Nincs engedélyezve a javascript.
Európa Könyvkiadó
2019. november 8.
Idén 65 éves Kazuo Ishiguro

Idén 65 éves Kazuo Ishiguro

A japán származású brit író, Kazuo Ishiguro 1954. november 8-án született Nagaszakiban, hatéves kora óta él Angliában. Első sikeres regénye, A dombok halvány képe a kreatív írás mesterszak diplomamunkájából született. 1989-ben Booker-díjat kapott a Napok romjai című szerzeményéért, 2017-ben pedig a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Nobel-díjjal ismerte el Ishiguro munkásságát.

„Ha összeadjuk Jane Austent és Franz Kafkát, elénk járul Kazuo Ishiguro egy csukott kagylóhéjban. A recepthez már csak egy kis Marcel Proust szükségeltetik, és akkor nagyjából már megvan, miféle művek kerülnek ki Ishiguro keze alól.” (Sara Danius, a Svéd Akadémia titkára)

Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, háromból film is készült: 1993-ban Anthony Hopkins szereplésével a Napok romjai, 2005-ben a White Countess, valamint 2010-ben a Ne engedj el... adaptációja Keira Knightley, Andrew Garfield és Carey Mulligan főszereplésével.

Magyarul is megjelent kötetei:

Árva korunkban

Árva korunkban

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2019.06.12.
A huszadik század elején egy üzletember-misszionárus brit házaspárnak váratlanul nyoma vész Sanghajban. Fiuk, Christopher Banks Angliába kerül, s a 30-as években már ünnepelt magándetektív Londonban. 1937-38-ban Japán a második világháború nyitányaként sorra foglalja el a kínai nagyvárosokat. Sanghaj sorsa is hamarosan beteljesedik.
A dombok halvány képe

A dombok halvány képe

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2018.11.28.
A második világháború után lassan újjáéledő, magára találó Japán és a közelmúlt Angliája: a főszereplő Ecuko mindkét - egymásra semmiben sem hasonlító - világ részese.
A lebegő világ művésze

A lebegő világ művésze

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2018.11.28.
1948 ősze. A japánok a második világháború pusztítása utáni újjáépítési lázban igyekeznek maguk mögött hagyni a vereséget, inkább a jövőre fordítják figyelmüket. Nem így a háború előtt ünnepelt festő, aki kertje és háza gondozásával, valamint két lányával és unokájával tölti az idejét.
Noktürnök

Noktürnök

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2018.04.13.
Ishiguro első novelláskötete ugyanazzal a rendkívüli pontossággal és finomsággal építkezik, mint amit a Nobel-díjas szerző regényeiben már megszokhattunk. Ő maga úgy jellemezte könyvét, mint egy öt felvonásból álló zeneművet.
Az eltemetett óriás

Az eltemetett óriás

Kazuo Ishiguro
Európa Könyvkiadó, 2016.
Nagyregényt tart a kezében az Olvasó, a szó legnemesebb értelmében. Kazuo Ishiguro, a japán származású brit regényíró Az eltemetett óriással szimbolikus történetet ajándékozott a világirodalomnak, ami, mint minden nagy elődje, az élet és halál mérlegén megmért emberi sorskalandról mesél, helytállásról vagy elbukásról a hűség és árulás, háború és béke, szerelem és barátság próbáiban.
Cartaphilus Könyvkiadó
Cartaphilus Könyvkiadó