„A főzés az ember legkreatívabb tevékenysége. [...] A legesztétikusabb. Minden más művészetet áthatja az anyagiasság. A főzés végeredménye azonban rendkívül múlékony és egyedi. Ez az a művészet, amely kizárólag önmaga kedvéért létezik.” - Cynthia Harrod-Eagles írónő
Amennyiben van olyan barátod vagy rokonod, aki ideje nagy részét a konyhában való sürgés-forgással tölti, ezek a könyvek biztosan hasznosak és érdekesek lesznek számára, nem mellesleg pedig kiváló karácsonyi ajándékötletek. Ezek a könyvek nem egyszerű szakácskönyvek. Vannak köztük, melyek elrepítenek bennünket egy fantasztikus univerzumba, mások pedig egy egész kultúrát felölelő módon mutatnak be ínycsiklandó recepteket, és megint mások egy különleges mesterség szépségeit tárják elénk.
Karolina Krupecka és Anita Sarna szakácskönyvében nyolcvan ínycsiklandó és frissítő recept található, amelyeket a The Witcher (Vaják) című videójáték, illetve film- és könyvsorozat ihletett. A receptek ízelítőt adnak a rajongóknak azokból a finomságokból, amelyek a Vaják univerzumának gasztronómiáját képezik. A kulináris kaland elrepít minket a Vaják földjére, ahol a természetfeletti lényekkel teli világban olyan receptek is akadnak, amelyek a halandó ember ínyére is valók.
„A Vaják-univerzumomban található összes vagy majdnem összes kulináris leírás a saját életem eseményeiből származik. Emlékekhez kötődnek – gyakran a nosztalgikus fajtából.” - Andrzej Sapkowski, a Vaják könyvsorozat szerzője
A Diana Gabaldon által írt, Outlander címet viselő könyvsorozat továbbgondolásaként született meg ez a szakácskönyv, amelyben a profi séf, Theresa Carle-Sanders, skót és amerikai különlegeséggel várja a sütés-főzés szerelmeseit, illetve a könyv-, valamint a filmsorozat rajongóit. A több mint száz receptet tartalmazó könyv a főszereplők, Claire és Jamie hihetetlen történetét meséli el újra a francia forradalom és a Skót-felföld ízein keresztül.
„Ha eddig azt hitte, hogy a skót konyha csak zabkásából és haggisból áll, amit egy jó adag whiskyvel öblítenek le, az Outlander – Az idegen konyhája bebizonyítja, hogy tévedett.” - Entertainment Weekly
A Lotus Foods alapítói által írt Rizs az élet nemcsak a rizs fajtáit és elkészítési módjait mutatja be, hanem azt a kultúrát, amely évezredekre nyúlik vissza, és amely azóta is meghatározó része a konyhaművészetnek. Ajánljuk mindazoknak, akiknek eddigi receptjei csak a currys rizsig merészkedtek, és azoknak is, akik színesíteni szeretnék az étkezési palettájukat ezzel az egyszerű, de nagyszerű gabonafélével.
„Ez a könyv több mint huszonöt éven át készült – egyfajta szerelmi történet egy ismert gabona hihetetlen sokszínűségéről, amely a világ népességének felét táplálja.” - Chronicle Books LLC, a Rizs az élet kiadója
A hentesmesterség nagykönyve a húsfélék és a húskészítés dinamikus és változatos repertoárját mutatja be, amelyben szakemberektől leshetünk el technikákat és fortélyokat. A pékmesterség nagykönyve után megjelent hentesmesterségről szóló kézikönyv szintén hasznos a hentestermékekkel és gasztronómiával foglalkozó szakmabeliek számára, egyben jól követhető, inspiráló receptgyűjtemény bármely lelkes hobbiszakácsnak.
Számos macaronnal kísérletező számára ismerős a tapasztalat, ha túl- vagy alulsült a macaron, ha repedezett lett a teteje, vagy ha egyszerűen csak nem esztétikus. A probléma kiküszöböléséhez most megoldást jelenthet Camila Hurst könyve, aki részletesen bemutatja a macaronkészítés lépéseit és szabályait, finomabbnál finomabb ízesítésekkel téve vonzóvá a folyamatot.
„Ez tényleg az egyetlen könyv, amire a macaron elkészítéshez szükséged lesz! Nagyszerű receptek, fantasztikus tippek, és még sok minden más. Köszönjük, hogy megosztottad velünk a tudásodat, Camila.” - Barb Charon, a Sweet Mac Shop alapítója