchen és a Witcher Kitchen ételbloggereiként ismertek. A mintegy 80 különböző receptet tartalmazó szakácskönyvük a The Witcher-sorozat ételeire és italaira fókuszál; kicsit sem hétköznapi, és pont ettől olyan izgalmas. A receptek pontos leírása mellett olvashatunk arról is, melyik szereplő milyen élethelyzetben szokta fogyasztani az adott specialitást, ráadásul gyönyörű képekkel illusztrálva.

A hivatalos Vaják szakácskönyv

A hivatalos Vaják szakácskönyv

Laktató ételek, finom fogások és kulináris kalandozások a Vaják világában

Karolina Krupecka, Anita Sarna
Alexandra Kiadó (A), 2023.11.21.
A Vaják világában nem csak halálos bestiákkal, szörnyű átkokkal sújtott hercegnőkkel és hataloméhes varázslókkal találkozhatnak az utazók, hanem ínycsiklandóbbnál ínycsiklandóbb ételekkel is.

Mi is A Cintra kastélyünnepség részévé válhatunk olyan ínycsiklandó ételek elkészítésével, mint az Almás és pörkölt árpás ale. A keresztútnál található Fogadó receptje tartalmaz árpa- vagy cikóriakávét, világos lager sört és almalevet.

Ha éppen megkívánnánk egy marhapörköltet, és fel szeretnénk kicsit dobni valamivel, Keira Metz varázslónő a segítségünkre lehet gyökérfűszerekkel és vörösborral ízesített receptjével. Annak ellenére, hogy elkészítése két és fél órás programot foglal magában, mindösszesen négy, nagyon egyszerű lépésből meg lehet valósítani. Azonban sokszor nincs másra idő, csak egy gyors fogásra, amihez kiválónak bizonyulnak Lambert könnyen elkészíthető gombócai. Megízlelhetjük milyen a hagyományos, lengyel reszelt nyers burgonyából készült galuska, más néven „szürke galuska”, és csupán 40 perc kell az elkészítéséhez. Ehhez nagyszerű párosítás lehet a Nilfgaardi citrinovka nevű ital, melyet Geralt szokott fogyasztani. A levesimádóknak kedvez Borisz troll mindent bele levese és A Dögrém levese. De az édesszájúaknak sem kell búslakodniuk, mert a közkedvelt csokoládészufléhoz is kitűnő leírást kaphatunk, amit egy kis vörösbor tesz még pikánsabbá. Ha valami igazán egyszerűvel kezdenél, Geralt Yennefer számára elkészített omlettje a tökéletes választás. Sőt, még egy családi összejövetelhez is alkalmas lehet Vesemir papa paradicsomos babraguja.

vajak1.png

Ezzel a könyvvel nemcsak a gondolataidat, de az egész konyhádat elrepítheted egy kalandos utazásra!