Nincs engedélyezve a javascript.
581159_438503079498424_1613393503_n-1.jpg
Európa Könyvkiadó
2019. november 8.
Idén 65 éves Kazuo Ishiguro

Idén 65 éves Kazuo Ishiguro

A japán származású brit író, Kazuo Ishiguro 1954. november 8-án született Nagaszakiban, hatéves kora óta él Angliában. Első sikeres regénye, A dombok halvány képe a kreatív írás mesterszak diplomamunkájából született. 1989-ben Booker-díjat kapott a Napok romjai című szerzeményéért, 2017-ben pedig a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Nobel-díjjal ismerte el Ishiguro munkásságát.

„Ha összeadjuk Jane Austent és Franz Kafkát, elénk járul Kazuo Ishiguro egy csukott kagylóhéjban. A recepthez már csak egy kis Marcel Proust szükségeltetik, és akkor nagyjából már megvan, miféle művek kerülnek ki Ishiguro keze alól.” (Sara Danius, a Svéd Akadémia titkára)

Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, háromból film is készült: 1993-ban Anthony Hopkins szereplésével a Napok romjai, 2005-ben a White Countess, valamint 2010-ben a Ne engedj el... adaptációja Keira Knightley, Andrew Garfield és Carey Mulligan főszereplésével.

Magyarul is megjelent kötetei:

Árva korunkban
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Árva korunkban

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó
A huszadik század elején egy üzletember-misszionárus brit házaspárnak váratlanul nyoma vész Sanghajban. Fiuk, Christopher Banks Angliába kerül, s a 30-as években már ünnepelt magándetektív Londonban. 1937-38-ban Japán a második világháború nyitányaként sorra foglalja el a kínai nagyvárosokat. Sanghaj sorsa is hamarosan beteljesedik.
A dombok halvány képe

A dombok halvány képe

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2018.11.28.
A második világháború után lassan újjáéledő, magára találó Japán és a közelmúlt Angliája: a főszereplő Ecuko mindkét - egymásra semmiben sem hasonlító - világ részese.
A lebegő világ művésze

A lebegő világ művésze

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2018.11.28.
1948 ősze. A japánok a második világháború pusztítása utáni újjáépítési lázban igyekeznek maguk mögött hagyni a vereséget, inkább a jövőre fordítják figyelmüket. Nem így a háború előtt ünnepelt festő, aki kertje és háza gondozásával, valamint két lányával és unokájával tölti az idejét.
Noktürnök

Noktürnök

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2018.04.13.
Ishiguro első novelláskötete ugyanazzal a rendkívüli pontossággal és finomsággal építkezik, mint amit a Nobel-díjas szerző regényeiben már megszokhattunk. Ő maga úgy jellemezte könyvét, mint egy öt felvonásból álló zeneművet.
Az eltemetett óriás
Magyarország legjobb karácsonyi könyvajánlata!

Az eltemetett óriás

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2016.
Nagyregényt tart a kezében az Olvasó, a szó legnemesebb értelmében. Kazuo Ishiguro, a japán származású brit regényíró Az eltemetett óriással szimbolikus történetet ajándékozott a világirodalomnak, ami, mint minden nagy elődje, az élet és halál mérlegén megmért emberi sorskalandról mesél, helytállásról vagy elbukásról a hűség és árulás, háború és béke, szerelem és barátság próbáiban.
Ne engedj el...

Ne engedj el...

Kazuo Ishiguro
Cartaphilus Könyvkiadó, 2011.
FilmRegények
Étkező, tanterem és hálószoba. Hailsham látszólag semmiben sem különbözik a többi kollégiumtól. Vagy mégis? Az első pillantásra átlagosnak tűnőmagániskola falai mögött rejtélyes titok lappang. Ez az élmény köti össze a három kamaszt, akikre a barátság és a szerelem nehézségeinek megoldása vár.
Napok romjai

Napok romjai

Kazuo Ishiguro
Cartaphilus Könyvkiadó, 2010.
1956 forró nyara. Az előkelő Darlington Hall elegáns komornyikja, Stevens új gazdája biztatására néhány napos kirándulásra indul: azt reméli, hogy sikerül visszacsábítania házvezetőnek Miss Kentont. A Napok romjai az elveszett ügyek és az elvesztegetett szerelem, a megbánás álomszerűen szép és gazdag regénye.